Läsarfråga: Batterilivslängd på iPhone?

Kenneth frågar: Hej Urban. Jag funderar på att köpa min första iPhone. Det blir den senaste versionen som är 12. Många av mina vänner säger att batterierna på iPhone är värdelösa och ”tar slut” redan efter ett år. Du som har haft iPhone länge kan kanske ge mig ett svar på den frågan. Tack på förhand!

Svar: Hej Kenneth. Absolut kan jag det.

För länge sedan, när vi ser tillbaka ända till iPhone 5, så var det faktiskt så att batterierna i Apples telefoner inte höll så bra. Orsaken till detta var att batterikapaciteten var låg och det krävdes att man laddade sin telefon varje dag, ibland flera gånger om dagen. Som du kanske känner till så har ett batteri ett begränsat antal cykler, vilket gör att ett batteri som laddas ofta även snabbare får sämre kapacitet.

Om vi talar om ren ”kvalité” på batterierna så var detta alltså inte problemet. Det var kapaciteten som var låg. Detta var ingenting som Apple hade ”patent” på under den tiden. I princip alla telefoner från Android led av samma typ av problem, då kapaciteten var låg även där. Man pratar inte så mycket om detta i Android kretsarna, dock.

Vi spolar tillbaka till nutid och tittar på iPhone 12. Denna telefon har betydligt större kapacitet och optimeringen mellan mjukvara och hårdvara gör att det är världens mest energieffektiva telefon, på långa vägar. Apple håller ned vikt och dimensioner genom att använda ett lite för litet batteri, men ändå håller den igång minst lika länge som vilken annan telefon som helst.

Om vi ser till iPhone 12 Pro Max, vilket är den modell jag har, så kan jag klara mig på en laddning upp till 4 dagar, men ungefär 2-3 dagar vid normal användning. Detta gör att jag inte behöver ladda min telefon så ofta och således så förbrukar jag inte battericykler i onödan.

Som en liten ”faktaruta” så kan jag säga att jag köpte denna telefon den 13 november 2020, vilket är 276 dagar sedan. Den har varit igång och aktiv sedan dess. Jag slår aldrig av min telefon och den kanske har blivit omstartad 5-6 gånger under denna period, om man inte räknar med när den bootar om efter en uppdatering. Jag har inte märkt av några som helst problem med lagg eller att den ska ha blivit långsammare sedan jag köpte den. Telefonen är aldrig ominstallerad eller tömd på något sätt.

Detta är vad batteristatus säger på telefonen:

Som du ser så är min fulla kapacitet fortfarande på 96%. Dom 4% som ”saknas” har inte skapat någon märkbar skillnad, vilket är rätt så logiskt om man tänker på det. Batterier åldras säkert inte linjärt på något sätt, men som du säkert förstår så har den kanske förlorat 8-10% av sin totala kapacitet på 2 år. Detta är nog knappt märkbart heller.

Säg att du har din iPhone 12 i 5 år så bör batterikapaciteten ha fallit med ungefär 25%, om vi räknar linjärt. Hur många telefoner som används dagligen, från exempelvis Samsung, tror du har 75% kapacitet kvar efter 5 år? Jag kan avslöja att dom flesta av Samsungs telefoner inte håller i 5 år, så det kan vara svårt att hitta statistik på detta.

Om du sedan känner att ditt batteri är hopplöst dåligt efter drygt 8 år med samma telefon, så går det ju att byta batteriet utan problem. Apple kan göra det åt dig på en Apple Store, på 5-10 minuter. Det finns även mängder av auktoriserade reparatörer som kan fixa det åt dig på ungefär samma tid, om du inte har en Apple Store i närheten.

Som du kanske märker av min underton så är jag inte det minsta orolig för att mitt batteri i telefonen ska bli dåligt och jag har heller aldrig märkt av någon försämring av kapaciteten. Det är väldigt sällan som min telefon får chansen att gå under 20%, då jag oftast har laddat den långt innan, men om jag skulle ha varit försiktigare så tror jag att mitt batteri fortfarande skulle ha haft 98-99% kapacitet kvar.

Märk väl att mina telefoner utsätts för extrem kyla, växlande klimat, extrem värme, korta laddningar i bilen och mycket annat som säkerligen inte är bra för batterierna i långa loppet. Dock kvarhåller jag min inställning att det är väldigt enkelt att byta batteri om det skulle ta slut en dag i framtiden. Det är dock ingenting som någon behöver vara orolig över, eller ligga sömnlös och grubbla på.

Att iPhones skulle vara dåliga i kallt klimat kan jag också sudda bort från ”skrocklistan”, eftersom min iPhone 12 Pro Max aldrig haft problem med att ta samtal och navigera i minus 25 grader. Jag har även tappat den i snön och letat efter den i 30 minuter innan jag hittade den. Den var fortfarande igång och fungerade utan problem.

Ta och köp en iPhone, Kenneth. Du behöver inte vara orolig för batteriet eller något annat. Mycket av dom saker du hör om iPhone tillhör en svunnen tid. Dessa saker är sedan långt tillbaka fixade och utgör inga problem i moderna iPhones.

Som ett sista råd så skulle jag nog säga att du bör vänta i en månad eller två på att den nya modellen av iPhone kommer ut. Just nu är gräns-tiden mellan dom olika modellerna, vilket gör att det är lika bra att vänta lite till. Antingen köper du den senaste modellen för samma pris som iPhone 12, eller så köper du en iPhone 12 för betydligt billigare än idag, om du bara väntar ett litet tag till.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.