Läsarfråga: Vilken Linux är bäst?

Jag får hela tiden in frågor om vilken Linux som är bäst. Det är för många frågor för att göra ett enda inlägg som passar alla. Därför vill jag klargöra en gång för all min inställning till Linux distributioner!

Om du är nybörjare med Linux, sikta in dig på Ubuntu. Det är den enklaste och smidigaste versionen av Linux du någonsin får tag på. Om du är avacerad, sikta in dig på Debian eller Fedora istället.

Frågan vilket GUI som är bäst när det rör Linux är lika komplext som att fråga vilket operativsystem för mobiltelefoner som är bäst. Det är helt upp till tycke och smak. Om du gillar grafik och flashiga effekter, välj KDE. Om du är ute efter att arbeta på ett smidigt sätt, använd Gnome eller Gnome-Shell. Ubuntus Unity GUI är hela tiden utsatt för diverse ”tyckare” vilket gör det svårt att avgöra vad som är bäst, men jag, personligen, tycker att Unity som finns i Ubuntu fungerar bra.

Om du är Linux ”curious” så kan du göra dig själv en tjänst och prova några Live utgåvor av Ubuntu innan du bestämmer dig. Det enda du behöver är ett USB minne med mer än 2 Gb minne och sen är det bara att köra på.

Kubuntu – Ubuntu med KDE
Ubuntu – Med Unity GUI
Lubuntu – Ubuntu med LDXE

osv osv…

Läs lite, sammanställ din egen uppfattning och prova dig fram. Det är det enda sättet att hitta det du gillar bäst.

Ha en trevlig kväll.