Läsarfråga: Rostfritt eller ej?

Sebastian skriver: Hej Urban. Baserat på ditt inlägg om Casströms knivar så har jag börjat titta närmare på dessa. Jag upptäckte då att knivarna oftast verkar finnas i både 14C28N rostfritt stål från Sandvik, samt K720 kolstål från Böhler. Vad ska man välja från ett Bushcrafting/Camp/Survival perspektiv?

Svar: Hej Sebastian. Detta var en klurig fråga som egentligen har ett enkelt svar, från min sida. För Bushcrafting så passar bägge stålen bra, men personligen väljer jag alltid det rostfria alternativet. Då jag ofta befinner mig i regn/snö/vattendrag och jag använder mina knivar som verktyg så föredrar jag bekymmersfritt handhavande. Man offrar kanske vissa delar, som enkelheten att slipa kniven, genom att välja rostfritt, men det är en nackdel och en massa fördelar enligt mig. Dessutom har jag utrustning för att slipa mina knivar oavsett om jag sitter ute i skogen eller är hemma vid matbordet. =)

Ur överlevnadsperspektiv så hade jag troligen valt K720 stålet, då det är just enklare att slipa, men även eftersom det är hårdare och behåller sin skärpa lite bättre än 14C28N. Här kanske man inte direkt är ute efter att kniven ska hålla en evighet, då man bara försöker ta sig ur situationen som uppkommit istället för att bosätta sig i skogen. =)

Då jag fått in en massa önskemål rörande just Casström knivarna så ska jag försöka välja ut några olika modeller som jag ska testa. Vilka det blir är inte säkert ännu, men jag ska definitivt prova K720 mot 14C28N under samma förhållanden.