Läsarfråga: Apple vs Epic

Eric frågar: Apple vs Epic, kör!

Svar: Ha ha ha, det är alltid trevligt med så utförliga och berättande frågor. Jag ska försöka svara med lite mer detaljer. =)

För det första så vill jag poängtera att jag inte är någon ”gamer” och enbart spelar ett fåtal simulatorer för att slappa. Att EPIC försvinner totalt skulle inte påverka mig speciellt mycket, eftersom deras spelmotor inte används i några spel som jag använder. Om det skulle påverka något spel så skulle jag nog ta det med en axelryckning ändå. =)

Med detta sagt så bedömer jag att Apple/Google har helt rätt att göra det dom gör. Både Apple och Google har regler för deras App-affärer som måste följas av alla, oavsett hur stor eller liten utvecklare man är. En av dessa grundregler är att man inte får erbjuda alternativa lösningar och ”bakdörrar” för att undvika att betala Apple/Googles procent. Detta är betalningen för att Apple/Google erbjuder en App-affär där kunder kan köpa och betala för spel och appar på ett säkert, och framförallt enkelt, sätt.

Det är också kontentan för denna diskussion. EPIC har brutit mot Apples och Googles avtal genom att erbjuda användare möjligheten att köpa spel och ”in-game” saker utanför Apple/Google för att ”slippa deras avgifter”. Just därför har bägge valt att ta bort dom spel som brutit mot avtalen, främst ”Fortnite”, tills EPIC har fixat så att spelet följer reglerna igen. Det är inte mer komplicerat än så.

EPIC hade tänkt att dom kunde hålla Apple och Google ”gisslan” genom att vända deras användare mot bägge företagen, vilket är många. Dom hade planerat att ”kriga” till sig att slippa betala någon avgift till Apple och Google genom att säga att dessa företag orsakar dyrare avgifter för EPICs användare.

EPICs plan grusades något av att både Apple och Google tog bort Fortnite från både App-Store och Google Play, helt i enighet med vad EPIC skrivit på om för att få access till Apple och Googles utvecklingsverktyg och distributionscentral (App-affär). Spelet kommer inte att försvinna från befintliga telefoner, just nu, men både Google och Apple har möjlighet att avinstallera appar och spel som bryter mot deras regler.

Genast så publicerade EPIC en video som är en parodi på en gammal Apple reklam, som i sin tur är en parodi på George Orwells bok ”1984”.

https://www.youtube.com/watch?v=Uwj4wJ4G9wk

Med tanke på hur snabbt denna film dök upp på Internet så är det högst troligt att den redan var tillverkad innan EPIC valde att börja ”kriga”, vilket i sin tur säger att hela händelsen var väldigt planerad och överlagd i förväg. Knappast något som ”bara hände”, med andra ord.

Tyvärr, för EPIC, så är Apple synnerligen orubbliga när det gäller grundreglerna för deras Appstore. Jag, och garanterat majoriteten av Apples utvecklare, anser att det är helt rätt att EPIC inte blir särbehandlad bara för att dom är bland dom största utvecklarna till plattformen. Så länge dom står upp för sina utvecklare så har jag svårt att tro att Apple/Google ska tappa någon större del av sin inkomst på grund av detta.

EPIC däremot, gör en smått sinnessjuk manöver som kan betyda slutet på inte bara deras egen era, utan kan orsaka problem och nedläggningar av många andras företag också. Om EPIC forsätter med sina försök att stjäla pengar av Apple så stängs deras utvecklarkonto och gör att själva spelmotorn, Unreal, inte längre kommer att fungera på Apples plattform. Detta gör i sin tur att mängder av spel som använder denna spelmotor inte längre går att utveckla. Alla tillverkare som har oturen att använda EPICs spelmotor blir således påverkade.

Men detta verkar också vara en del i EPICs plan att få behålla kakan och äta den också. Ju mer som blir påverkade av denna manöver desto bättre för deras agenda. Att få miljoner spelare på deras sida, samt många tusen utvecklare, kanske är precis vad som behövs för att ändra ”giganternas” åsikter. I alla fall var det vad EPIC trodde…

Att betala för att få distribuera sina spel och appar via exempelvis Apple Appstore är en självklarhet för alla andra och borde även vara det för EPIC. Som en twist till EPICs plan så har många spelare och utvecklare vänt sig mot dom istället för Apple och Google.

Detta är dock kontentan av Apple vs EPIC. EPIC har stämt Apple för att dom tvingas att följa reglerna, Apple har stängt av EPIC för att dom bryter mot avtalen.

Ha en bra dag.