Läsarfråga: Automatisk avstängning i Linux?

Hej ITPiraten. Jag är en Windows användare som börjat leka runt lite med Linux. Närmare bestämt Ubuntu (det var så jag hittade din hemsida). Mitt problem är att jag använder min dator för att titta på film och lyssna på musik på nätterna. Därför har jag alltid haft ett program som stänger av datorn automatiskt efter, exempelvis, 2 timmar. Jag har provat GShutdown till Linux, men den verkar bara logga ut mig ur datorn och sedan blir den stående igång hela natten ändå. Kan du hjälpa mig att lösa mitt bekymmer?” – Sebbe

Hejsan Sebbe.

Givetvis ska jag hjälpa till. Jag använder precis som du automatisk avstängning på natten. Det är perfekt då man laddar ned saker, ser på film eller annat som troligen orsakar stora Zzz efter ett tag.

Roligt att du hittat till Linux, glömde jag ju att säga. När man är van med Windows så är det första man gör att söka program som löser ens bekymmer, men faktumet är att i Linux så är automatisk avstängning inbyggt. =)

Öppna ett terminalfönster och skriv in nedanstående text (fet stil) i terminalfönstret:

sudo shutdown +120 -P

Skriv in ditt lösenord när det efterfrågas och tryck på enter. Klart… =)

I ovanstående exempel så använder jag mig av antal minuter till nedstängning. Detta är vad jag vanligtvis använder själv. ”+120” avser alltså 2 timmar. Växeln på slutet, ”-P”, betyder att datorn ska göra en ”power off”, alltså slå av helt och hållet efter utloggning.

Notera att du kan använda shutdown som i följande exempel också, om det passar dig bättre.

sudo shutdown 12.43 -P

Som du kanske gissat redan så avser ”12.43” ett klockslag då datorn ska stängas av. Om du använder dig av klockslag så bör du notera att du måste ha HH.MM, alltså två siffror på timmar och två siffror på minuter. Växeln i slutet ”-P” måste vara en stor bokstav.

Om du vill lära dig mer om detta enkla, men ack så viktiga kommando i Linux så kan du helt enkelt skriva shutdown –help så aktiverar du den automatiska hjälpen.

Hoppas detta löste ditt bekymmer och välkommen till Linux familjen. =)

Ha en trevlig kväll.