Läsarfråga: Screen on time?

Jonathan frågar:  Tidigare hade jag en HTC 10 och nu har jag en Galaxy S7 Edge. Jag tycker jag hade bättre screen on time med HTC 10:an. Enligt vad jag läst så ska Galaxy S7 Edge ha bättre batteritid. Varför är det så?

Hej Jonathan.

Screen on time är ett mått av batteritid som egentligen är helt irrelevant för alla andra än dig själv. Beroende på hur du använder din telefon så kommer SOT att skilja sig väldigt mycket. Låt mig ge dig två exempel.

Exempel 1: Du sitter och läser på Blocket. Du letar efter en specifik annons, så du blir sittande i flera timmar. Din SOT blir ungefär 6 timmar under dagen, med läsning av e-böcker och mail. På kvällen innan du kopplar in telefon i laddaren kommer du troligen att ha runt 30-40% kvar.

Exempel 2:  Du sitter i skype-möte i 2 timmar och sedan måste du redigera dokument. På kvällen ser du lite strömmad film innan det är dags att sova. SOT hamnar på ungefär 4.5 timmar, men när du ska koppla in laddaren så har du bara 3% ström kvar.

Som du ser har exempel 1 fler timmar men förbrukar mindre ström, medan exempel 2 har mindre timmar men förbrukar mer ström. Det är alltså en helt irrelevant förbrukningsskala för alla utom dig själv. Om du har två telefoner och använder dom precis lika mycket, då kan faktiskt SOT vara relevant. Men även då är det ingen ”exakt vetenskap”.

För att återkomma till din fråga så har dessa bägge telefoner ungefär lika bra batteritid. Av egen erfarenhet kan jag säga att HTC 10 oftast hade bättre batteritid för mig också, men det beror troligen på bakgrundsprocesser och liknande.

Ha en bra dag.