Läsarfråga: Fällkniven S1x eller A1x?

Sebastian frågar: Jag ska investera i en ny Fällkniven, ska jag köpa S1x eller A1x? Tanken är att jag ska ha den ute på skoterfärden och kunna fixa lägerelden. Jag har tidigare haft flera Fällkniven knivar och varit mycket nöjd.

Svar: Hej Sebastian. Det finns svårare saker att svara på, exempelvis vilken man ska välja mellan vanliga S1 eller A1, eller S1 Pro och A1 Pro. I båda dessa fall så skulle jag rekommendera A-serien.

Men när det gäller Fällkniven A1x så faller den tyvärr bort från min önskelista. Orsaken är att den är för kort för vikten den har. Den gång du behöver en A1x ute i skogen så skulle jag nog hellre leta upp ett alternativt verktyg för att utföra uppgiften med, om du förstår vad jag menar. Detta är givetvis min personliga åsikt, om man verkligen älskar överdrivet tunga och stora knivar så är nog A-serien lite mer i smak. Men när det gäller att ha en kniv som fungerar till allt så är det S1x som gäller.

I och med att du inte nämner F1x serien så gissar jag att du redan uteslutit den modellen på grund av dess storlek, vilket kan vara en smart idé.

Personligen använder jag min S1xb till i princip allt ute i skogen. Den är fantastiskt smidig, tuff som tusan och dessutom är bladet ”bara” 6mm tjockt, vilket gör att eggen är lite vassare än på A1x. Visst är även S1x en klar överdrift, men då är man också säker på att ha en kniv som inte kommer att svika när det gäller.

Så, mitt något utdragna svar är alltså, satsa på en S1x eller S1xb. Det är dom absolut mest funktionella och mångsidiga av X-serien, IMHO.

Ha en trevlig dag.