Bark River Bravo 1.25 Spearpoint

Många har funderat vilken som verkligen blev min ”nästa nästa kniv” och avslöjandet ligger i titeln här ovanför. Nu finns det säkert mer än en som funderar vad ”Bark River” är för något och om dom är något att ha. Låt mig förklara lite närmare.

Ett familjeföretag
Bark River är en mycket känd, men relativt liten, tillverkare av högklassiga semi-custom knivar. I mångt och mycket är Fällkniven och Bark River jämförbara på många områden. Bägge är små familjeföretag som blivit internationellt erkända för att dom har några av världens bästa knivar. Mike Stewart, grundaren av Bark River, hade tidigare arbetat för många kända företag och märkte då att dessa gjorde kompromisser i tillverkningen. Knivarna tillverkades inte för att vara vackra och hållbara, samtidigt som man tog genvägar med härdningar och annat synnerligen viktigt men ofta kostsamt i sammanhanget.

2001 startade Mike företaget Bark River Knives med sin fry Lesley i sin lada i Bark River Michigan. Kort därefter flyttades produktionen till Escabana i Michigan och där är företaget fortfarande. Mike och Lesleys son Jim och dotter Jacquelyn arbetar också i företaget. Inte en enda dag passerar då tankarna inte går åt hur man kan förbättra kvalité och introducera nya designer. Detta är en av sakerna som gör Bark River till ett väldigt unikt företag.

Ett hantverk, inte maskintillverkat
Bark River tillverkar i dagsläget dussintals olika modeller i hundratals olika designer. Material som används i handtagen är väldigt unika och otroligt vackra. Alla har dock som målsättning att ge en tidlös och klassisk look och känsla. Tekniken som används för att tillverka knivarna är högteknologisk, men samtidigt görs nästan alla moment av otroligt skickliga hantverkare, inte av robotar och maskiner. Faktiskt så är det enbart knivbladets blank, alltså biten av stål som ska bli bladet på kniven, som sågas ut av en maskin. Alla övriga moment görs helt för hand, vilket är ett massivt och tidsödande arbete, men samtidigt något som definierar en Bark River kniv.

Till och med skruvarna som håller ihop handtaget, kallade Corby-skruvar, tillverkas av Bark River själva, så att absolut högsta kvalité kan hållas genom hela processen. Logotypen på varje kniv etsas också för hand, med syra och en silkesmall. Det finns inga robotar eller laser-etsare hos Bark River. Varje kniv som etsas är individuellt kontrollerade för hand av flera experter så att dom inte innehåller några problem. Faktum är att varje expert och hantverkare på Bark River kontrollerar vad föregående expert har gjort och att arbetet är kvalitetsmässigt godkänt. På detta sätt så kontrolleras inte bara den färdiga produkten, den kontrolleras många gånger under hela processen, vilket är rätt så unikt och väldigt smart.

Efter att handtaget är format så håller en av Bark Rivers experter kniven i handtaget när denne sedan formar bladets geometri på slipband, för hand. För att undvika överhettningar och andra problem så slipas alla knivar utan att man bär handskar på händerna. Detta gör att det går fort att avgöra om bladet börjar bli varmt, så att man inte skadar härdningen. Om bladet blir så varmt att det inte går att hantera kniven utan handskar på händerna så är härdningen fortfarande inte skadad, då gränsen är långt ovanför, vilket ger en tidig varning. Väldigt smart och logiskt.

Slidor i hög kvalité
Bark River är också kända för sina vackra och funktionella läderslidor som medföljer alla knivar. Även dessa tillverkas direkt på Bark River av mycket skickliga hantverkare. Alla slidor tillverkas av högkvalitativt sadel-läder och även här så pratar vi om ett rent hantverk. Inga robotar, bara skickliga mänskliga händer.

