Läsarfråga: Hatt med myggnät?

Lea frågar: Hejsan Urban. Jag och min väninna ska upp i dom lappländska fjällen för att vandra och jag har fått upp ögonen för hattar med myggnät. Kan du rekommendera en bra sådan till oss?

Svar: Hej Lea.

Personligen använder jag läderhatt och Sea To Summits Headnet Ultramesh, vilket jag tycker fungerar utsökt, men det är nog inte det bästa om man ska ut och vandra. Det blir nog lite för varmt. Dock har mina båda söner förkärlek till hattar med inbyggda myggnät, som fungerat väldigt bra för dom.

En favorit är Pinewood Mosquito 9478 (bilden högst upp), som hållit formen bra men kommer enbart i en storlek. Detta gör att man bör testa den innan man beger sig av ut i fjällen. Min yngsta son använder sig av Pinewood Mosquito Cap, som är lite smidigare då den är en keps med myggnät, den är dock i minsta laget storleksmässigt men kanske går att köpa i olika storlekar, jag har glömt bort om det är möjligt.

Nackdelen med kepsen är att det inte finns något sätt att stoppa undan myggnätet om det inte behövs längre, utan är ständigt i utfällt läge. På hattarna så kan man stoppa in myggnätet i en ficka som är placerat högst upp på hatten, vilket gör att den ser ut som en vanlig hatt igen.

Vi har provat många andra modeller också och vi har aldrig råkat ut för någon som inte fungerat bra. Det finns allt från billiga Kinesiska modeller till ”proffsmodeller” från märkestillverkare. Det enda som verkar vara skillnaden är priserna.

Om ni bär hatt, eller keps, så kan det vara en tanke att göra som jag och investera i Sea To Summit Headnet Ultramesh, som är extremt smidigt att packa undan om det inte behövs, kommer med en liten påse som man enkelt kan knäppa fast i en bältesloop på byxorna eller liknande. Dessutom är mönstret så fint att den inte skymmer sikten, vilket kan vara bra om man ska kliva runt mellan stenar och rötter i fjällen.

Hoppas jag kunde vara till hjälp och lycka till på vandringen.

Ha en bra dag.