a man hiding on the wall

”Kan en avslagen iPhone fortfarande spåras?”

Observera att det inte är personen som ställt frågan som syns på bilden ovan. Bilden är enbart för att illustrera en person som försöker gömma sig i dagens uppkopplade samhälle, trots att det är omöjligt… 😂


En läsarfråga från Mikael som rör spårning på iPhone har inkommit. Den specifika frågan ”kan en avslagen iPhone fortfarande spåras” är inte så pass detaljerad att jag kan lista ut vad Mikael egentligen vill göra. Gäller det att spåra telefonen om den blivit stulen/borttappad, eller är han är orolig över att bli spårad även om han har slagit av telefonen?

Hur som helst är svaret ”ja”. En iPhone kan alltid spåras, även om den är avslagen. Det går, som användare, att slå av denna funktionalitet. Det kan ju hända att man är bankrånare och inte vill lämna spår efter sig. Men om denna avstängning av spårning bara medför att bankrånaren själv inte kan se sin telefon medan myndigheter fortfarande kan, det vet jag inte. Om det finns någon bankrånare som har erfarenhet av detta så får ni gärna dela med er.

Detta är dock ingenting att bli chockerad över, då Apple faktiskt informerar om detta när man slår av telefonen. Jag tror även att den säger det när man installerar telefonen och den påminner säkert om detta vid flera tillfällen. Jag har slutat läsa dessa meddelanden. Men svaret på frågan är ”ja, absolut går den att spåra trots att man slagit av telefonen”.

Jag kan utöka svaret till att säga att även om SIM kortet plockas ur och kastas bort så kan telefonen fortfarande spåras, bara som en varning för alla bankrånare. 😉 Om telefonen i fråga har eSIM så går det dessutom inte att ta ur SIM kortet, vilket då gör att telefonen absolut kan spåras av användaren själv, utan problem.

För dom som nu sitter och irriterat tänker ”Fy fan, Apple spårar mig” kan jag berätta att redan när Nokia hade sin storhetstid så gick mobiltelefoner att spåra även om dom var avslagna. Detta var något som SÄPO avslöjade för länge, länge sedan. Just då var det bara via triangulering av radiosignaler, men nu är det via GPS och väldigt detaljerat.

Detta är ingenting nytt och ingenting ovanligt. Även Android telefoner har denna ”funktion”. Om man däremot frågar mig varför denna funktion existerar så kan jag inte ge ett direkt svar. Är det för att skydda användaren eller för att kunna spåra användaren? Vem vet?

Hur som helst hoppas jag att detta var svar på din fråga, Mikael. Annars är det bara att återkomma.

Ha en riktigt bra dag.