Condor Bushlore – Första upplevelsen

Nu har jag fått min Condor Bushlore, den extremt billiga Bushcraft kniven från El Salvador. Min första tanke var att den skulle vara den gamla röda modellen, men Knivbutik.se hade faktiskt den senaste i lager. Detta är faktiskt exakt den modell jag hade sett fram emot, så jag blev väldigt positivt överraskad.

Den gamla modellen såg ut som på bilden här nedanför, vilket faktiskt var produktbilden på Knivbutik.se, men som tur var stämde det inte.

Som många säkert redan har märkt på den första bilden så fanns det lite problem med denna kniv direkt ut kartongen. Den var inte speciellt vass, vilket jag enkelt kan ordna och faktiskt föredrar. Men dessutom hade det runnit ut lim vid alla nitar och faktiskt lite överallt på handtagen.

Limmet var inget problem att få bort. Jag säger ”var” eftersom jag tog fram ett 1000-sandpapper och gjorde processen kort med alla lim-rester. Det tog inte många sekunder sammanlagt. Det var även några jack i slidans hängare, som ni ser på bilden här ovanför. Det längsta jacket var upp emot en centimeter djupt och dom andra var bara några millimeter. Jag rycker dock på axlarna åt även dessa små problem, eftersom det troligen inte kommer att påverka slidans hållbarhet i längden. Den är gjord av tjockt läder och verkar ha god kvalité i övrigt.

När man tittar på handtagssidorna på kniven så matchar dessa inte direkt i längd. Den högra är lite längre än den vänstra, vilket så klart sticker i ögonen på mig som är lite av en perfektionist. Men inte ens detta gör att jag ryggar tillbaka från denna kniv. Hur konstigt är inte det?

Condor Bushlore känns lite som att den är ihopskruvad av en smått alkoholiserad och halv-blind gubbe från El Salvador, vilket säkert är fallet, om jag utgår ifrån hur denna kniv ser ut… Men vad gör det… Det mesta går att fixa och det andra får man helt enkelt leva med.

Det som gör att jag rycker på axlarna åt dom mesta problemen med denna kniv beror på priset, ingenting annat. Jag betalade 649 kr för denna kniv på Knivbutik.se, vilket inte är dyrt för en Bushcraft kniv. Samtidigt är kvalitén inte direkt vad jag hade räknat med. Visst kan man räkna med en lite sämre finish på en kniv för 649 kr än en för ca 1200 kr (Casström), men det här är väl lite mycket, eller?

Hur som helst ser jag fram emot att testa denna billiga Bushcrafter och testningen börjar redan imorgon, vilket säkert kommer att ge mig ännu mer att skriva om inom kort. Det tunna och lätta bladet blir intressant att prova, eftersom jag antar att den kommer att fungera bra som en täljare ute i skogen. Scandi och 1075 kolstål låter ju definitivt som något en riktigt Bushcraft-kniv har.

Jag hoppas att kniven håller ihop utan att få några skador, för jag vill verkligen att detta ska vara en riktigt fin budget Bushcraft kniv för alla som vill ha en ”riktig” kniv ute i skogen utan att behöva lägga ned en massa pengar. Kanske detta är den perfekta ”första kniven” för många?

Vi får i alla fall se vad som händer imorgon.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.