two people in black hoodie standing beside a wall with graffiti holding cash money

Läsarfråga: Stöld!

Igår på kvällen fick jag beskedet att min nya elscooter är på väg. Spännande att se vad det är för något. Det är trots allt min första ”riktiga” elscooter som dessutom ska fungera som min dagspendlare hela sommaren och kanske in på hösten/vintern om det är möjligt. Att prova på 2 hjulsdrift kommer att öppna dörren för nya möjligheter, tror jag. Hoppas jag. =)

Eftersom jag är inne på elscooters just nu så förefaller det sig naturligt att många av mina läsare hör av sig med funderingar och tankar runt just elscooters. Det tycker jag är väldigt intressant, samtidigt som jag får chansen att lära mig mer själv. Det jag inte känner till, det tar jag rätt på. Dom allra flesta frågorna jag får in rör lagar och förordningar, men det dyker även upp många frågor från människor som är intresserade av att börja åka elscooter, både på fritiden och även till och från jobbet, men även i jobbet.

En av dom mest intressanta sakerna jag fått in är från en tjej i Luleå, som använde sin elscooter (Segway Ninebot P30 Max) för att pendla till skolan med, men nyligen fått den stulen. Hennes fundering berör hur man ska kunna skydda en elscooter på bästa sätt. Det var en fråga jag tänkte länge på, men slutligen (och genom research) kom fram till att bästa sättet är en kombination av lösningar.

Personligen rekommenderar jag följande tre i kombination med varandra. Man kan se det som ”lager av skydd”. =)

  • Rörelselarm (om elscootern flyttas och larmet är aktiverat)
  • Fysiskt lås i form av vajer, kedja eller länklås och att man fysisk låser elscootern vid ett fast föremål
  • GPS lokalisator, det finns många olika att välja på men Apple AirTag fungerar bra om man har iPhone

Om man har alla dessa saker på plats så bör ens elscooter vara rätt så skyddad från stöld, men visst är det ett stort problem, helst i större städer och med lätta och smidiga elscooters. Om man har en större modell, typ Dualtron, så väger dom oftast så mycket att ingen kan plocka upp och springa iväg med den, utan att man hinner ikapp.

Det finns lite besvär med att skydda sin elscooterm vilket för att min föreslagna kombination lämpar sig bra till dom flesta situationerna. Främst så är fysiskt lås lite krångligt att hålla på med. Många stölder sker när man gör ett snabbt ärende i en butik eller liknande, vilket gör att det fysiska låset inte används. Ett rörelselarm med siren får dock omgivningen att uppmärksamma den potentiella tjuven och kanske även identifiera vem det är. Detta larm är smidigt att använda (fjärrkontroll) och kräver inget extra moment från förarens sida.

Om tjuven inte bryr sig om larmet, eller om stölden sker någonstans där det inte finns några vittnen så är GPS lokalisatorn väldigt användbar. Se till att den är aktiv, kontakta Polisen och styr dessa rätt med informationen så snabbt som möjligt, så att tjuven inte hinner hitta och avaktivera taggen. Märk aldrig upp på din elscooter att den har GPS lokalisator, det är inte bra att skylta med detta, men gärna att den har larm, så att inte nyfikna vuxna eller barn ställer sig på den ”för att testa”. Det finns många kombinationer av dessa situationer, jag lovar.

I övrigt så finns det inte så mycket att göra, tyvärr. Man kan vara noga med att ställa in sin elscooter varje kväll. Om man har en smidig modell så finns det förstås ingen anledning att lämna den utomhus överhuvudtaget, men större och tyngre modeller kan bli problematiska. Det gäller nog att vara klurig, trots allt. Anpassa sig efter sin situation, eftersom det skiljer sig mycket beroende på hur man bor och var man bor.

Nu ska jag fortsätta vänta på min nya scooter. Om du har några frågor och funderingar, skicka gärna in dom via menyn ovan, eller som en kommentar till ett inlägg.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.