Läsarfråga: Fällknivens Cold Steel…

Sebastian skriver: Hej Urban, såg att du tänkt testa Fällkniven R2 Scout och svaret du fick från dom. Får jag föreslå att du testar originalet från Cold Steel istället? Då slipper du alla kopior på kända knivar. ? Om du inte förstår vad jag menar så får du använda google.

Svar: Hej Sebastian. Nu fick du mig intresserad. Jag har aldrig tänkt på detta tidigare, men Fällkniven F1 är ju i princip en kopia av Cold Steel Master Hunter. Samtidigt som Fällkniven S1 och A1 är väldigt lik Cold Steel SRK och SRK-C. ?

Det är dock inte ovanligt att design lånas från olika företag, det är ju rätt så svårt att var unika på något sätt efter så många år. Det finns garanterat likheter i dom flesta produkterna om man tittar närmare. Enligt vad jag läste på ett forum (ta med en nypa salt) så tillverkades Cold Steel på samma fabrik som Fällkniven använder sig av. Det kan ju vara en anledning till likheterna också.

Däremot så kom något gott av detta ändå. När jag satt och bläddrade runt på nätet så hittade jag en kniv som tilltalade mig väldigt mycket. Den heter Cold Steel Pendleton Mini Hunter och är nog exakt vad många av mina läsare är ute efter. Helst dom som tänkt använda en R2 Scout från Fällkniven.

Jag kommer ihåg att jag tittat på denna tidigare, för typ 2 år sedan, men då var den slutsåld överallt. Nu verkar den ha ramlat in i lager hos bland annat Tacticalstore.se, så jag passade på att köpa en sån direkt.

Pendleton Mini Hunter är tillverkad i VG-1 stål och verkar lite smidigare än den ”nya” R2 Scout från Fällkniven, trots att dom har snarlika mått. Att ha en kompetent men liten och smidig kniv med fast blad är ju en EDC:ares dröm på många sätt. Kanske kan det även bli min?

Det verkar även som att Pendleton Mini Hunter har en slida som går att ändra från vänster till höger utan problem… Bonuspoäng på en gång med andra ord. ?

Lite jämförelser mellan R2 Scout och PMH där PMH är inom parentes.

Vikt: 132 gram (98 gram)
Bladlängd: 80 mm (76 mm)
Bladtjocklek: 4.8 mm (3 mm)
Totallängd: 181 mm (168 mm)

Trots snarlika egenskaper så tror jag faktiskt att smidigheten och framförallt det lite mer skärande bladet i Pendleton Mini Hunter är att föredra framför R2 Scout. Men då jag inte testat R2 kniven ännu så vill jag inte utesluta något, men om Pendleton Mini Hunter är så bra som alla säger i recensioner runt om på nätet så kan den definitivt vara ett bra alternativ till Fällknivens version. R2 är i princip lika stor som PMH, men väger betydligt mer. Man får dessutom inte glömma att man får 3 st Pendleton Mini Hunter för priset av en R2 Scout. ?

Sedan jag sålde min Fällkniven S1xb så har jag även letat efter en ersättare att ta dess plats som mellanstor skogskniv. Kanske jag måste se om det finns en billig SRK till salu också och få ett komplett paket. ?

Jag har inte testat så många Cold Steel knivar för att jag tyckt att dom är lite smått, i brist på annat ord, töntiga. Många av deras produkter är avsedda för att mörda andra med och krossa huvuden… Det känns lite psykotiskt om du frågar mig. Däremot har dom ju faktiskt några intressanta jaktknivar och överlevnadsknivar som kan visa sig vara riktigt trevliga.

I nästan alla fall så har Cold Steel ”gäst designers” som formger knivarna, så det är kanske inte konstigt att det ibland kommer en kniv som faktiskt ser riktigt bra ut.

Långt tillbaka så ägde jag faktiskt en SRK, men då var stålet lite problematiskt. Jag tror faktiskt att det var en kolståls-kniv, om jag minns rätt. Hur som helst var det länge sedan och kanske är det bra att gå tillbaka till rötterna ibland. Helst om den tillverkas med rostfritt stål nu. ?

Tack för tipset Sebastian, trots att det kanske inte var hela din intention med det du skickade in. Men om du inte sagt något så hade jag inte kommit ihåg det jag glömde för länge sedan. ?

Ha en riktigt bra dag och missa inte min Giveaway som pågår i skrivande stund.


Kommentarer

3 svar till ”Läsarfråga: Fällknivens Cold Steel…”

 1. Jättebra. Ser fram emot att läsa om denna. När blir det?

  1. Hej Mats.

   ”Första känslan” kommer inom kort, den fullständiga testen rörande denna kommer i början på nästa vecka, om allt vill sig väl. Detta är ju ingen ”Bushcrafter” eller överlevnadskniv, så testerna kommer att gå fort och smärtfritt trots att jag inte kommer ut i skogen just nu. I princip allt jag behöver veta går att göra hemmavid. ?

   Som du kanske förstår så kommer jag inte att testa R2 Scout överhuvudtaget nu, istället kommer jag att satsa pengar på att köpa en SRK eller Master Hunter från Cold Steel istället. Det verkar vara en bättre affär, helt enkelt.

  2. Det enda jag är orolig över är att den ska vara ”för liten” för att komma till användning. Men det ska nog gå bra. Är den tillräckligt smidig och enkel som EDC så kan det finnas hopp även för detta användningsområde. Vi får se, jag väntar med spänning på paketet. ?