Läsarfråga: Överlevnadskniv?

Fråga: Hej Urban. Jag funderar vad det är för skillnad på en överlevnadskniv och en ”vanlig” kniv? Som jag ser det så verkar det finnas i princip identiska varianter som benämns olika.

Svar: Hejsan. Skillnaden mellan en överlevnadskniv och en, som du kallar det, ”vanlig kniv”, beror främst på materialvalet. Överlevnadsknivar är generellt tuffare, tjockare och tillverkade i rostfritt stål. Handtagen är oftast tillverkade i någon form av kompositmaterial och är väderbeständiga och underhållsfria.

En Bushcraft kniv, som jag antar är den ”vanliga” du pratar om, kräver oftast lite mer underhåll, är tillverkade av naturliga material och är således sällan väderbeständiga. Dom är dock trevligare att använda och ser ofta betydligt snyggare ut. Oftast är dom också lite mer anpassade för vildmarksliv och camping, då bladen är tunnare och inte allt för sällan har dom så kallad Scandinavisk-Slipning (Scandi).

Det är givetvis möjligt att använda en överlevnadskniv i Bushcraft och använda en Bushcraft kniv till överlevnads-scenarion, annat hade ju varit konstigt. Det är bara det att knivarna kanske inte är optimala för varandras förhållanden.

Om du är osäker på vad du ska ha för genre av knivar så ska du fundera på vad du egentligen ska använda din kniv till. Är det camping, snickra och matberedning ute i skogen så är det Bushcraft eller campingkniv du behöver. Om du ska hugga ned skog och göra en flotte så bör du titta närmare på överlevnadsknivar.

Hoppas detta var svar på din fråga. Annars är det bara att höra av dig igen.

Ha en bra dag.

Notera att detta inlägg är 2 år gammalt. Tänk på att 2 år är en lång tid och att saker och åsikter kan och troligen har ändrats sedan dess. Använd gärna sök funktionen för att hitta nyare inlägg med samma ämne.

Tags:

Comments are closed

mars 2023
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Produkter
Prenumerera på bloggen via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.