Jaktkit – Knivarna du missat?

En av dom största fördelarna med att testa knivar och hålla på med bushcraft är att det i princip finns oändligt med knivar och verktyg att testa. För dom som inte har tid eller intresse att spendera hundratals timmar på att leta efter ”det bästa” så slutar det oftast med kompromisser. Oftast är dessa kompromisser att man köper en billig kniv, eftersom det ”bara är en kniv”, eller så letar man efter en genväg för att slippa ta ett beslut.

Det är i den senare kategorin som jag passar in, den där ”nörden” som testar saker för att andra inte ska behöva chansa. Oftast är det dom gamla vanliga och framförallt kända tillverkarna som tar upp majoriteten av ens tid och hamnar ibland i rampljuset utan att egentligen förtjäna det. Men ibland så händer det att man hittar en ”doldis” på marknaden, som imponerar så mycket att det mynnar ut i ett långt inlägg på ens blogg, precis som nu. Jaktkit är precis ett sådant märke som många har missat, trots att vi pratar om en Svensk firma med riktigt fina produkter.

Från början tyckte jag att dessa knivar var riktigt fina, men kanske inte något speciellt och ”innovativt” som gjorde att dom stack ut mer än vanligt. Detta gäller så klart när man hanterat knivar för betydligt mer pengar och med ett mer känt märke graverat på bladet. Från början så jämförde jag min Knv2 Mil med Fällkniven A1, Bark River, Casström och liknande knivar, vilket oftast gjorde att dom knivarna fick en fördel på ett eller annat sätt.

Bark River säljer i princip hantverk med otroligt bra finish, Fällkniven har internationellt kända överlevnadsknivar som bland annat används av försvaret, Casström har vackra konstverk till knivar och samarbetar med många kända designers runt om i världen. Men vad har Jaktkit som dom andra inte har? Låt mig förklara närmare…

Jag behöver knappast säga att det är komplicerat att testa knivar. Moment som passar bra för en kniv kanske inte passar lika bra för nästa, mycket personliga åsikter och känslor blandas med i resultatet vilket kan ge en skev bild för läsare. Trots att det är ens egna personliga åsikter man förmedlar och skriver om så slutar många tänka på den faktorn en bit in i ett test, vilket gör att objektiviteten försvinner och skribentens åsikter vinner.

Kanske har man som testare haft en dålig dag på jobbet, kanske är man stressad eller så är det något annat som spelar in. Kontentan är att allt kan påverka ens omdöme när vi pratar om att testa en produkt, oavsett vilken produkt vi pratar om.

Den första erfarenheten jag fick av Jaktkit rörde likheterna med Fällknivens design, vilket givetvis påverkade min inställning negativt. Trots detta och med hjälp av Magnus Collin, som är ägare av Jaktkit, så har jag lyckats hålla mig neutralt inställd vid alla tester vilket gjort att Jaktkit Knv2 och Knv3 under åren blivit givna kompanjoner på skogsturen. Oftast bär jag mina Jaktkit knivar tillsammans med både större och mindre knivar, beroende på vad som ska göras.

Jag föredrar, som många vet, större knivar i kombination med mindre knivar vilket underlättar om man måste hugga ned något att elda med, men även för att klyva upp allt i mindre bitar efteråt. När man sedan ska laga mat så har man sin mindre kniv som är bättre lämpad för den uppgiften. Men om jag ska ”färdas lätt” så föredrar jag givetvis att använda en enda kniv, vilket då ska vara en ”jack of all trades” och fungera bra som den enda kniven. Ni som hängt med förstår innebörden och komplikationerna runt detta.

Jaktkit Knv2 och Knv3 kompletterar varandra väldigt bra och framförallt så fungerar ”lilla” Knv3 perfekt för att vara finkniv vid exempelvis mathantering, medan Knv2 fungerar bra att klyva och hugga med, alltså grovkniv. Men det som är mest intressant är att Knv2 faktiskt är en otroligt fin ”enda kniv” och fungerar minst lika bra att utföra Knv3:s sysslor som större och tuffare saker. Jag har nu under extremt lång tid (i testar termer) använt Knv2 och Knv3 för uppgifter långt mer komplicerade och tuffa än vad som kan tillskrivas är normalt. Aldrig har jag råkat ut för en situation där jag känt att dom skulle svika mig på något sätt.

Förutom att dom är tuffa, rostfria, olje/smutsbeständiga, lättrengjorda, lätt att vässa och håller skärpan riktigt bra så erbjuder dom en väldigt genomtänkt och smart slida. Utan att överdriva så är dom ”modulära” och anpassningsbara Kydex-slidorna som följer med Knv2 och Knv3 , utan extra kostnad, troligen dom bästa slidorna som jag har i min samling av knivar, oavsett prisklass. Detta får mig att gå in på precis det, prisklassen. Ni som håller på med knivar vet att om man vill ha ”hela paketet” så får man vara beredd på att betala priset. Med Jaktkit så pratar vi väldigt prisvärda knivar.

I skrivande stund så kostar en Jaktkit Knv3 bara 999 kr och en Knv2 1098 kr. Om du vill ”pimpa” din kniv så kan du även köpa till FYR, eldstålet speciellt anpassad för Knv2 och Knv3 knivarna för endast 199 kr, eller varför inte köpa till en läderslida med väldigt bra anpassningsförmåga för bara 569 kr? Som du kanske förstår så är priset inte ett problem, men det är ändå inte det som gör dessa till mina föredragna följeslagare, hur konstigt det än kan låta.

Det som inspirerar mig mest att bära dessa knivar är att dom tillverkats för ett syfte och utvecklats från ett behov av någon som faktiskt använder knivarna själv. Magnus Collin står bakom sina produkter och är väldigt intresserad att alla kunder ska vara helt nöjda med sin investering. Om det är något man funderar över så finns han där för att svara, men samtidigt kan han förklara just varför olika saker är som dom är, eftersom han designat knivarna själv.

Det finns få saker som imponerar mig mer än just bakgrunden till varför saker och ting är som dom är. Om det finns en bra story och en röd tråd att följa så vinner det mitt intresse mer än blankt stål och polerat trä. Om den röda tråden dessutom leder mig fram till en produkt som inte bara är prisvärd, utan även presterar som produkter för minst det dubbla, då finns det helt enkelt ingen anledning att inte prata gott om dom.

Slutligen lägger jag upp en test från DBK (Dutch Bushcraft Knives) där dom testar Knv2 på det där sättet som bara dom kan. =)

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.