Apple i familjen

När det är dags för barnet i familjen att få sin första mobiltelefon, då är det ingen som berättar fallgroparna med billiga Android telefoner och myriaden av skräp som dominerar Play Store. Jag har märkt att dom senaste veckorna har jag suttit och försökt lösa problem åt föräldrar som valt att ta en genväg när det rör barnens telefoner.

Det lockar att köpa just Android telefoner eftersom dom oftast är billiga, vilket i sin tur betyder att dom är lätta att ersätta om något går fel. Samtidigt så utsätter man sitt barn för en värld av bekymmer, en värld som inte är anpassad och dessutom försöker manipulera barnen att välja fel.

Detta är ett bekymmer som vuxna kanske inte reflekterar över så mycket som dom borde. Det finns tusentals appar som luras och har som enda målsättning att stjäla information eller göra mer reklam för andra fake appar, så att dom hamnar högst på ”nedladdat”. Jag kan inte kommentera varför företag gör på detta sätt i dagsläget, det kan vara andra motiv bakom. Det jag vet är att rekommendationer för appar till barn oftast är fake och potentiellt kan skada telefonen i fråga.

Barn lockas med billiga kopior av Minecraft och annat populärt. Komplicerade frågor om rättigheter och annat är färgade grönt för ja och rött för nej, eller kanske inte ens finns med som alternativ. Detta görs så att barn automatiskt ska klicka på acceptera. Jag plockar inte detta påstående ur luften, bör nämnas. Jag har gjort samma misstag med mina barn, där jag tänkte att Android troligen skulle räcka gott och väl för dessa. Det enda jag gjorde var att skapa problem för mig och familjen, då många av apparna får access till lokala nätverk och övriga enheter i hemmet, skapar oreda och förbrukar stora mängder av data, till synes helt utan anledning.

Alla vet i dagsläget att Apple menar allvar när dom säger att kunderna ska skyddas och information ska enbart delas med andra om detta är en medveten handling från användaren. När man ser till deras massiva satsning på att skydda just barn och yngre användare så kan man inte annat än applådera. Sedan jag började byta ut allt hemma till produkter från Apple så har allt fungerat så mycket bättre och smidigare. Jag har inte längre massiva spikar med datatrafik på nätverket och behöver inte vara orolig att barnens telefoner ligger och sänder live-video och ljud till en server i Kina utan vår vetskap.

Det finns väldigt mycket och detaljerade möjligheter att styra vilken form av spel och underhållning som barnen får tillgång till, samtidigt som man kan vara säker på att Apple klassat appar ordentligt, så att dom verkligen är lämpliga för barn om det står det i beskrivningen. Här finns det skräckexempel på Android sidan, där barn utsätts för mördar-spel och pornografiskt innehåll då utvecklarna klassat innehållet som 3+ eller liknande. Något som inte verkar kontrolleras av Google i någon större utsträckning.

Om man inte har barn, eller förstår hur dom blir manipulerade av Androids app-utvecklare så är det svårt att förstå vilken skillnad Apple gör. Det enda jag kan göra för att övertyga någon som är i samma situation är att skicka dessa vidare till Apples information, så att dom får läsa mer själva. Ta dig tid, läs informationen och tänk efter innan du gör samma misstag som miljoner andra familjer redan gjort.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.