Läsarfråga: Knivar och barn

Sandra frågar: När tycker du att man ska lära sina barn om knivar och finns det något man bör tänka på speciellt mycket?

Svar: Det är högst individuellt och något som föräldrar själva måste avgöra. Det gäller främst att finmotoriken ska vara så pass utvecklad att det är tryggt för barnet att hålla i en kniv. Generellt skulle jag säga 6-7 år, ungefär.

Det finns några saker som jag kan tipsa om, så att det blir en trevlig upplevelse för både dig som förälder och för barnet, som ska lära sig om knivar.

  • Börja med att tälja – Det grundläggande träningsmomentet när det gäller knivar är givetvis att tälja i en pinne. Detta lär barnet knivens dynamik och passar perfekt som träning då det är både roligt och spännande för barnet.
  • Var nära – Gå inte långt ut i skogen för att lära ditt barn om knivar. Om olyckan är framme så kan det vara bra att vara nära civilisationen.
  • Var ensamma – Ett barns fokus kan ändras på ett ögonblick och kniven som hålls i handen kan glömmas bort. Försök vara på en så pass distraktionsfri plats som möjligt och försök inte lära flera barn åt gången.
  • Se och lär – Barn lär sig bäst av att studera hur du gör, innan barnet får prova själv så kan du börja med att visa hur man gör först. Detta är en teknik som fungerar bra.
  • Täljmaterial – Knappast värt att nämna är att man bör ha något att tälja på för att man ska kunna lära sina barn om att just tälja. Jag rekommenderar egentligen inget speciellt träslag, men pinnar och grenar är att föredra framför klyvda klabbar. Just pinnar och grenar är lite våtare/segare och mer förutsägbara att tälja i, vilket är perfekt för nybörjaren. Torrare material har en tendens att ”poppa lös” vilket kan orsaka onödiga risker för nybörjaren.
  • Anpassa kniven – Morakniv har perfekta knivar för barn som vill lära sig att tälja och är det bästa alternativet. Låt inte barnet använda din tunga överlevnadskniv då den garanterat blir för otymplig och gör den farlig att använda. Jag har sett skräckexempel på detta.
  • Ha roligt – Det viktigaste när det gäller att lära barn om knivar är att ha roligt, med det menar jag inte att springa omkring och leka, utan att se till att barnet tycker det är spännande och intressant. Om användningen av knivar blir en läxa i hur man inte får göra så kommer troligen intresset att svalna fort. Jag har upplevt föräldrar som ständigt ropar ”NEJ” så fort barnet rör sig, vilket är ett tecken på att dessa troligen inte är bekväm runt knivar till att börja med. Om så är fallet så kanske man ska undvika att skrämma upp barnet och hitta på någon annan aktivitet som båda tycker är roligt istället.
  • Morakniv har en guide – Morakniv har gjort en guide som heter ”Tälja med barn” som du som förälder kan läsa igenom. Gör det.

Det finns säkert många fler tips jag skulle kunna ge när det rör barn och knivar, men då alla vi är individer så blir det oftast bättre om man bara tar det lugnt och i egen takt. Som förälder så känner man oftast på sig vad som är bäst för sitt eget barn, vilket garanterat är det bästa sättet.

Ha kul och tänk på säkerheten så hörs vi snart igen.