Ka-Bar Becker serien

Jag har fått in läsarfrågor angående Ka-Bar och deras Becker serie av knivar. Jag nämnde att BK2 Campanion var en av knivarna jag tänkt närmare på att köpa, men det finns förstås så många fler av dessa knivar än bara BK2.

Det många funderar över är vad som är skillnaden mellan dom olika modellerna, så jag tänkte gå igenom det lite snabbt. Notera dock att jag är långt ifrån någon expert när det kommer till Ethan Beckers konstruktioner och säkert kan få någon fakta fel.

Historien bakom
Becker Knife and Tool: BK&T-knivar är ett Amerikanskt företag som har legat i framkant när det gäller tuffa överlevnadsknivar och verktyg sedan 1986. Chefsdesignern och grundaren Ethan Becker, en ivrig friluftsmänniska sedan ungdomen, tillbringade 25 år med att leta ”den perfekta designen”. Detta resulterade i att han slutligen kombinerade sina två favoriter, Kukri och en WWII Survival Bolo, för att göra Machax (se bilden nedan).

Om jag inte fått mina fakta fel så bidrog Machax till att Ethan vunnit Blade Award för mest innovativa amerikansktillverkade design.

Att designa, tillverka och sälja knivar riktade mot seriösa friluftsmän och taktiska proffs, knivindustriexperter, författare och kritiker har konsekvent gett Ethan Becker strålande recensioner för hans BK&T-knivar ända sedan Ethan började slipa, slipa och montera dem i sitt garage 1990.

I samarbete med Camillus Cutlery så kunde Ethan öka produktionen ytterligare och chansen att man som ”utlänning” kunde få tag på dessa ökade markant. Camillus Cutlery var en av de äldsta knivtillverkarna i USA eftersom dess rötter går tillbaka ända till 1876. Företaget producerade miljontals knivar tills det ansökte om konkurs 2007.

Ethan kunde i och med konkursen förvärva rättigheterna till sina knivar via konkursauktion och samma år (2007) så ingick Ethan ett avtal med KA-BAR för att fortsätta tillverka BK&T serien av knivar. Dock fanns det en period där man trodde att serien skulle läggas ned helt och hållet.

Med KA-BARs tillverkningskapacitet lever dock denna fantastiska knivlinje vidare. Hans senaste knivdesigner använder 1095 Cro-Van verktygsstål med hög kolhalt som har valts ut speciellt för att ge Becker Knife and Tool-linjen en överlägsenhet i egghållnings- och seghetsavdelningarna bland dess främsta konkurrenter.

BK&T-knivarnas ergonomiska, varumärkesskaliga skalor är gjutna av Grivory, en 60 % glasfylld termoplastisk polymerlegering för den ultimata styrkan och hållbarheten. Kydex och/eller ballistisk tygnylon (med Kydex-insatser), multi-carry-mantelsystem och en robust svart pulver-epoxibladbeläggning är standardutrustning för alla modeller i Becker Knife and Tool-linjen.

Förutom att drömma om stora vassa saker att göra, tillbringar Ethan tid med att öva och studera ett brett utbud av bushcraft-överlevnadstekniker, något som troligen smittat av sig på dom senaste designers som kommit ut.

Ka-Bar Becker BK2
Även om Becker designat större och ”coolare” knivar än BK2 så har den klassiska modellen vunnit mångas hjärtan. Orsaken är helt enkelt att den är fruktansvärt överbyggd för vad den är. Ett blad på över en halv centimeter i tjocklek, en bladvikt på nästan ett halvt kilo, trots kort längd. 1095 Cro-Van som i det närmaste är oförstörbart och tål extremt mycket stryk. Ett handtag som går att byta om det tagit skada.

Det är inte av en slump som den snabbt fick benämningen ”vässad kofot”, vilket är en riktigt bra beskrivning av BK2. Den är inte bra på fina uppgifter, men om du behöver bryta lös en planka, hacka av en kedja eller gräva upp rötter i skogen, då är den kniven för dig. Den utstrålar en simplistisk utilitarism som faktiskt är något som lockar många överlevnads-entusiaster.

