Läsarfråga: Hur fixar man ljusinställningen i Ubuntu 11.10?

”Jag har installerat Ubuntu 11.10 nu. Förut hade jag 11.04 och var mycket nöjd med den versionen. I den här nya versionen har jag problem med att jag inte kan ställa in bakgrundsljuset på datorn. Jag har också en Acer Aspire som du, så jag tänkte om du hittat något sätt att få ljuset att fungera. Jag antar att det är något med Intel grafikkorten men jag är rådlös” – Johannes.
Hej Johannes.
Jo, det är problem med just Intel grafikkorten på nya Ubuntu. Troligen eftersom dom uppgraderat grafiken rätt så ordentligt. Jag vet inte hur duktig du är på Linux, men det finns ett sätt som är ganska enkelt. Dessvärre försvinner din ”brightness” OSD, men den behövs ju ändå inte. 
Skriv in följande i ett terminalfönster (ctrl+alt+t):

sudo gedit /etc/default/grub

Skriv in ditt lösenord och ändra raden:

GRUB_CMDLINE_LINUX=””

Så att det står:

GRUB_CMDLINE_LINUX=”acpi_osi=Linux”

Spara filen och stäng redigeraren. Sedan skriver du i terminalfönstret:

sudo update-grub

När den är färdig så startar du om datorn och loggar in som vanligt. Nu ska allt fungera igen. Men som sagt får du inte upp On Screen fönstret som visar hur mycket ljusstyrka du för närvarande har. Något jag ska titta lite närmare på varför den inte dyker upp.
Ha en trevlig kväll och hör av dig igen om du inte får ljusstyrkan att fungera.