selective focus photography of people holding sticks with sausages

Läsarfråga: Första Victorinox?

Lena frågar: Hej Urban. Vilken Victorinox rekommenderar du som första modell? Det finns så många och jag har tänkt använda den när vi är ute i skogen med barnen.

Svar: Hej Lena.

Det är sant att det finns väldigt många Victorinox att välja på. Nu finns dom ju i många olika storlekar och material också, vilket gör valet ännu svårare.

Rent generellt så finns det två olika typer av Victorinox jag rekommenderar för utelivet, dels den ”normalstora” varianten, som är 91 mm. Detta är troligen den vanligaste Victorinox Swiss Army Knife som finns och den många associerar märket Victorinox med. Fördelen är att den är smidig och ändå innehåller väldigt många funktioner.

Den andra är den större ”skogsversionen” av Swiss Army Knife, som är 111 mm samt 130mm långa. Dessa har större verktyg och i många fall kan man låsa knivbladet, så att det inte fälls igen över fingrarna om man försöker trycka med spetsen på något. Sågar och andra verktyg på denna är effektivare än på den mindre modellen. Nackdelen är att man får ett tyngre verktyg som tar mer plats. Dessutom så har den lite begränsat med versioner och allt är i princip anpassat för just skog och camping.

Du har med andra ord begränsad med användning av detta verktyg som EDC på jobbet, exempelvis.

Nedan hittar du några Victorinox som jag rekommenderar för skogslivet, baserat på funktioner.

Victorinox Forester (höger)
En väldigt stilfull Victorinox i 111 mm variant. Har låsbar kniv, såg, skruvmejsel, håltagare, korkskruv, kapsylöppnare, burköppnare, tandpetare och pincett. Fördelen är att den känns rejäl och fungerar till att skära upp mat och liknande utan problem, den är dessutom väldigt trevlig i handen. Väger enbart 128 gram.

Victorinox Huntsman
Kanske den mest populära 91 mm Victorinox kniven som finns. Den har stor kniv, liten kniv, såg, liten skruvmejsel, stor skruvmejsel, burk och kapsylöppnare, håltagare, krok, korkskruv, pincett, tandpetare och dessutom en sax. Detta är sannerligen ett multiverktyg för camping och liknande. Dom är dessutom väldigt billiga och går att få tag på för runt 300-500 kr vanligen, beroende på handtag. Nackdelen med denna modell är att det saknas låsning på verktygen. Det är dock inte ett problem så länge man är försiktig och inte gör något dumt.

Victorinox RangerGrip 79
Om du är seriöst intresserad av skogsliv och Bushcrafting/Camping så är RangerGrip 79 en ”bjässe”. En av Victorinox största verktyg med 130 mm lång kniv och såg. I övrigt så är den mycket lik Forester, bara lite större. Denna är troligen mest känd för att Felix Immler använder den ute i skogen på sina äventyr.

Det finns som sagt mängder av verktyg och Victorinox.com är ett bra ställe att börja på. Fundera vilka verktyg som du verkligen behöver, se vilka SAK (Swiss Army Knife) modeller som har dessa verktyg och sedan är det bara att shoppa loss. Jag kan också rekommendera att uppgradera din SAK med Fireant eldstål, så blir det samtidigt ett bra överlevnadsverktyg om saker och ting går illa ute i skogen.

En annan sak att tänka på är att Wood versionerna av Victorinox verktyg är snygga och stilfulla, men dom saknar dom små verktygen man får med i handtagen, som pincett och tandpetare. Dessa är saker som kan vara bra att ha ute i skogen, men går givetvis att komplettera med lösa tandpetare och en pincett om man känner för det. Med tanke på att du har barnen med dig så är det trevligt att kunna få ut en sticka i ett litet finger om det sker.

Jag vill samtidigt passa på att önska dig välkommen till Victorinox världen, Lena. Jag hoppas att du får roligt. Titta gärna in på Felix Immlers YouTube kanal för tips och trix om hur du kan använda din Victorinox på bästa sätt. Rolig och informativ kanal från en som verkligen kan sin SAK. ?

Ha en riktigt bra dag och hör gärna av dig igen om du har följdfrågor.