Anpassade för användarna
I grunden så är Bark River knivar tillverkade för vad dom används till i dom norra delarna av Michigan. Dom är speciellt anpassade för jägare, fiskare och Bushcrafters. Dom är inte avsedda att placeras i en monter, utan är riktigt fina bruksknivar. Bark River är ett företag som faktiskt lyssnar på kunderna och dom som använder deras knivar. Dom har historiskt ändrat på designer för att anpassa knivarna till exempelvis Amerikanska marinkåren, vilket resulterade i ”Bravo” serien, som troligen är deras mest sålda serie av knivar.

Svårt att få tag på
Som ni kanske förstår så är detta hantverk inte direkt lätt att få chansen att testa. Det är ovanligt att det ens går att få tag på en av deras knivar utanför USA. Produktionshastigheten är, som du förstår, inte så snabb. Efterfrågan på Bark River knivar är enorm över hela världen och växer hela tiden. Deras största marknad är fortfarande i USA och av en serie/batch på 250 tillverkade knivar så går 200 direkt till Amerikanska återförsäljare som står i kö. Detta gör att 50 st görs tillgängliga för övriga världen… Jag pausar ett tag så att du får reflektera över denna siffra.

Dessutom tillverkas många av modellerna som Bark River har bara tillfälligt i mycket begränsade serier/batches, oftast bara en gång om året, ibland mindre än så. Många Amerikanska återförsäljare har problem att garantera tillgången på Bark River knivar på grund av den höga efterfrågan och ”ljuger” oftast att dom har knivar i lager för att locka kunderna, men det är inte säkert att dom överhuvudtaget hinner få några levererade, dom kan hinna ta slut innan leverans ens kan ske.

Produktionshastighet
I snitt så ligger produktionshastigheten hos Bark River på runt 52.000 knivar per år och detta är ungefär smärtgränsen, trots att efterfrågan ständigt växer. Problemet som Bark River har är att experter inom knivproduktion inte direkt växer på träd. Bark River kunde också välja att automatisera processer för att snabba upp produktionen, men detta är att gå emot deras grunder och vad Bark River står för. Kvalitetskontrollen skulle bli lidande och själva själen i kniven skulle tyna bort. Detta har dom gjort klart att man inte är villig att göra. Hellre gör dom en kniv som håller kompromisslös kvalité och är svår att få tag på, än att producera fler med sämre kvalité och utan själ.

Priset på knivarna
När man tittar på en Bark River kniv och förstår hur dom tillverkas, hur svåra dom är att få tag på, vilket massivt hantverk som ligger bakom… det är då man förstår att det inte är en billig kniv vi pratar om. Men samtidigt kan man vända på steken och inse att om man lyckas få tag på en Bark River kniv, trots att man bor i Sverige, då är det troligen värt priset ändå.

Om jag ska vara ”cheeky” så kan jag säga att trots allt så är en Bark River kniv oftast billigare än en Fällkniven kniv, vilket kanske kan kännas lite konstigt om vi ser till processen att få fram kniven… Men vi låtsas att jag inte sa något… ?

En hälsning från Bark River
Jag är ju, som många vet, en sucker för historia runt knivar och fullkomligen såld på hantverk med själ. Jag var helt enkelt tvungen att ta kontakt med Bark River personligen och berätta vem jag är och vad jag gör. Det tog inte länge före jag fick ett väldigt personligt brev där dom såg fram emot mitt test och tyckte det var roligt att få höra av en ny användare från Lappland, ovanför polcirkeln, i Sverige. Detta gjorde mig ännu mer peppad. Vilket företag! Dom är inte bara personliga i sin tillverkning, dom är även väldigt trevliga att kommunicera med. Fantastiskt på alla sätt.

En massiv testning
När du läst allt ovanstående så förstår du hur spännande det känns att få testa och känna på ett av Bark Rivers unika hantverk personligen. Jag kommer att testa alla aspekter av denna kniv, så långt det går. Risken är också att det blir fler Bark River knivar i framtiden, om jag har turen att få tag på dom.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.