Läsarfråga: Gerber Key Note

Lennart frågar: Hej Urban. Jag behöver en liten kniv för att sprätta kartonger och liknande med. Vad tror du om Gerber Key Note? Kan du rekommendera något bättre? Tack på förhand.

Svar: Hej Lennart.

Nu blev det lite känsligt här, då du faktiskt pratar om Gerber… Detta är ett märke som har förlorat sin lyster och hamnat på samma nivå som billiga kinesiska piratkopior, för mig i alla fall. För många år sedan så var detta ett märke som jag stolt bar med mig överallt, men nu är det bara ett skämt, vilket är väldigt synd. Tyvärr kan jag inte ge en objektiv eller rättvis bedömning om detta är skrot, men troligtvis är det så.

Jag ska ärligt säga att jag inte hört talas om Gerber Key Note tidigare, så jag var tvungen att forska lite runt denna. Förutom att den är otroligt ful (vilket är objektivt) så har den ett väldigt konstigt blad som både är för tjockt och trubbigt för att kunna vara en effektiv sprättare.

Med tanke på att priset verka ligga på runt 400-500 kr så har jag dock inga tvivel om att du kan hitta betydligt bättre alternativ till denna sjukt fula och opraktiska kniv. Jag blir nästan upprörd när jag ser ett sådant estetiskt brott mot kniv-världen… ?

Om du behöver en vanlig EDC kniv så rekommenderar jag Victorinox. Där hittar du både billigare och smidigare knivar att ha med dig. Man kan välja allt från billiga och enkla med få funktioner, till dyra, avancerade och med mängder av funktioner. Dom finns i storlekar från nyckelring-storlek till stora verktyg, så det finns garanterat en version som passar dig perfekt. Jag rekommenderar att du tittar in på Slims.se, som troligen har Sveriges största utbud av Victorinox-prylar och mycket unika saker som man inte hittar någon annanstans.

Om du däremot behöver en kniv för uteslutande sprättning av kartonger. Säg exempelvis att du arbetar där man utför denna typ av demontering av kartonger till vardags, då pratar vi mer professionella verktyg som en brytkniv/rakbladskniv av något slag. Kartong är otroligt slitande för stål, vilket gör att jag inte rekommenderar att man använder någon vanlig kniv till detta. Vad du än väljer för kvalité på stålet så kommer eggen att försvinna efter ett tag.

Exempelvis använde jag min Spyderco Manix 2 med Maxamet stål för att sprätta kartonger och även denna, trots att det är en av världens tuffaste knivar, tog till slut stryk. Kartonger innehåller mycket mineraler och orenheter som nöter hårt på alla knivar, så det är lika bra att ha en man kan kasta bort om den tar slut.

Om du väljer en Gerber Key Note så kommer nog eggen att försvinna redan första dagen…

Ursäkta min kritiska inställning, men Gerber, det är inget man vill beblanda sig med i dagsläget.

Jag hoppas detta gav lite hjälp med din fråga Lennart, annars är det bara att höra av dig igen.

Ha en bra dag.