Läsarfråga: Vilken Fällkniven kniv ska man ha?

Innan vi börjar vill jag bara be om ursäkt för att det dröjt med detta svar. Frågan inkom redan den 19 Mars och idag, 1 April, så upptäckte jag att den aldrig blev publicerad. Mitt fel, hoppas att svaret ändå kommer till nytta.

En läsare frågar: Hej Urban. Jag tänkte slå på stort och investera i en Fällkniven kniv. Detta är min första ”riktiga kniv”. Jag har tidigare använt Moraknivar och enklare modeller men tänkte nu ta klivet till en dyrare modell. När jag besökte Fällknivens hemsida så blev jag dock lite förvirrad över modellerna som fanns. Vad ska man ha för outdoor och skogsliv?

Svar: Hejsan. Jag vill börja med att säga att vilken typ av kniv man ska ha beror helt och hållet på vad man gillar för sorts knivar. Vissa gillar stora och tunga huggare, andra gillar små och smidiga knivar. Men jag tänkte ändå inte nöja mig med det svaret, eftersom jag förstår vad du menar och har själv befunnit mig i samma situation i princip varje gång jag investerar i nya knivar.

I normala fall så skulle jag säga att du borde klämma och känna på kniven innan du bestämmer dig. I Covid-tider som dessa är det dock inte självklart att man får möjligheten att göra detta. Jag ska försöka att beskriva dom olika modellerna från Fällkniven så kanske du hittar rätt ändå. Jag utgår från deras överlevnad/militär/skog serie, eftersom i princip alla knivar som Fällkniven tillverkar är variationer på dessa, fast med andra handtag. I stort sett.

Låt oss först avgöra vilken storlek som passar. Om du gillar stora tunga knivar så är det A-serien som du är ute efter. Dessa är riktigt bra att hugga kvistar och även att klyva stora och små klabbar. Dom är lite sämre anpassade för fina arbeten och lämpar sig inte så bra om man gillar att vandra längre sträckor, då dom väger rätt så ordentligt. Oftast hänger A-serien ganska tungt i bältet och det kan vara smart att fästa den runt benet så att den inte slänger omkring i onödan. A1 är lättast och smidigast, har hög konvex slipning, A1 Pro har lite mer av en V-egg och är betydligt tjockare och tyngre. A1x är en tuffare version av A1 Pro och väger ännu mer, men tål i princip vad som helst.

Om du är ute efter en smidig bushcraft/överlevnadskniv så kan F-serien vara intressant. Den vanliga F1 erbjuder ett robust blad i olika stål-kvalité, beroende på vad du känner för att betala för den. Ju dyrare, desto bättre stål. Denna är den mest mångsidiga av F-serien, då den fungerar lika bra att klyva, tälja och utföra matberedning med. F1 Pro är en tjockare och tuffare modell av F1, men har en lite annorlunda geometri på bladet. Den passar sig bra att klyva med och även rätt så bra att tälja med. Men finare arbeten blir lite lidande och på grund av dess längd är det lite svårt att klyva större saker med den. F1x är ungefär likadan som F1 Pro och erbjuder inte något stort övertag förutom i hållbarheten, som är ”x”-tra stor.

Om du däremot är ute efter en bra skogskniv för allt möjligt så är det troligen S-serien du är ute efter. S-serien är ett mellanting från A och F serien. Den är ungefär 3-4 cm kortare än en A-serie, men har fördelen att den väger betydligt mindre. A1x väger runt 400 gram och S1x väger ca 280 gram, så det är stor skillnad. Samma gäller med S-serien som med F-serien, där S1 är en smidig och tunnare kniv än Pro och X modellerna. Pro och X är tjockare och har en mer V-formad geometri än den konvexa man återfinner på standard serien.

Om du har en koll på vad du personligen är ute efter så är det inget svårt att välja en kniv från Fällkniven. Som sagt är det väldigt bra att testa kniven innan köp, men om man inte har möjlighet till detta så har dom flesta butiker möjlighet att man får returnera kniven om man inte är nöjd.

Fällknivens knivar är väldigt dyra, men samtidigt är dom prisvärda och väldigt hållbara, så om man slår ut livslängden på kniven och priset så blir det inte mycket per dag för en av världens tuffaste och mest beprövade knivar.

Ha en bra dag.