Läsarfråga: Förklara Opinel för mig!

Johanna frågar: Hej Urban. Kan du snälla förklara Opinel för mig. Jag trodde att det fanns typ 2 olika att välja på, men det är hur många som helst… Vilken ska jag ha och till vad passar dom?

Svar: Hej Johanna.

Det kan verka lite konstigt till att börja med, men det är lätt så fort man förstår vad siffrorna står för. Opinel finns som kniv från nummer 2 till nummer 13. Nummer 2 är ofantligt liten med ett knivblad som mäter endast 3,5 cm medan nummer 13 är gigantiskt stor med ett blad på 22 cm.

Alla Opinel knivar finns som både kolstål och rostfritt stål (Sandvik 12C27 mod). Bägge är bra alternativ men kolstål versionen kan vässas till sjukligt höga nivåer. Jag kan exempelvis raka bort hår från armen utan att kniven rör armen, bara genom att dra den mot hår direkt så går dom av. Detta går inte med modeller med rostfritt stål, men dessa blir också riktigt vassa och går att raka bort hår med utan problem.

För att göra ditt val lätt så ska jag sätta skriva en liten kort text till varje nummer, så kan du själv avgöra vilken som passar bäst till ditt ändamål. Tänk på att jag har lite större händer (L-XL) så om du har små händer så kan du välja lägre nummer.

Opinel No.2 till No.3
Prydnad eller som en rolig sak på kontoret. Knappast användbar till annat än att sprätta en kartong, men går att få fruktansvärt vassa. Saknar låsning på bladet, så passa fingrarna.

Opinel No.4-No.5
Här är lite kompetentare knivar som passar bra som små EDC. Passar lätt i vilken ficka som helst och väger i princip ingenting. Har ingen låsning till bladet, så passa fingrarna även här.

Opinel No.6-No.8
Nummer 6 passar små händer, barn upp till 8-9 år.
Nummer 7 passar små händer, handskstorlek small.
Nummer 8 passar medium handskstorlek.

Perfekta knivar som lite större EDC eller på skogsturen för att tälja lite. Samtliga har låsning på bladet så att man inte ska göra illa sig i onödan. Trots att dom är större än No.4-5 så är skillnaden inte så stor att dom blir klumpiga eller ivägen. Väger fortfarande i princip ingenting.

Opinel No.9-No.12
Nummer 9 passar L handskstorlek.
Nummer 10 passar L-XL handskstorlek.
Nummer 12 passar XL+ handskstorlek.

Perfekta skogsknivar som tål att användas. Lite större och bredare blad än småbröderna, vilket gör att dom inte är lika extremt vassa. Men alla Opinel är sjukt vassa ändå, så jag tror ingen kommer att klaga. Inte speciellt lämpliga som EDC då dom tar sin beskärda plats i fickan. Jag rekommenderar bältes-hållare av något slag till dessa. I och med No.9 så börjar dessa knivar väga lite. Här känns det definitivt att bladet är tyngre och bredare.

Opinel No.13
Nummer 13 passar en jättes hand ganska bra. Att klassa denna som en ”kniv” känns lite fel. Det är ett kortsvärd format som en stor Opinel. Trots sin smått humoristiska storlek så finns det dom som använder dessa för att kapa grenar och liknande. Jag har svårt att se användningsområden där den ska vara bättre än andra lösningar, så jag har aldrig ägt en No.13 själv. Dom kostar för övrigt runt 1300-1500 kr, vilket är i dyraste laget för en Opinel.

Opinel högre än 13
Det finns Opinel som är högre än nummer 13. Dock är detta inte knivar utan andra verktyg från Opinel. No.18 är exempelvis en såg. Jag rekommenderar att du tittar in på Slöjdfokus, som jag använder som primär leverantör av Opinel-saker.

Hoppas att detta var svar på din fråga. Du är annars välkommen att höra av dig igen.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.