Läsarfråga: Att överköpa!

Fråga: Hej Urban och tack för en bra blogg med mycket matnyttigt. Jag undrar lite om överköp av knivar. Om det duger med en Morakniv ute på camping eller skogsturen varför ska man då köpa en dyrare kniv? Jag hör hela tiden om bättre stål och tuffare tålighet men vad behöver jag egentligen ute på skogsturen?

Svar: Hej och tack för dom trevliga lovorden. Om jag ska svara kort, vilket du säkert känner till att jag inte kan, så beror skillnaden mellan en dyr och en billig kniv till 70% på hantverket och 30% på materialet som använts.

Vi kan ta Karesuandokniven och Morakniv som extrema exempel.

Morakniv fullkomligt spottar ut knivar med robotar och maskiner, samt enkla och billiga material. Det rostfria bladet i Mora Garberg är faktiskt av samma kvalitet och tillverkas på samma fabrik som bladet i många av Karesuandoknivens knivar. Skillnaden ligger i att Karesuandokniven använder väldigt lite robotar, utan förlitar sig på exceptionellt duktiga och professionella människor för den större delen av processen. Knivarna handslipas en och en, handtagen putsas och anpassas för hand.

Kostnaderna är dock inte så överdrivet annorlunda mellan dom bägge tillverkarna. En Morakniv Garberg kostar i runda släng 750-900 kr, medan en Karesuandokniven Galten kostar 1300-1500 kr. Vi pratar alltså ett hantverk i renskinn och trä för runt 500-600 kr mer än en masstillverkad kniv med mönstrat plasthandtag.

Allt beror i grund och botten hur mycket du gillar knivar och hur mycket värde du sätter i att ha ett hantverk versus att ha en slit och släng kniv. En samlare eller ”finsmakare” kommer i 9 fall av 10 välja en Karesuandokniven, medan någon som bara vill ha en kniv att ”förbruka” och kasta bort kommer att välja en Morakniv.

Jag anser att det är upp till var och en att sätta ”ribban” för hur mycket man är villig att satsa på en kniv. Har man ett genuint intresse och gillar att slipa och vårda sina knivar så anser jag att det bara är att investera. Köp en fin kniv från Karesuandokniven, Casström eller någon annan exklusiv tillverkare och njut av din investering i många år framöver.

Är du osäker på om du är en ”skogsmänniska”, eller bara vill ha en kniv i garaget så köper du en Morakniv. Så enkelt är det. Det är alltid bäst att börja med en billig kniv och sedan investera i bättre och snyggare knivar när man upptäcker att det faktiskt finns en genuint intresse bakom.

Hoppas detta var svar på din fråga. Annars är det bara att höra av dig igen.

Ha en trevlig dag.