Kubuntu – Under the skin!

Jag har redan fått några mail från ”förstå-sig-påare” som bestämt hävdar att Kubuntu bara är ”ytligt” bättre än vanliga Ubuntu med Gnome. Givetvis skiljer sig uppfattningarna om Linux lika mycket som mellan iPhone och Android i mobilvärlden. Men, jag måste ändå bestämt hävda att den korta tid jag spenderat med Kubuntu har varit den bästa Linux upplevelsen hittils. Jag kan till och med sträcka mig till att säga att framtidens installationer enbart kommer att vara Kubuntu.

Jag har haft lite problem med att det grafiska gränssnittet har ”krashat”, vilket resulterar i princip en information som poppar upp och säger att den faktiskt slutade fungera. I 100% av fallen så medförde det en 2-3 sekunders väntetid innan jag kunde fortsätta arbeta exakt där jag var förut, eftersom det grafiska gränssnittet återskapar allt som fanns under skalet.

Krasharna hände enbart då jag ändrade funktioner och utseende i KDE och inte när datorn användes som vanligt.

Till skillnad från vissa påståenden att Kubuntu kräver för mycket av datorn för att vara effektiv så hävdar jag även där motsatsen. Jag har aldrig haft ett snabbare Linux än nu. Där Ubuntu tar 4-5 sekunder på sig att starta upp Chromium så tar Kubuntu bara mellan 1-2 sekunder. Samma gäller filhanterare, grafikprogram och liknande.

Visst, Kubuntu tar mer minne (ca 40% mer), men det resulterar fortfarande i att bara 300-400 Mb RAM används av dom 8 Gb som finns i datorn. Det finns minne att ta av, så att säga.

Om du provat Ubuntu tidigare och tycker att det fungerar bra, testa Kubuntu också. Det ger absolut en ”vill ha” känsla som sällan skådats av ett operativsystem. I alla fall inte av mig.

Det finns tre saker som du bör tänka på innan du tar steget ”upp” till Kubuntu, dock.

1. Kubuntu använder Open GL överallt. Om ditt grafikkort inte stödjer Open GL så fungerar Kubuntu givetvis fortfarande bra, men du kommer att missa lite av ”glamoren” som det grafiska gränssnittet erbjuder. Alla moderna grafikkort (2007+) har förmodligen stöd för Open GL.

2. På grund av att den kräver mer arbetsminne så bör du inte installera Kubuntu på en dator med väldigt dåligt med RAM minne. Då bör du välja Lubuntu istället, som är ”Light” versionen av Ubuntu. Om du har dåligt med RAM så kan du inte heller använda Ubuntu med Gnome utan problem.

3. Kubuntu erbjuder INTE samma möjligheter att installeras ”bredvid” Windows som vanliga Ubuntu. Givetvis är det fullt möjligt, men det finns (vad jag vet) inget automatiskt alternativ att bara klicka i och installera.

I övrigt är det en upplevelse som bör testas av alla datorintresserade.

Ha en trevlig dag.