iPhone 15 Pro Max – 3 veckor senare!

När jag satt och funderade om vad jag skulle skriva så kom jag på att det kanske är dags att uppdatera mina läsare om hur det går med min nya telefon… Sedan kom jag på att det troligen är det tråkigaste inlägget jag skulle kunna göra, eftersom skillnaden mellan 14 och 15 serien är ytterst minimal på Pro sidan. Dock finns det några saker som skiljer sig, vilket är det jag kommer att fokusera på.

USB-C och jag
Apples byte till USB-C (Eller rättare sagt det Apple tvingades att göra) påverkar inte mig speciellt mycket. Det är krångligare att leta upp USB-C kablar, eftersom allt jag använder i övrigt har Lightning, men utöver att det är krångligt och att jag sällan har kablar på plats så påverkar det inte mig speciellt mycket.

En av dom nya funktionerna är förstås att man kan använda externa hårddiskar, USB stickor, tangentbord och i princip allt annat som har USB-C, direkt i telefonen. Då jag inte gjort detta sedan jag lämnade Android så gör jag ändå inte detta till vardags längre. Faktum är att jag faktiskt inte provat denna nya funktionalitet överhuvudtaget ännu, trots tre veckor med telefonen. Det kanske ändrar på sig när jag hittat något användningsområde, men just nu så är det bara en kontakt som gör att mina adapters och tillbehör inte passar min telefon längre.

Jag kan dessutom avslöja att utöver mitt ointresse för nya funktioner, vilket jag verkar ha fått en släng av, så tycker jag att USB-C kabeln är svårare att få in i telefonen när det är dags att ladda. Den är svårare att rengöra om man får in ludd eller annat och känns allmänt ömtåligare än Lightning. Samtidigt är det förstås hit utvecklingen går och det är i grund och botten bra att Apple tvingats hit, även om jag är övertygad att väldigt få kommer att hurra för denna port. Helst om man ser till Apples stora massa med användare som troligen inte bryr sig vilken port dom har på sina telefoner och bara vill att det ska passa och fungera som alltid förr.

Nu låter det förstås som att jag är en av dom som inte ville ha USB-C överhuvudtaget, vilket inte alls är sant. Jag förstår fördelarna med att ha samma typ av kontakt som på andra telefoner och enheter i ens närhet, även om det krånglar till det för mig just nu. Jag har ju använt USB-C på både iPad och Mac, så det är ju inte ett nytt problem, bara mer uppenbart nu. Min iPhone är trots allt den mest använda enheten från Apple som jag äger och troligen kommer att äga. Den är en central punkt i allt som har med Apple att göra.

Dom som arbetar professionellt med sina telefoner och behöver extern lagring uppskattar garanterat USB-C mer än mig, så jag förstår att många av dessa säkert känner varmt för denna port. Jag ville bara nämna det så att ingen skickar hotbrev till mig. 😂

Titan för tålighet?
Många som ser att Apples Pro telefoner nu är tillverkade av en sorts titanlegering tror att det rör sig om att telefonen nu är otroligt tuff och hållbar, vilket inte riktigt stämmer. Faktum är att den mer slimmade ramen orsakar att skärmar går sönder lättare om man tappar telefonen. Detta sker betydligt mer frekvent än på föregångaren, vilket inte direkt är önskvärt.

Den enda fördelen, som jag ser det, är att telefonen nu är lite lättare än tidigare. Frågan är då om jag märkt denna fördel? Är den verkligen lättare än tidigare? Svaret är både ja och nej. Rent fysiskt, på papper, så är iPhone 15 Pro Max lättare än föregångaren 14 Pro Max. Det rör sig om hela 19 gram, kan jag sarkastiskt påpeka. Den som tar en iPhone 14 Pro Max i handen och tycker att den är på tok för tung, jämfört med 15 Pro Max… Den är antagligen väldigt duktig på att känna vikt, eller kanske otroligt svag i armarna.

Viktskillnaden mellan titan och rostfritt stål hade dock varit betydligt större om inte Apple denna gång valt att stoppa in ett ännu större batteri istället för att behålla telefonen lättare. Jag tror att Apple satt en målvikt för deras Max telefoner. Om dom väger ”för lite” så kan dom passa på att fylla upp med det som verkligen räknas, batteri. En filosofi som jag för övrigt stödjer fullhjärtat.

Titan har alltså gjort att vi fått större batteri i iPhone 15 Pro max, samtidigt som måtten faktiskt minskat och vikten ändå gått ned marginellt. Riktigt bra gjort av Apple, med tanke på hur packat allt är i en iPhone.

