Apple AirPods 3 – Första känslan

Som jag skrev tidigare så funderade jag på att uppgradera mig till Apples senaste AirPods, som heter AirPods 3. Detta är en version som är ett mellanläge mellan AirPods 1, 2 och AirPods Pro. Nästan som AirPods Pro, fast med samma öron-toppar som AirPods 1 eller 2.

Nu när jag hunnit testa dom i rätt så många timmar så är jag beredd på att avlägga en ”första känslan” beskrivning, för er som också funderar på att uppgradera er till Apples senaste version.

Ljudet och ergonomin
En av dom viktigaste aspekterna av hörlurar är förstås ljudet. Men det är inte DEN viktigaste egenskapen för mig. Det som absolut är viktigast av allt är att dom sitter bra och inte orsakar skavsår i öronen, även efter många timmars användning. När det gäller AirPods 3 så kan jag meddela att dom inte sviker på något av dessa områden.

Ljudmässigt så låter dom faktiskt fylligare och djupare än AirPods Pro. Basen är tydlig och även det övre registret är väldigt nyanserat och trevligt. Dessutom så verkar dom ha otroligt mycket ”tryck” i ljudnivån. Detta är ovanligt när det gäller Apple, men är garanterat något man kompromissat med eftersom det efterfrågats från många användare.

Personligen så lyssnar jag på musik på väldigt låg volym, eftersom jag vill höra ljud i bakgrunden utan hinder. Detta är också ett område där mina AirPods 2:or var betydligt trevligare än AirPods Pro versionen. Att höra trafik och röster utan att behöva slå av musiken helt är riktigt trevligt. Det blir lite som ett bakgrundstema under dagarna. Lite som att ha en radio igång i bakgrunden, fast ljudet följer med överallt man går.

En sak som också bidrar till en bättre ergonomi är att Apples trycksensor följt med från AirPods Pro till AirPods 3, så att man slipper det öronbedövande petandet på hörluren när den sitter i örat. Det är betydligt trevligare att bara klämma lite i stammen för att göra allt man vill istället.

Jag kan också rapportera att även efter många timmars användning så har jag inte upptäckt några problem med klåda i öron eller att man blir fuktig. Det verkar som att Apple äntligen lyckats hitta medelvägen som löser mina tidigare problem.

När jag säger ”många timmars användning” så kan jag specificera att jag faktiskt sov med dom på en hel natt och fortsatte på morgonen, så det slutade med att jag använde dom i princip i ett dygn i sträck utan att ta ut dom annat än att ladda dom. Inga obehag eller problem… Två tummar upp!

Dom är faktiskt otroligt bekväma att bära långa perioder, men som vanligt så är detta min upplevelse. Beroende på hur ens öra är utformat så kan givetvis upplevelsen vara annorlunda för andra.

Batteritid som imponerar
Detta för mig in på nästa aspekt, vilket är batteritiden. AirPods 2:orna höll laddningen i ungefär 3-4 timmar mellan laddningarna, vilket var imponerande och oftast gjorde att jag hade tillräckligt med ström att klara mig från morgon till lunch, ladda en stund och sedan så räckte dom resten av dagen.

AirPods 3 räcker i drygt 6 timmar, vilket i princip är dubbla batteritiden mot för föregångarna. Jag misstänker att dessa 6 timmar gör att jag klarar mig från morgonen till jag slutar jobbet. Eventuellt så kanske jag måste toppa upp dom i några minuter för att klara mig.

Batteritiden har dock aldrig varit ett problem för mig tidigare. Jag har varit väldigt nöjd sedan AirPods 2:orna och hade inget att klaga på. Att Apple nu dubblat tiden är inget annat än fantastiskt.

Dom olika sätten att ladda på
AirPods 3 stödjer förstås trådlös laddning, precis som föregångarna. Skillnaden mellan AirPods 2 och 3 är att 3:an även har magneter för att fungera med Apples MagSafe tillbehör. På detta sätt behöver du inte vara orolig att dom ska ramla av laddaren eller hamna snett och ladda sämre. Personligen använder jag inte MagSafe laddning alls, trots att jag tidigare investerat i tekniken. Jag tycker helt enkelt att den inte är tillräckligt effektiv för att vara intressant. Det är dock trevligt att ha alternativet om det skulle behövas någon gång.

AirPods 3 har givetvis även den klassiska Lightning kontakten i botten på etuiet för att snabbt ladda det inbyggda batteriet.

Rumsligt ljud
Ett väldigt konstigt namn på en väldigt imponerande teknik är just ”rumsligt ljud”. Detta gör att man känner sig omsluten av ljudet från hörlurarna. Genom att spela upp ljud på exempelvis en Apple TV så styr hörlurarna, via gyroskop, så att ljudet anpassas gentemot skärmen du tittar på.

