Läsarfråga: Vilken typ av EDC är bäst?

Fråga: Hej Urban. Jag undrar vilken typ av EDC som är bäst. Jag talar om knivar eller multitänger, inte saker i övrigt. Jag jobbar på kontor, så helst något i mindre storlek.

Svar
Hej du. Om du jobbar på kontor så finns det egentligen bara ett verktyg som klassas som ”perfekt” för ändamålet och det är Victorinox samling av arméknivar. Där hittar du perfekta verktyg för att göra lite lättare uppgifter, men samtidigt har man många verktyg på en liten plattform.

Du kan enkelt välja om vilka verktyg du vill ha, men bör sikta på något med sax och tång, för att inte tappa funktionalitet på kontoret.

Om du förväntar dig lite tuffare dagar på kontoret så föreslår jag SOG Powerpint. Detta är lite som en vanlig stor SOG multitång med krafttång, men som har krympt ordentligt i tvätten. =) Fördelen med denna är att du har en kraftigare tång, en bithållare för riktiga bits och låsbara verktyg. Dessutom kostar den bara runt 500 kr, så det är ingen stor investering.

SOG Powerpint. Som stor, fast liten.

Nackdelen är att du får sänka dina krav lite jämfört med SOG Powerpints storebröder. Här märks det lite att man dragit ned på sista finish och kanske varit lite råa i kanten. Men den fungerar ändå rätt så bra. Alla verktyg låser sig dessutom, så du behöver inte ha en ficka full med plåster för att överleva dagen. =)

SOG Powerpint går att sätta i den lilla fickan som ofta finns vid höger sida på jeans och låser fast med ett bältesclip, så du behöver inte ens springa runt med en väska på bältet. Väldigt smidigt och diskret.

Om du vill vara lite ”kontors Rambo” och vill ta allt steget längre? Kanske förväntar dig ett överlevnads-scenario på kontoret? Då föreslår jag en Benchmade Hidden Canyon neck-knife, som fungerar bra till att sprätta upp paket, kapa dom där irriterande plast-remmarna som finns runt alla större paket, men även att skära upp en macka eller tälja ett spjut för att skydda dig mot kontorets alla faror.

Benchmade Hidden Canyon Hunter – Ser stor ut, men är egentligen bara 16 cm totalt.

Hidden Canyon är förutom en väldigt kompetent skinner, en diskret kniv som går att bära i fickan eller på bältet i ”ranger” stil (horisontalt). Jag råkar faktiskt ha en precis sådan kniv till salu, så om detta känns som ”din stil”, tveka inte att investera, jag har bara en. =)

Hoppas detta var svar på din fråga. Om inte så är det bara att kommentera, maila eller skicka en ny fråga via formuläret.

Ha en riktigt trevlig dag.