”Kan jag köra min Victorinox i diskmaskinen?”

En av dom intressantare frågorna jag fått på senare tid är denna. Kan man rengöra sin Victorinox Swiss Army Knife i diskmaskinen… Mitt spontana svar är ”nej”, men mitt mer utförliga svar är ”Nej, du ska aldrig diska någon kniv i diskmaskinen!”

Egentligen har det inte med om kniven tål det eller inte. En Victorinox har handtag som tål ungefär 70 grader innan dom blir mjuka och/eller förlorar sin form totalt. Så att diska i mindre än det är förstås möjligt. Om man fäller ut alla verktyg i förväg så kommer diskmaskinen troligen åt överallt också.

Problemet är förstås att diskmaskiner har en tendens att slipa verktygen, slöa ned knivarna och förstöra det mesta med en egg på. Jag förutspår glapp i mekanismen, tröga verktyg och mycket annat otrevligt om man kör en Victorinox i diskmaskin. Kort och gott, gör inte det om du är rädd om ditt verktyg.

Ha en riktigt bra dag.