”Kan vi skicka in knivar för test?”

Jag har fått in förfrågningar från tillverkare som vill att jag testar deras knivar, samt utrustning från deras samarbetspartners.

Med tanke på det omfattande brevet med krav som följde så är dom tydligen inte införstådda i vad jag har för policys angående dessa saker. Just därför passar jag på att skriva ett inlägg för att fastställa detta för dom som undrar och är nya till hemsidan. Det skadar aldrig att upprepa sig. ?

urbanfjellstrom.se är en hemsida/blogg som handlar om allt möjligt, den ägs och drivs av mig, Urban Fjellström. Min blogg fyllde inofficiellt 25 år i år, men har inte alltid funnits på domänen urbanfjellstrom.se. Kärt barn har många namn, säger man ju. Många känner nog till ITPiraten.se bättre, vilket handlade om IT, mobiltelefoner och teknik. Dock bytte jag namn då många associerade min hemsida med copyright brott och liknande. Oturligt nog.

Den senaste tiden har jag fokuserat mycket på att recensera knivar, multiverktyg och utrustning för Bushcraft och uteliv. Dom flesta produktrecensioner hittas i form av tester. Orsaken att jag skriver om dessa saker är för att jag har ett brinnande intresse för natur och vildmark. Jag är uppväxt i en liten by några mil från dom lappländska fjällen ovanför polcirkeln, så det föreföll sig naturligt att leka och lära sig mer ute i skogarna. Samtidigt har jag ett, till synes, omättligt intresse att lära mig allt jag någonsin kan om olika aspekter hos produkterna jag väljer att använda. Detta gav i sin tur upphov till mina standardiserade tester, så att olika knivar och utrustningar går att jämföra på ett enkelt sätt.

När det gäller just knivar så anser jag att historien bakom en design eller företaget i fråga, stålet i bladet, materialet i handtaget och dess sammansättning, samt tillverkningsprocesser alla är otroligt intressanta faktorer. Jag föredrar att testa något med intressant historia framför något som stansas ut i en fabrik i Kina, vilket jag inte är unik med att känna. Dom klassiska hantverken försvinner allt mer, vilket är både tragiskt och oroande på samma gång. Trots detta så börjar många leta sig ut i naturen igen. Aldrig tidigare har Bushcrafting och uteliv varit mer populärt, vilket ger hopp om framtiden.

Samtliga recensioner jag skrivit handlar om saker jag personligen äger eller har ägt. Det är otroligt viktigt för mig att jag har personlig erfarenhet av produkterna. När jag testat en produkt så brukar jag ofta sälja den på min ”Digitala Loppis” till ett väldigt förmånligt pris, så länge jag inte bestämmer mig att behålla den för framtida bruk vilket också händer. Det finns dock en begränsning för hur mycket man kan släpa med sig ut i skogen eller fylla byrålådorna med innan det blir löjligt, så mycket säljs. ?

En sak alla mina läsare måste vara medvetna om, vilket jag poängterar ofta, är att mina recensioner inte baseras på någon annan åsikt annat än min egen, personliga. Det är inte bra att gå efter vad en person tycker, eftersom jag inte på något sätt representerar en majoritet. Jag anser, ganska kontroversiellt, att det är viktigt att få en mer nyanserad bild innan man bestämmer sig för att köpa en produkt. Detta kan man göra genom att ta in information från flera olika källor och hemsidor. YouTube är ett bra ställe och via Google så hittar man säkert 100-tals andra som också skriver om sina erfarenheter rörande en viss produkt. Om många skriver att en produkt är dålig, då är chansen stor att den är det också.

Min styrka är att jag inte är sponsrad eller får någon som helst kompensation för att testa produkter och skriva om dessa. Trots att många är betalda för att skriva gott om produkter på Internet, så kan mina läsare vara 100% säkra på att detta inte är fallet för mig. Alla produkter är köpta eller är gåvor så att jag ska kunna skriva om dessa. Vilket gör att vi nu glider in på ämnet inlägget var tänkt att handla om.

Jag har ingenting emot att få knivar skickade från återförsäljare och tillverkare. Detta är bara ett tecken på att dom tror på sin produkt och vill få en ärlig åsikt om vad jag tycker också. Vilket jag gärna ger. Dock kan ingen påverka testresultaten på något sätt. Jag har varit med om flera företag som vill skicka mig knivar för att testa, så länge dom får rätt att först kontrollera vad jag tänkt skriva. Ni skulle bli förvånade hur ofta detta händer.

Företaget som gav upphov till detta inlägg (som jag inte kommer att nämna vid namn) ville att jag skulle skriva positiva åsikter rörande deras produkter i en del av en marknadsföringskampanj. Kompensationen var att jag skulle få behålla all utrustning, ”helt gratis”, som en gåva från företaget.

Att skicka sånt till mig är bland det dummaste man kan göra, men samtidigt är det så många produktrecensioner på Internet går till, tyvärr. Det är många recensenter som väljer att få utrustning som kompensation. Helst om man gillar prylar, vilket man troligen gör om man skriver om dessa, samtidigt kanske man inte har råd att köpa dom. Vi pratar, i detta fall, om utrustning för runt 10-15.000 kr i produktvärde.

Många som faller för detta trick går ut med att dom är ”sponsrade” och att produkten i fråga är en gåva från ett företag. Det är dock väldigt få som säger att dom måste skriva positiva saker för att överhuvudtaget få testa produkten till att börja med. Det får dom inte, eftersom det bryter mot kontraktet dom skrivit på.

Om man testar produkter och inte har någon integritet, då kan man lika gärna lägga ned, anser jag.

Till alla företag som köper marknadsföring från produkt-testare på Internet så kan jag bara säga, behåll era knivar, jag är inte intresserad av att vara någons marionett. Det gäller samtliga tillverkare och återförsäljare, oavsett storlek. Punkt. Om ni däremot tror på er egen produkt och känner att den skulle vara intressant för mina läsare, skicka in den så lovar jag att testa den. Om jag dessutom älskar den, då kommer jag göra reklam för den, helt gratis, i lång tid framöver.

Jag vill inte ha någon betalning för att jag testar produkter. Det är inte mitt mål. Mitt mål är att skriva ärligt och uppriktigt vad jag, personligen, tycker om en produkt.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.