Läsarfråga: Oknytt i skogen?

Alexandra frågar: Under din tid ute i skogarna, har du råkat ut för något skogsväsen eller oknytt? Detta är en seriös fråga och inte ett skämt.

Svar: Hej Alexandra. Äntligen är det någon som frågar en spännande fråga. Jag hoppas dock att du inte har för seriösa undertoner till den, då jag gärna har en vetenskaplig distans till saker jag inte själv kan bevisa. ?

Till skillnad från vad många tror så är jag väldigt spirituell. Jag känner ett djupt band till naturen och har väldigt lätt att ta in naturens energi, i alla dess former. Det är det som laddar mina batterier och ger mig styrka, vilket jag vet att jag inte är ensam om, på långa vägar.

Samtidigt som många tycker att detta är ett konstigt sätt att ”relaxa” så är det rätt normalt för oss ovan polcirkeln. I princip alla jag känner älskar att ta ett djupt andetag uppe på kalfjället eller djupt inne i skogarna. Varför det är så kan dom säkert inte svara på. Det har dock med naturens energi att göra. Å andra sidan så finns det dom som känner sig osäkra och otrygga i skogen, vilket också kan ha med energier att göra. Negativa sådana.

När det gäller oknytt och mytologiska väsen så kan jag inte säga att jag råkat på någon i vuxen ålder. Det har dock hänt mycket saker som det inte finns en uppenbar naturlig förklaring för ute i skogarna. Jag försöker hela tiden lära mig mer om mysticismen och den fornnordiska tron som ligger till grund för din fråga. Finns det tomtar och troll? Hur ser en älva ut? Hur skyddar man sig mot en mara? Allt är intressant för mig, men på en rent vetenskaplig nivå.

Det som gjorde mig intresserad var att jag redan som barn råkade ut för symboler som trollkors och runor, kanske för att jag var nyfiken och gärna ville veta mer, kanske för att jag bor på en plats där många trodde på mytologiska väsen tidigare och ville skydda sig mot dessa. Dessa väsen har dock fallit i glömska idag, kanske till både vår och deras fördel i detta fall. Fornnordisk mytologi är en av dom saker som intresserar mig väldigt mycket och något som tyvärr försvinner mer och mer, i och med att vi blir mer moderniserade och tekniska.

Om man ser till lärda människor som Ebbe Schön så är det väldigt intressant att höra vad han tycker och tänker. Man märker klart att hans två sidor slåss mot varandra i en evighetslång kamp där ingen sida verkar vinna. Ena sidan utgör hans skepticism och innefattar realistiskt tänkande. Detta gör att han kräver bevis för att vara säker. Den andra sidan är mer romantiker och mytologiskt omfamnande. Denna sida är helt övertygad om att det finns mängder av mytologiska väsen och oförklarliga krafter. Ungefär så känner jag mig också när det gäller din fråga. Är det troligt att det finns väsen djupt inne i skogarna i Lappland? Låt mig fråga så här, hur kan man vara helt säker på sitt svar oavsett hur man än svarar på en sån fråga?

Det finns ingen som vet hur det är, till 100%. Det är också det som är det intressanta. Det som vi ser som historisk skrock och myt var mångas sanning för åratal sedan. Bevisen ligger i dom skyddsrunor och besvärjelser som las över bondgårdar, för att skydda djuren och människorna mot illvilliga mytologiska väsen. Dessa runor finns kvar på dom gamla timrade byggnaderna än idag. Att glömma bort sånt är kanske är vår moderna tids ”väg”. Men det är samtidigt tråkigt att inte fler ser och förstår vårt förflutna. Detta gäller givetvis oavsett om det är sant eller inte att dom väsen man skyddade sig emot existerade.

Om jag får välja så skulle jag gärna möta ett vänligt troll i skogen. Men om din fråga är om jag haft en konversation med ett väsen ute i skogarna så är svaret tyvärr, nej. Jag ser mycket fram emot den dagen som det händer, men än så länge så har jag inte fått den äran.

Hoppas detta var ett bra svar Alexandra, annars får du höra av dig igen. Tack för en intressant och rolig fråga som jag faktiskt väntat på ett tag nu. ?

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.