blue and white logo guessing game

Läsarfråga: ”Kortare väg till lösenord?”

Anna har skickat in en läsarfråga som rör lösenord på iPhone och iPad. Hon tycker att det är lite krångligt att gå till denna systemfunktion varje gång hon behöver verifiera sig mot olika tjänster på andra enheter än Apple. Jag håller faktiskt med och har löst detta på ett väldigt enkelt sätt, via Apple Genvägar.

Apple Genvägar är ju en kraftfull programmeringslösning för Apples enheter, där man kan automatisera och göra krångliga funktioner smidiga. I detta fall så skapade jag helt enkelt en genväg på framsidan som heter ”Visa Lösenord”, som helt enkelt visar mina lösenord. Det går även att modifiera denna genväg till att filtrera lösenord på en gång, om du vanligen behöver lösenord och inte vill bläddra igenom flera sidor för att hitta rätt varje gång.

Gör så här: Öppna ”Genvägar” på din iPhone eller iPad. Klicka på ”+” uppe i högra hörnet. Sök på termen ”Lösenord” längst ned i sökrutan. Välj ”Visa Lösenord” under rubriken ”Inställningar”. Klicka på den blå bollen med pilen i efter texten ”Visa Lösenord” för att ange sökterm, om du vill ha detta. Klicka på ”klar” uppe i högra hörnet. Håll med fingret på genvägen ”Visa Lösenord” tills menyn dyker upp, välj ”Dela”, välj ”Lägg till på hemskärmen”, sen är du färdig.

När du klickar på genvägen så kommer du direkt till Lösenord och behöver alltså inte gå via Inställningar och bläddra ned till Lösenord, vilket faktiskt tar några sekunder längre, helt i onödan.

För ”icke-Apple-användare” så kan jag säga att detta behövs enbart när tjänster och hemsidor ska loggas in på och man gör det på andra enheter än dom i Apples ekosystem. Man behöver med andra ord inte gå till ”Lösenord” för att logga in någonstans om man gör detta med en iPhone, iPad eller Mac. Bara så att inte alla tror att det alltid är krångligt. 😊

Hoppas att detta löste ditt problem, Anna. Om inte, eller om du behöver mer hjälp så får du höra av dig igen.

Ha en riktigt bra dag.