Läsarfråga: Hur har du råd att misshandla knivar?

Stefan frågar: Hur har du råd att misshandla dyra knivar? Är det inte bättre att du är försiktig så att dom håller. Vad gör du med knivar som är förbrukade?

Svar: Hej Stefan.

Det är en ganska klar linje mellan misshandel och bruk av knivar. Att ta en sten och använda på baksidan av kniven vid klyvning av ved, är misshandel. Att använda sin kniv för att hacka av spikar och annat i metall, är misshandel. Men när vi pratar om att klyva ved, tälja tjärved och bryta loss bitar från murkna stubbar, så faller det i kategorin bruk av kniv.

Jag gissar att du är upprörd över bilderna jag la ut på min Fällkniven A1 PRO, eftersom jag fått ganska mycket respons rörande dessa bilder, men jag kan försäkra dig om att kniven ”lever och mår bra”. Det kanske finns en och annan ytlig repa, men det räknar jag som normalt slitage, ingenting ovanligt. När man håller på med tjärved är det lätt att det följer med lite sand och jord på rötterna, vilket kan repa kniven när man täljer bort ytlagret.

Som du kan se på bilden ovan så är kniven välbehållen och inget att oroa sig över. Dock vill jag poängtera att jag aldrig köper en kniv för att titta på den. En kniv är ett verktyg och ett verktyg ska användas. När det gäller Fällkniven A1 PRO så är den tillverkad för att användas hårt, vilket jag kommer att göra, var så säker. Men jag kommer aldrig att misshandla eller medvetet förstöra en investering, som denna kniv trots allt är.

Rörande ”förbrukade knivar” så måste jag återkomma när detta har skett första gången. Jag har aldrig ”förbrukat” en kniv, någonsin. Om det hänt en olycka och en kniv gått sönder, så hamnar den i återvinningen eller återbrukas till något annat användbart, men jag har aldrig ”nött sönder” en kniv, så att säga.

Hoppas att detta var svar på din fråga. Annars är det bara att skriva igen, eller kommentera här nedan. =)