Läsarfråga: Allt som du gillar!

En av mina trogna läsare ställde just en intressant fråga till mig. Oscar funderar vilken kniv jag föredrar mest av allt, då det faktiskt framstår som att jag gillar allt från billiga till riktigt dyra knivar lika mycket. Jag önskar att det fanns ett enkelt svar på denna fråga, men sanningen är att jag föredrar många olika knivar i många olika prisklasser. Vilken kniv jag föredrar för stunden beror oftast på vad jag ska göra.

Om jag är i skogen så föredrar jag givetvis knivar med fasta blad, men även här finns det många olika uppgifter. Om jag vandrar runt så bär jag sällan någon tung Bushcraft kniv eller huggare. Detta gör att exempelvis Morakniv Kansbol är utmärkt att använda medan en Fällkniven A1 Pro inte blir lika bra. Kansbol har låg vikt och tål väder och vind utan problem, det gör även Fällkniven A1 Pro, men med nackdelen att den väger väldigt mycket mer.

Det blir lätt tvärt om ifall jag campar någonstans eller håller på med något Bushcraft projekt, vilket gör att jag föredrar en lite mer grov kniv i kombination med en fin kniv. Här är det oftast dyrare stål som dominerar, eftersom det generellt ger mer slitstyrka och gör jobbet lättare.

Om jag däremot är på jobbet så blir det lätt EDC inriktning, men även här beror det på vad jag tänkt göra. Blir det mycket koppling i kablar och liknande så brukar jag använda en lite grövre EDC kniv, ibland även en fastbladskniv, vilket oftast blir en Morakniv Basic eller liknande. Är jag ledig och inte tänkt göra något speciellt så brukar jag slumpa ut en kniv att använda, vilket oftast blir en väldigt lätt och smidig EDC, som QSP Penguin, exempelvis.

När jag är på humör så brukar jag välja ut en specifik kniv att testa under en längre period, oavsett om jag testat den kniven tidigare. Detta är för att jag ska upptäcka om kniven i fråga hade någon egenskap som jag missat i tidigare test, eftersom den första testperioden enbart brukar vara en eller två veckor. Jag uppdaterar alltid testresultaten om jag upptäcker något jag tidigare missat, vilket gör att poäng kan gå upp och ned lite hur som helst.

Jag har väldigt svårt för att välja en kniv och hålla mig till den hela tiden. Det finns dock alltid designer och stål jag föredrar över andra, men så är det nog för alla gissar jag. Knivar som jag INTE föredrar tenderar jag inte använda alls, eller väldigt sällan. Dessa brukar jag också lägga ut till försäljning på min Digitala Loppis ganska omgående efter mina tester är avslutade.

Om man är intresserad och villig att prova lite olika moment så är det inte svårt att lära sig känna sina knivar närmare. När man lärt sig känna sina knivar så blir det enkelt att veta vilken man ska ta med sig. Svårare än så behöver det inte vara, för någon. När jag testar knivar enligt mitt ”standardiserade test” så jämför jag knivars egenskaper med varandra. Detta betyder dock inte att en kniv som har många poäng i slutet är det bästa alternativet för den gällande situationen, utan närmare bestämt hur bra den är på vissa moment, enligt mig.

Det är väldigt vanligt att många missförstår mina tester och ser ”högsta poäng vinner” istället för att titta på vilka moment en kniv är bra på. Det är förstås mitt eget fel, då jag valt att betygsätta moment med siffror istället för att bara visa grafer. Jag anser dock att det är enklare att ge poäng via siffror och dessutom blir det mer överskådligt för mina läsare.

Det finns dock ett faktum jag kan avslöja, som kommer från många års erfarenhet av att testa alla typer av knivar. Det finns ingenting som ”den perfekta kniven”. Detta är något som många hoppas på att finna, men det är hopplöst. Man kan inte ha en EDC kniv som är perfekt till Bushcrafting, eller vice versa. Det skulle vara fantastiskt om det gick, men fysikens lagar sätter stopp för detta.

Fram till att någon lyckas bryta mot dessa lagar så är lösningen att ha två eller flera knivar till hands. Genom att förstå sitt behov och olika knivars egenskaper så blir det mycket enklare att skapa en perfekt kombination. Fler knivar som kompletterar varandra, istället för att ha knivar som gör samma saker lika bra och samma saker lika dåligt.

Hoppas att detta var svar nog på din fråga Oscar.

Ha en riktigt bra dag.