Låt oss snacka iPhone 15…

Det är sedvanligt att Internet fylls av information rörande varför man ska eller inte ska köpa den senaste iPhone modellen precis efter en Apple presentation. Även i fallet iPhone 15 är detta förstås sant och just nu är det svårt att navigera runt och hitta roliga innehåll utan att snubbla över sensations-poster och videos som pratar om det senaste från Apple.

Även min brevlåda brukar traditionellt fyllas med frågor från läsare som undrar om dom ska köpa eller inte köpa en ny iPhone, eller frågor om vad jag tycker om nya funktioner och liknande. Här är det dock lite annorlunda nu. Jag har fått in två läsarfrågor igår som rörde iPhone 15 Pro Max, men ingenting annat. Jag tar detta som ett av två tecken. Antingen så har alla blivit vana vid dom relativt små förändringar som sker hos Apple varje år, eller så har man helt enkelt inte intresse att kasta ut en massa pengar på nya telefoner hela tiden. Oavsett vad orsaken är så tycker jag att det är bra.

Som vanligt så presentade Apple en ny generation av pro serien som är snabbare och har bättre kameror än föregångarna. Den har samma tråkiga färger som alltid, vilket ändå inte spelar någon roll om man har ett skydd på telefonen. Pro-serien av iPhone 15 är tillverkade av titan istället för rostfritt stål, vilket gör att dom äntligen blivit lite lättare att ha fickan. I övrigt är det inte så mycket mer att säga. Men även detta är jag nöjd med.

I år hade jag tänkt gå från iPhone 14 Pro till iPhone 15 Pro Max. Alltså har jag tänkt gå upp i storlek igen. Orsaken är förstås att jag än en gång använder min telefon till i princip allt och media tar upp en stor del av min tid. Kartprogram, ritningar och annat gör sig helt enkelt bättre på en större skärm. Samtidigt som det utökade batteritiden aldrig är fel att ha.

Det är dock om man tittar på den vanliga iPhone 15 som det blir intressant. Kortfattat kan jag säga att det som är exklusivt på min iPhone 14 Pro kommer som standard på den vanliga iPhone 15 i år. Man kan alltså säga att den vanliga, enkla och billigaste versionen av iPhone är en ”pro-lite” version. Samma 48 Mpixel kamera, samma processor och mycket annat som 14 Pro.

Detta betyder förstås att iPhone 15 Pro-serien får en ny processor som är otroligt snabb, kameror som är ännu bättre och så vidare. Skillnaden mellan Pro och standard har aldrig varit större, men samtidigt så är skillnaden mellan förra årets Pro och detta års standard modell i princip obefintlig.

Vad jag vill säga med detta är att det är väldigt värt pengarna att köpa antingen en iPhone 14 Pro eller en iPhone 15 (standard), beroende på var du hittar den billigast.

Vad kostar då alla iPhones? Det är en fråga som jag känner att jag behöver besvara.

  • iPhone 15 (standard), 128 GB=11995 kr, 256 GB=13495 kr, 512 GB=16495 kr
  • iPhone 15 Plus, 128 GB=13495 kr, 256 GB=14995 kr, 512 GB=17995 kr
  • iPhone 15 Pro, 128 GB=14995 kr, 256 GB=16495 kr, 512 GB=19495 kr, 1 TB=22495 kr
  • iPhone 15 Pro Max, 256 GB=17995 kr, 512 GB=20995 kr, 1 TB=23995 kr

Värt att notera är att iPhone 15 Pro Max inte säljs i 128 GB version, utan börjar på 256 GB. Alla övriga modeller börjar på 128 GB. Det är därför lätt att tro att Max modellen är betydligt dyrare än den vanliga Pro modellen om man bara tittar på priset.

Om vi skruvar tillbaka till ”normala människor” som garanterat inte behöver någon Pro modell så är en iPhone fortfarande inte en billig telefon på något sätt. Jag skulle garanterat klara mig med en vanlig iPhone istället för en Pro, eftersom dom är så blixtrande snabba ändå. Dock är jag ju inte att klassas som en ”normal människa” när det kommer till telefoner, så det kommer tyvärr troligen aldrig att hända. 😋

Jag har dock lärt mig att genom att köpa iPhones till hela familjen så har jag sparat en massa pengar på just telefoner, ironiskt nog. Mina barn har bägge iPhone 12 som fungerar utsökt bra och jag ser inget behov att byta ut dessa på länge. År efter år så tuffar dom på och bara fungerar, så det finns ingen anledning att investera en massa på ett bra tag. Förhoppningsvis.

Trots att dom kanske inte är dom mest försiktiga när det gäller sina telefoner så har ingen blivit skadad ännu (peppar, peppar). Otroligt tåliga och enkla, snygga och snabba, trots sin relativt höga ålder. Vi pratar trots allt om telefoner som är 3 år gamla nu.

Hur som helst så står jag i kö för att köpa den senaste och bästa av Apple, så om du också tänkt investera i en ny iPhone så kan det vara en bra idé att vänta tills jag haft chansen att testa den ett tag.

Jag återkommer förstås till ämnet lite senare så får vi se hur det går. 😊

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.