black and white photo of person looking at the window

”Jag vill flytta, hur gör jag?”

Ibland får jag in frågor som är lite ovanliga på min hemsida. Denna gång är det en läsare som noterade att jag bytt Hosting-företag för ett tag sedan. Han är på väg att göra detsamma, men har kört fast totalt i höga kostnader och annat knas. Eftersom jag själv varit i samma ”sväng” så kan jag ju givetvis hjälpa till. Notera dock att min lösning kanske inte är den bästa, men den fungerar exakt som jag ville i alla fall. Notera även att denna lösning rör WordPress. =)

Det första steget
Det första steget man ska ta är att starta ett konto hos hosting-företaget/webbhotellet som man avser att ha sin hemsida på. Dom flesta har ”en-klick” lösningar för att starta upp en WordPress server. Efter att den är installerad och klar så presenteras du ofta för en ”installation”, där du får välja användarnamn och lösenord. Välj detta och notera så att du har dom till sedan.

Det andra steget
Gå till din gamla hemsida och installera ett plugin som heter ”Migrate Guru”. Aktivera plugin och gå till denna via menyn.

Det sista steget
Det sista steget du måste ta är det jobbigaste. Eller i alla fall jobbigare än dom andra. Du måste fylla i uppgifterna enligt guiden som presenteras. Bland annat FTP konto på ditt nya webbhotell, användarnamn och lösenord till WordPress-installationen på det nya och gamla stället. Men sedan är du klar. Klicka på ”Migrate” för att sätta igång och luta dig tillbaka och vänta.

När Migrate Guru är klar så är din hemsida klonad. Beroende på hur snabb dina webbhotell är så går denna migrering antingen väldigt snabbt, eller tar ett längre tag. Det är bara att vänta. Även om det till en början verkar som att inget händer så är det bara att vänta. Det kan dröja flera minuter innan du upptäcker att något sker.

Slutligen
Att det finns en uppsjö av dåliga tjänster som kostar en massa pengar är förståeligt. Alla vill ju tjäna en slant. Men Migrate Guru är 100% gratis och det finns inga ”fallgropar”. Jag minns att jag satt i timmar och gjorde backup på min gamla hemsida, på 30 GB. Bara för att upptäcka att jag behöver betala 1000 kr för att använda backupen jag gjort. Helt sjukt och snudd på kriminellt.

Migrate Guru använder deras egna servrar för att sköta filöverföringar, så det spelar ingen roll om din hemsida är 1 GB eller 400 GB, du behöver inte oroa dig för att utrymmet ska ta slut. Dessutom skyddar Migrate Guru mot timeout och andra saker som oftast händer med större hemsidor.

Hoppas att detta hjälpte och skicka gärna ett tack via en kommentar om det gjorde din dag. =)

Ha en riktigt bra dag.