pexels-photo-1339845.jpeg

Läsarfråga: Kan du lista dina favoriter?

Lena frågar: Hej Urban. Kan du inte lista dina favoriter bland tillverkare och knivmodeller? Typ som en topp 10 lista!

Svar: Hej Lena.

Visst kan jag göra det. Men den listan skulle vara väldigt dynamisk och förändras hela tiden så det känns inte så rättvisande att göra en sådan. Jag kan dock redovisa för hur det ser ut, just nu, i skrivande stund. =)

Utan att gorma med olika kategorier och annat så kommer här en ”Topp 10” lista, där 1 är min favorit, just nu. Håll till godo. =)

Plats 11 – Benchmade
Jag har vid flertalet tillfällen ägt och testat knivar från Benchmade som helt enkelt inte motiveras av dess prislapp. Jäkligt dyra knivar som oftast har någon form av problem som måste ”nötas in” eller bytas ut. Väldigt trist utveckling från en annars jättestor tillverkare. Favorit från Benchmade är Bugout Gold Class.

Plats 10 – Ruike
Ett riktigt bra märke som tyvärr hamnar långt ned på min lista. Dom tillverkar knivar som har bra kvalité och oftast snygga designer. En Ruike kostar knappt mer än en Morakniv, vilket gör att prisvärdheten är riktigt hög. Favorit från Ruike är P801.

Plats 9 – Casström
Det lilla företaget från Lycksele som slog sig ut på världsmarknaden och blev erkända av experter världen över. Casström visar att man inte behöver vara ett jätteföretag för att skapa produkter som är av väldigt hög kvalité. Favorit från Casström är Lars Fält Kniven.

Plats 8 – Karesuandokniven
Hantverk från Karesuando med otrolig kvalité och finish. Tillverkade av lokala naturmaterial och stål från Kiruna gruva gör att man får mer än bara en kniv från Karesuandokniven, man får en bit historia. Favorit från Karesuandokniven är Galten.

Plats 7 – Fällkniven
Fällkniven AB i Boden är en av världens mest kända tillverkare av överlevnadsknivar och är det med all rätt. Vi pratar om robusta och hårdhudade knivar som verkligen tål att användas, både privat och militärt. Favorit från Fällkniven är S1x.

Plats 6 – Terävä av Varusteleka
Helt vansinniga Finska vilddjur som bland annat tillverkar knivar och säljer begagnade kalsonger. Fantastiskt trevliga och deras knivar är väldigt omtyckta och säljs som smör i solsken, av en anledning. Favorit från Varusteleka är Skrama.

Plats 5 – Civivi
Riktigt bra knivar med rätt prislappar och högre kvalité än man förväntar sig. Det finns många intressanta modeller och mer kommer hela tiden. Favorit från Civivi är Elementum Button Lock.

Plats 4 – Bark River
Otroligt välgjorda semi-custom-knivar med en relativt hög prislapp. Materialval är helt enastående och otroligt snygga designer på majoriteten av deras produkter. Att få tag på en äkta Bark River är som att vinna högvinsten, då dom går åt snabbare än företaget kan tillverka knivarna. Favorit från Bark River är Bravo 1.25 Spear Point.

Plats 3 – Spyderco
En av knivvärldens mest kända tillverkare är Amerikanska Spyderco. Vi pratar knivar av väldigt hög kvalité med en fantastisk uppsättning stål i deras modeller. Oftast är dom absolut först med att lansera nya och coola stål i sina knivar. Dom är inte billiga, men dom är bra. Favorit från Spyderco är Manix 2 XL.

Plats 2 – QSP
Quality Service Price, tre ack så sanna ord från denna ”uppstickare” på världsmarknaden. QSP tillverkar knivar med rent chockartat bra pris, och kvalité. Man får helt enkelt mer kniv än man tänkte sig från början. Favorit från QSP är Penguin, men många fler är på väg.

Plats 1 – Morakniv
Knivvärldens mest kända märke. Alla som gillar knivar äger minst en Morakniv, av den enkla anledningen att dom är riktigt bra och riktigt billiga. På senare tid har Morakniv även satsat på dyrare modeller, som Garberg. Dock har deras billigare modeller visat sig minst lika användbara, vilket gör det svårt att motivera att betala 1000 kr för en Morakniv. Favorit från Morakniv är Kansbol Survival i Burnt Orange.

Som jag skrev från början så är denna lista väldigt dynamisk och kan komma att ändras på sig när som helst och hur som helst. Jag har många nya knivar på ingång inom kort, vilket gör att någon på denna lista kanske försvinner.

Hoppas detta var svar nog Lena.

Ha en riktigt trevlig dag.