Om du vänder på huvudet så fortsätter ljudet komma från TVn och du får helt enkelt en väldigt övertygande känsla att ljudet kommer därifrån och inte är fokuserat på ditt huvud. Många gånger när jag tittat på TV på natten, när min fru sover, så väljer jag att lyssna via hörlurarna. Problemet är att tekniken är så fantastisk att jag ofta måste ta av en hörlur för att bli säker på att ljudet verkligen kommer från hörlurarna och inte från TVn.

Om man aldrig upplevt detta så tycker man nog att det låter som något mystiskt som inte behövs, men för dom som upplevt tekniken så kan jag säga att man inte direkt vill gå tillbaka till vanligt, tråkigt och statiskt ljud igen.

En arm och ett ben
Innan någon svimmar över priserna här ovanför så ska jag förklara att dom är från Apple direkt. Det går givetvis att köpa dom billigare från andra återförsäljare. Jag har inte betalat i närheten av dessa priser för några av mina AirPods. Dom är inte billiga om man stirrar sig blind på prislappen. Det kännetecken som Apple är mest kända för är dockc att man får det man betalar för. Just därför så är det absolut inte några problem för Apple att sälja sina hörlurar för summorna här ovanför.

Kanske är det för att jag också är så djupt ned i Apples Eco-system att jag inte längre kan se ytan, men samtidigt så kan jag ärligt säga att jag aldrig varit så nöjd med mina tekniska produkter som nu. Det är en befrielse att slippa krångla med allt att det helt enkelt är värt det i slutänden, även om prislappen är högre.

Alla som är vana att köpa Apples produkter vet vad dom får och att dom inte kommer att bli besvikna. Att köpa hörlurar för flera tusen, som håller i många år framöver, är inte en stor investering. Om slår man ut det på användningstimmar så blir det ännu mindre pengar.

Om man dessutom tänker på hur felfritt allt fungerar så känns dom i det närmaste för billiga. =)

Ny teknik som förbättrar ytterligare
En av mina största problem med AirPods 2 var mig själv. Rent tekniskt i alla fall. Situationen uppstod när jag åkt hemifrån utan fodralet, vilket ofta händer när jag redan är i ett samtal när jag lämnar hemmet. Jag hamnade i en situation där jag måste ta av mina hörlurar och placera dom i fickan istället.

Detta gjorde i sin tur att dom tror att jag placerat dom i öronen och antingen startar musik eller så dirigeras samtal till headsetet i fickan när någon ringer. Som sagt är det ett problem som jag helt enkelt försökt lösa genom att bära hörlurarna i öronen ändå, trots att det kanske inte varit det lämpligaste.

Apple har dock förstått att detta är ett problem för många, inte bara för mig. Dom har nämligen utvecklat en ny form av sensor som faktiskt kan känna skillnaden på hud och tyg eller andra material. Detta gör att om du sätter AirPods 3:or i fickan så kommer dom inte att tro att dom sitter i ett öra.

Jag har faktiskt testat denna teknik och kan rapportera att den fungerar riktigt bra.

100% funktionalitet och 100% imponerad.

Det som saknas
Det som saknas i AirPods 3 är förstås ANC (Active Noice Cancellation) på grund av deras ”open-air” design. Ljudet flödar rätt igenom och du kan sitta och lyssna på musik under ett möte utan att du missar vad som sägs. Väldigt trevligt och användbart, just vid sådana tillfällen. Men om du arbetar i bullrig miljö, flyger mycket eller vill lyssna på ljudböcker medan du kör bil, så kan det vara en tanke att investera i AirPods Pro istället.

Jag tror dock att dom nya elementen, som kan prestera långt över AirPods 2:orna, kan överrösta det mesta ljud som man kan tänkas råka ut för i bil eller flygplan. Kanske ANC inte är nödvändigt längre? Jag ska testa detta vid ett senare tillfälle, då jag faktiskt äger alla versioner av AirPods som tillverkats hittills. =)

Den aktiva filtreringen av externt oväsen och ljud på AirPods Max och AirPods Pro är otroligt användbart ibland och går dessutom att slå av om man inte behöver det. Men då jag arbetar på ett tyst kontor och vill vara ”nåbar” även om jag lyssnar på något annat, så är känslan att inte alls ha något i vägen för mina öron det bästa alternativet.

Slutligen
Min första upplevelse av AirPods 3 är i det närmaste religiöst. Jag tror jag har hittat mina absoluta favoriter som kommer att vara mina huvudsakliga hörlurar i många år framåt, precis som mina AirPods 2:or tidigare. Det uppgraderade ljudet imponerar och ger ett väldigt omfamnande dynamiskt omfång. Lite som AirPods Pro, men med djupare register.

Det finns många tillfällen då AirPods 3 inte är den idealiska lösningen, men för mig, just nu, så är dom verkligen riktigt perfekta.

Jag kommer säkert att återkomma till dessa i framtiden. Då jag haft chansen att testa dom i alla möjliga situationer. Men just nu, i skrivande stund, så anser jag att AirPods 3 kan vara dom bästa AirPods som tillverkats av Apple. Dessutom är dom ju inte otroligt dyra, vilket alltid är tacksamt.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.