Nämnvärda skillnader
iPhone 15 Pro Max skiljer sig inte mycket jämfört med iPhone 14 Pro Max, det måste vi vara överens om. Några saker kan jag i alla fall peka på. Displayen är exempelvis identisk mellan telefonerna, men 15 Pro Max har, som jag nämnde, lite mindre dimensioner. Detta gör att skärmen känns större, trots att den inte är det. Skillnaden i dimensioner mellan 14 och 15 Pro Max är cirka -1 mm på höjden, -1 mm på bredden och +0,4 mm i tjocklek. Tjockleken är dock den enda dimension där iPhone 15 Pro Max är större än föregångaren istället för mindre. Anledningen är förstås den nya ”zoom”-kameran.

Jag garanterar att någon precis tänkte ”Jag tyckte väl att den kändes klumpigare”. 😂 Det finns alltid någon som tänker det, tro mig.

Istället för 128 GB lagring som standard så har 15 Pro Max 256 GB (notera att vanliga 15 Pro ännu har 128 GB som alternativ). RAM minnet i 15 Pro Max är 8 GB istället för 6 GB. 3x optiken i telefoto kameran på 14 Pro Max har blivit 5x istället. I övrigt är kamerorna identiska.

Processorn, eller systemchippet, i iPhone 14 Pro Max är A16 Bionic med 4nm struktur, 2 st 3.46 GHz och 4 st 2.02 GHz kärnor, ”hexa-core” design med 5-kärnig grafik.

I iPhone 15 Pro Max så har man A17 Pro, med 3nm struktur, hexa-core design, 2 st 3.78 GHz och 4 st 2.11 GHz kärnor med en 6-kärnig grafisk processor. Rent praktiskt är förstås iPhone 15 Pro Max lite snabbare än föregångaren, vilket inte är någon överraskning alls. Men i ärlighetens namn så var 14 Pro Max redan så snabb att ingen normal människa skulle märka någon skillnad mellan dom båda vid verklig användning.

På papper är det dock inte mycket annat som skiljer mellan föregångaren och iPhone 15 Pro Max.

Var det värt pengarna?
I mitt fall så är det lite snedvridet. Inte enbart för att jag är en gigantisk nörd när det gäller dom senaste telefonerna, men även för att jag gått från en iPhone 14 Pro (lilla) till en iPhone 15 Pro Max (stora), vilket gett mig två stora fördelar. Dels är batteritiden betydligt bättre, vilket jag potentiellt har ett behov av just nu. Dels är storleken större på skärmen, vilket också är en fördel då synen inte blir bättre för varje år.

Jag har alltid använt ”Max” storlek på iPhones, men bytte i och med iPhone 13 Pro till den mindre modellen. Anledningen var då för att få ned vikt och samtidigt få en smidigare telefon. Jag lockades i och med 14 Pro av faktumet att för första gången så hade Apple samma kameror i både vanliga Pro och Pro Max.

Detta år så har dom åter igen valt att skilja på kamerorna mellan modellerna, vilket då förstås tvingade över mig på Max modellen. Jag hade dock redan långt innan bestämt mig för att gå tillbaka till Max storleken, så det hade inte så mycket att göra med kamerorna som det kanske låter. Det som lockade mest var skärmen och batteritiden, om jag ska vara helt ärlig.

Men låt mig då komma till kärnan i titeln ovan, var det värt pengarna? Svaret är ett rungande ”nej”. Jag kan till och med sträcka mig till att säga ”helt och hållet inte”. Inte för att det är något fel på telefonen, den är fantastisk. Jag hade däremot inget behov av att byta telefon, av någon anledning.

Jag skrev om detta redan dagarna efter jag köpt telefonen, så det kom inte som en uppenbarelse för mig, utan var något jag redan kände till när jag köpte telefonen. Det var en röst inom mig som sa ”Vad håller du på med… Sluta nu… Du behöver ingen ny telefon”, under hela bilfärden till affären där jag köpte telefonen. Med affären klar så suckade min inre röst och rullade med ögonen, jag bara vet det.

Om jag får ge ett råd, och någon mot förmodan skulle lyssna på mig, så skulle jag sträcka mig till att säga att om du har en iPhone 13 Pro Max, behåll den och satsa på nästa generation iPhones istället. Skillnaderna mellan generationerna på iPhones är minimala, men ändå inte helt obetydliga för den som behöver det allra senaste. Ju längre du kan vänta, desto mer värde får du i din gamla (men dyra) telefon.

Det är lite ”gör som jag säger, inte som jag gör” situation, helt enkelt. 😂

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.