Långtidstestet: Ford Mondeo 2005…

Det är några som hört av sig angående ”Långtidstest” på min Ford Mondeo Ghia Platinum 2005 års modell. Riktigt roligt att någon följer mitt liv så pass att dom efterfrågar dessa saker faktiskt.

Så, vad är min ”dom”? Tja. Jag har varit tvungen att byta en glödlampa till skyltbelysningen á 29 kr. Förutom detta så tankar jag bara bilen och den rullar på. I regel när jag köper en bil så brukar det sluta med haveri eller stora dyra problem, men just denna bil har inte erbjudit något annat än en trevlig upplevelse.

Jag var tvungen att byta båda bromsslangarna bak efter att jag fått underkänt på denna punkt i besiktningen. Detta visade sig dock vara en skada orsakad av att, troligtvis förra ägaren, råkat backa in i något och klämt till dom. Detta stödjs av det faktumet att bakre stötfångare har blivit repigt på undersidan, ”hasplåten” typ. En total kostnad på tusenlappen, inklusive allt arbete (tack för detta Nya Bilcenter i Jokkmokk).

Vad som gör mig mest fascinerad är att den har all tänkbar utrustning som standard, om man nu kan säga att Ghia Platinum är standard. Regnsensor, backsensor, airbags överallt, krockgardiner och säkerhet i toppklass. Antisladd, antispinn och anti-roligt (som jag brukar kalla det). Förutom denna ”lyx” så har den även eluppvärmd framruta, grym värme på vintern, bra bränsleförbrukning (0.75 landsväg med vinterdäck).

Vad mer kan man begära av den största kombibilen i Sverige? Kanske 4×4 och turbomotor. =)

Nä. Om du funderar på att skaffa familj, eller redan har en, tveka inte att köpa en Ford Mondeo. Det är troligen det bästa bilköp du någonsin gjort. Du får plats med barnvagn, blöjor, skötväskor och leksaker utan problem. Dessutom är den säker och bränslesnål, något som man bör ha i åtanke i dessa tider. Förutom dessa fördelar så är den även otroligt tyst och stabil på landsväg.

Om man ska gå till den mest ytliga aspekten så anser jag att det troligtvis inte finns någon snyggare bil i prisklassen än just Ford Mondeo. Med positionsljus och dimljus tända så ser den både modern och läcker ut på samma gång, med andra ord inget man behöver skämmas att glida runt med. Allt medan priset för bilen är helt avgörande lågt.

Du får inte en dåligt utrustad Volvo för samma pengar som en fullutrustad Ford, vilket borde vara skäl nog att välja just Forden. Dessutom har Ford bättre bränsleförbrukning trots att Volvo V70 har samma motor (som dom f.ö ”stal” från Ford).

Nä. Gör dig själv en tjänst och passa på att köpa en Ford innan alla upptäcker hur bra dom är och priserna skjuter i höjden.

Ett varningens ord innan du kastar dig ut i begagnatmarknaden dock. Om du funderar på en Ford Mondeo så ska du ha några tips som kan skydda dig mot fallgroparna.

1. Köp inte en Mondeo med årsmodell 2003 eller äldre. Dom har ett konstruktionsfel som medför dyra kostnader om det råkar hända dig. Ventilerna till insprutningen är felaktiga och i minst 50% av fallen så orsakar dom haveri i motorn. 2004 och framåt har garanterat detta problem åtgärdat.

2. Köp inte en ”standard” Ford Mondeo. Att köpa en Ghia utrustad Mondeo kostar inte många kronor extra och skillnaden i utrustningen är helt och hållet avgörande för hur trevlig upplevelse du får som förare.

3. Sikta på en 2.0 liters Mondeo. Dessa har riktigt bra kraft, samtidigt som effekten och bränsleförbrukningen är perfekt anpassad för bilens vikt. 2.3 är törstig och inte nämnvärt bättre i effekt, 1.8 är för liten och bränsleförbrukningen högre på grund av för vek motor. Köp absolut INTE en diesel, då skatten är otroligt hög och knappast värt det om du inte kör jorden runt varje halvår OCH får din diesel gratis från företaget du jobbar åt.

4. 2007 gjordes Mondeo om och blev supersexig. Om du får chansen att välja mellan en 2006 och en 2007 för nästan samma pengar, välj den senare. Detta gäller även om miltalen är högre på 2007 års modell. Leta på nätet efter bilder på 2006 resp. 2007 så förstår du vad jag menar. (Exempel till höger —>)

5. Sist men inte minst så vill jag ännu en gång påminna om utrustningsnivån på Ford Mondeo. Ju högre utrustningsnivå, desto bättre. Ghia Platinum som jag har erbjuder förutom elstolar, uppvärmd framruta, elhissar, larm, fjärrstyrda rutor, krockkuddar, krockgardiner, automatiskt avbländande backspeglar, regnsensor och backsensor, ett otroligt bra ljudsystem. Möjligheten att ansluta Bluetooth enheter till stereon gör att den är värd sin vikt i guld. jag har nog aldrig haft en bil med liknande ljudupplevelse som denna Ford, vilket är något jag sätter mycket vikt på. Det tror jag nog dom flesta ”förare” gör i det långa loppet. Man kan sitta och säga att ”det är tillräckligt bra”. Men är man en audiophile som mig, då duger det inte med något normalt skrammel i högtalarna.

Nu tror ni säkert att jag är sponsrad från Ford att göra reklam för deras bilar. Men sanningen är att jag aldrig skulle säga något som jag inte menar. Jag känner flera personer som äger Ford bilar och är supernöjda. Dom som klagar är till 99% dom som köper en gammal Mondeo (1990-talets Mondeos är rent ut sagt skit) och förväntar sig att 5.000 kr ska ge dom en bil som är bäst i världen.

2004 ändrade Ford spelplanen för stora familjekombis i världen. Då alla andra insåg att dom inte kunde dela spelplan utan att dumpa sina priser så spreds det väldigt mycket illvilliga rykten för att förhindra och begränsa försäljningen. Trots detta så är Ford Mondeo världens vanligaste familjebil i dagsläget. I och med 2007 års ”facelift” så är det också den sexigaste familjebilen i världen, åter igen.

Om ovanstående saker inte har övertygat dig om att Ford Mondeo är en bil som helt klart är värd sitt pris så kan jag nämna några andra saker som en familjefar bör tänka på:

* Försäkringen är billig
* Reservdelar är skrattretande billiga
* Skatten är helt klart ok
* Bilen är stor och får dra mycket vikt
* Bränsleförbrukningen är riktigt låg (med tanke på storleken, bör nämnas)
* Den är otroligt säker för hela familjen
* Den har utrustning som inte ens Volvo har som standard i dagsläget
* Priset är helt avgörande

Så, passa på att göra ett klipp, imorgon kan det vara försent. =)

Ha en trevlig natt.


Kommentarer

3 svar till ”Långtidstestet: Ford Mondeo 2005…”

  1. Har min gamla A6 Quattro som behöver nya drivknutar fram, samt damasker och bromslangar runt om för att gå igenom besiktnngen.

    Finns det någon som har liggandes eller bra ställe att leta på?

    Bor som sagt i Sthml men det finns så många ”Tony’s” här nere som man inte vill direkt ha att göra med då de mest försöker kränga på en redan slitna delar (har varit med om det 2 ggr redan!)

  2. Årsmodellen på quattron är -98

  3. Skulle gissa på att Mekonomen är billigast när det gäller dom sakerna. Du bör ju inte lämna den till en märkesverkstad, som du kanske redan har gissat. =)