Becker BK22 – Efterträdaren?
I den stora familjen av tuffa knivar så är BK2 långt ifrån ensam. Den är också långt ifrån den största heller. Den är till och med inte en av dom bäst byggda… Hur tokigt är inte det? Den som tittat efter dessa knivar har säkert blivit förvirrad över alla dom olika modellerna och många har dessutom hört av sig till mig och frågat vilken skillnad det är mellan BK22 och BK2… Skillnaden är enbart i slidan till kniven. BK2 har en ganska låg-budget versions slida i plast, medan BK22 har en slida i polyester, med förstärkning i Kydex och en extra ficka för bryne, eller liknande.

Det är dock den enda skillnaden som finns mellan BK2 och BK22, enligt min uppfattning i alla fall. Jag kan givetvis ha fel, vilket jag säkert kommer att få veta via mail eller kommentarer. ?

Byggda för ett ändamål
Om du tänkt kasta dig huvudstupa in i Becker världen så kan jag verkligen rekommendera att du funderar på vad du tänkt använda kniven till först. Ergonomin är ungefär likadan på dom flesta BK-knivarna, men tjocklek, vikt, längd och syfte är annorlunda. Låt mig förklara några av dom vanligaste modellerna.


BK2 – 422 gram, 23,7 cm lång, 6,6 mm bladtjocklek.
Detta är en kniv som är överbyggd, som i överdrivet byggd. Den har ett blad på lite mer än 5 tum och väger nästan ett halvt kilo. Vad den specifikt är byggd för vet jag egentligen inte. Den är lite i limbo mellan överlevnad och Bushcraft, men är inte överdrivet bra på någon av dessa uppgifter. Den har för tjockt blad för finare uppgifter och är för kort för att göra större saker med. Exempelvis är den inte idealisk att varken hugga eller klyva med. Den är ”en vässad kofot”.



BK7 – 365 gram, 32 cm lång, 5 mm bladtjocklek
Becker BK7 är en längre version av BK2, men den är samtidigt inte lika tjock, vilket faktiskt gör att den, trots sin längd, är lättare och smidigare än ”lillebror”. Det är inte ofta man upptäcker en sån differens mellan modeller. BK7 är bättre att hugga och klyva med, tack vare dess längd.



BK9 – 490 gram, 37,3 cm lång, 4,9 mm bladtjocklek
BK9 är också kallad ”Combat Bowie” och är en av dom största ”knivarna” som Becker har. Passar sig väl till att hugga tjockare grenar och även tunnare träd med, men är i princip en styrketräningsutrustning om man vill använda den till finare uppgifter. Tjockleken på bladet och den svarta beläggningen på dessa knivar gör att dom inte direkt är önskvärda vid finare uppgifter till att börja med. BK9 är troligen ”overkill” för dom flesta tänkbara scenarios, i alla fall i Sverige. Jag kan inte uttala mig om djungeln i Amazonas kräver en BK9.



BK10 – 345 gram, 27,7 cm lång, 5 mm bladtjocklek
En kortare version av BK7, men passar väl för tyngre överlevnadsuppgifter. Kanske inte så bra att använda vid finare saker, som Bushcrafting.

En form av mellan-kniv kanske?

Hur som helst så är även denna långt ifrån idealisk.


BK16 – 172 gram, 23,2 cm lång, 4,3 mm bladtjocklek
Storleksmässigt så är BK16 nästan lika stor som BK2, men är betydligt lättare och smidigare att använda. Den tunnare profilen på bladet gör att den lämpar sig väl både för enklare och tyngre uppgifter. Den klyver minst lika bra som BK2 men är ingen huggare, tack vare dess minimala vikt. Den är dock betydligt vassare och smidigare.

