cut off saw cutting metal with sparks

Läsarfråga: S30 vs S45?

Johannes frågar: Hej Urban. Tack för en suvve hemsida. Kan du förklara för mig skillnaden mellan CPM-S30V och CPM-S45VN? Jag såg att du hade testat båda stålen. TPFH.

Svar: Hej Johannes.

Det kortfattade svaret är att S45VN är en vidareutveckling av S35V. Den erbjuder bland annat bättre korrotions-motstånd, förbättrad tuffhet och ungefär samma nötningsmotstånd som S30V. Vad man måste veta är att S45VN bara är en marginell uppdatering från S35VN som faktiskt har sämre nötningsmotstånd än S30V.

Det är en djungel att börja analyserar knivstål och allt hänger egentligen på att härdningarna av stålet är utfört på ett korrekt sätt för att det jag skrev ovanför ska stämma.

Om du gillar Crucibles partikelstål (CPM) så kan du inte välja fel oavsett vad du väljer. Jag skulle dock inte rekommendera S90V, eftersom det är ett stål som antagligen komponerats ihop av djävulen själv. Man hinner nästan nöta sönder slipstenen innan stålet blir vasst igen. =)

Det finns mängder av olika ”nörd sidor” på nätet som uteslutande diskuterar olika stål och deras egenskaper, vilket kan vara en bra källa för detaljer runt ett specifikt stål. .Personligen så gillar jag att läsa lite om hur stålet kom till och när första gången det användes var.

Visste du exempelvis att A2 stålet som är vanligt i Bark River knivar är från 1915 och lanserades under namnet CYW Choice, eller att det första CPM (partikelstålet) uppfanns 1970… Om du gillar knivstål, använd Google så hittar du allt du letar efter. =)

Ha en riktigt bra dag.