5G Modem är inget vanligt

Trots att 5G nätet nu har spridit sig över hela vårt avlånga land så finns det förvånansvärt dåligt med lösningar för att nyttja detta nät i hemmet. Jag har försökt sätta mig in i vad jag ska investera i när 5G slutligen kom till min lilla by, men förstår, efter att ha forskat runt lite, att valmöjligheterna är små och dom blir dessutom betydligt färre om man tittar lite närmare.

Låt mig förklara…

5G är inte 5G överallt. Ett 5G modem för hemmabruk som är några år gammalt stödjer inte många funktioner som finns i nyare 5G utrustning. Hastigheter och stabilitet skiljer sig väldigt mycket mellan olika tillverkare. Vissa modem behöver startas om dagligen för att kunna fungera, medan andra är precis som dom ska vara, ”slå på och glöm”.

Vilka som är vilka är svårt att få rätt på, då 5G modem eller routers fungerar väldigt olika beroende på mottagning, placering och masternas teknik. Dom är väldigt ”lynniga” och går inte att jämföra med deras kablade bröder. Om man har möjlighet att testa flera olika så går det förstås att lista ut vilken som passar ens behov bäst, men det är svårt att få företag att skicka produkter gratis för att just testa.

Om man försöker få hjälp via recensioner så kan upplevelsen gå från ”jättebra” till ”fungerar inte alls” beroende på var användaren befinner sig. Jag, som bor ungefär 150 meter från närmaste antenn, behöver sällan vara orolig över mottagningsförhållanden. För mig så är det hastigheten som utrustningen klarar av som är det viktigaste.

Det alla har gemensamt är dom rätt så chockerande priserna. Ett 5G modem eller router för hemmabruk kostar mellan 7000-16000 kr beroende på kvalité och hastighet. Dom flesta har en max hastighet på cirka 1000 Mbit, medan dom dyra modellerna har hastigheter upp till 3300 Mbit. Personligen så vill jag gärna framtidssäkra min utrustning och 1000 Mbit känns därför inget alternativ. Det är helt enkelt för långsamt. Jag har en plan, mer än så kan jag inte säga.

Det finns dock en tillverkare som sticker ut på konsumentmarknaden för 5G Modem, nämligen Teltonika. Ett företag från Litauen som är specialister på väldigt driftsäkra och funktionella 5G lösningar för industriellt bruk. Dom kanske inte är snabbast, men dom är väldigt driftsäkra, med kanske dom mest innovativa funktionerna som existerar.

Teltonika tillverkar inte lösningar för konsumentmarknaden, egentligen. Dock har dom blivit standard-företaget när det gäller 5G nätverk i husbilar, båtar och andra mobila boenden. Dom används även väldigt frekvent på kontor, som fail-over lösningar (5G om fibern går ned) och inom industrier där pålitlighet är a och o.

Detta företag är förstås intressant för mig. Kanske inte för att dom är bäst, utan för att dom är bäst av alla alternativ som finns. Men samtidigt så finns det en stor ”dold marknad” för 5G. Det kanske låter konstigt, men även om man letar efter 5G routers och modem så saknas väldigt många tillverkare från sökresultaten.

Bland annat Nokia, ZTE och Huawei tillverkar alla lösningar för 5G, men så länge man inte direkt letar efter deras produkter så syns dom inte på något sökresultat. Baserat på min tidigare erfarenhet så har alla dessa företag väldigt många professionella och pålitliga lösningar för allt från konsumentmarknad till företagslösningar för tjänsteleverantörer. Varför dessa inte representeras i sökresultaten vet jag egentligen inte. Men oavsett om jag letar från jobbet eller hemifrån så hittar jag ingenting.

Företag som Ubiquiti och många andra nätverks företag har inga lösningar för 5G överhuvudtaget, vilket jag tycker är konstigt. Först tänkte jag att anledningen var dom olika standarder för kommunikation som finns, men sen kom jag på att om en iPhone kan prata med 5G näten i Sverige, hur svårt skulle det vara att tillverka ett modem som gör detsamma, vilket för oss in på en lösning som många valt, nämligen att göra om en mobiltelefon till ett modem för hemmet.

Detta kan förstås vara ett alternativ, men då en mobiltelefon är anpassad för att hantera trafiken på en enhet (telefonen själv) och ett modem för 5G nätet är anpassad för 50-150+ användare, så finns det en viss skillnad. Personligen så har jag runt 40 enheter på nätet, så en mobiltelefon skulle troligen inte klara av all trafik utan att bli ”proppen” i själva nätverket.

Jag kan ha fel i detta. Jag har inte forskat något speciellt i hur det är att ha en mobiltelefon som 5G modem hemma, men lovar att dubbelkolla detta för att se om det verkligen är ett bra alternativ. Det går ju i så fall att köpa en billig 5G mobil och kanske ändå få bättre hastighet än tidigare. Vi får se. 🤔

Kontentan är dock att det är väldigt svårt att hitta en bra 5G lösning i Sverige idag. Dom allra flesta är dessutom routers, inte modem/gateways vilket ofta ställer till det lite. Jag vill ha en separat router, som har mer funktioner än dom simpla som oftast medföljer 5G routers.

Jakten går vidare. Om du har något tips, dela gärna med dig. 😊

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.