Alla har samma nackdelar
I princip alla Becker, oavsett vilken du väljer, har samma nackdelar. Den svarta beläggningen ger ett greppigt blad, som försvårar när man ska exempelvis klyva saker. Dessutom så rekommenderar jag inte att man håller på med livsmedel, då det finns en risk att den blir kontaminerad av denna beläggning, som i princip är en polymer-blandning. Vi pratar alltså inte om någon tunn beläggning, som man får på många andra knivar. Vi pratar om en beläggning som påminner om rostskyddsfärg, vilket det faktiskt är.

Om man väljer att ta bort denna beläggning, vilket går att göra med färgborttagningsmedel, så bör man vara beredd på att kniven kommer att rosta i en ruskig takt. Redan efter några timmar så kan rostskador uppkomma på bladet i fuktig miljö, vilket inte är idealiskt om man är ute i skogen under en längre period.

I princip alla Becker knivar är överbyggda och väger en massa, trots att dom inte erbjuder någon taktisk fördel att göra detta. För att en kniv ska kunna utföra extrema överlevnads-saker så behöver den inte vara nästan 7 mm tjock, det är otroligt överdrivet. Det enda som händer är att kniven blir tung, klumpig och jobbig att använda till lättare uppgifter, men även tyngre uppgifter blir ännu tyngre med en tung kniv. Man vill hellre ha ett tunnare blad med bättre stål, så får man automatiskt samma tuffhet, men slipper vikten.

Priset man får betala
Den sista saken jag vill peka på är priset på Becker knivarna. I alla fall för oss i Sverige. Vi pratar om en bit stål med ett plasthandtag och en slida i tyg för nästan 2000 kr…

Låt det sjunka in lite. 1095 kolstål, plast och tyg, 2000 kr…

Bark River Bravo 1 Snake Burgundy Matte i A2 stål

Detta gör att jag med enkelhet kan hitta mängder av knivar som är mer prisvärda. För 2200 kr får man exempelvis en semi-custom Bark River kniv istället. En kniv som har bättre stål, bättre ergonomi, slida i högkvalitativt läder och livstids garanti. En Bark River är dessutom otroligt mycket snyggare och smidigare än en Becker, på alla sätt.

Om jag tänkt använda en kniv som ”en vässad kofot” så förväntar jag mig samtidigt att den ska hålla samma pris som en vässad kofot. Den ska kanske kosta runt 450-600 kr så att man, utan att behöva gråta över repor och rostskador, ska kunna använda den till väldigt tuffa uppgifter.

Ifall syftet är att ha en kniv man kan ha liggande i bilen eller liknande, så är Becker BK serien inte idealisk. Den dagen man behöver använda den så finns det en risk att den är en hög med rost, utan egg. Jag rekommenderar en Morakniv med rostfritt blad i så fall. Betydligt billigare och mer användbar.

Slutligen
Jag tycker att Becker BK knivarna ser väldigt lockande ut, på bild. Designmässigt ser dom verkligen ut som den idealiska kniven för många uppgifter. Tyvärr så har den överbyggda och grova profilen på bladen gjort att den förlorar mycket av sin lockelse för mig. Jag har ägt tunga överlevnadsknivar tidigare, men då har dom också ”levererat”. Jag pratar om Fällkniven A1, A1 Pro, S1x, men även större knivar som Terävä Skrama och Silky Nata erbjuder ergonomi och funktionalitet över Becker serien.

Innan jag började klämma, känna och läsa om Becker serien så var jag helt övertygad om att jag skulle investera i en BK2:a. Jag har faktiskt suktat lite efter denna kniv i många år nu. Men desto djupare jag gräver bland informationen, samt det faktum att jag nu fått hålla och testa en BK2 för första gången, så inser jag att den inte är för mig.

Jag kan helt enkelt inte tänka mig att släpa omkring på en kniv med 5 tums blad, som väger ett halvt kilo. Det finns ingen logik i det, tyvärr.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.