Cold Steel Big Bore Blowgun(s)

För drygt en vecka sedan så började jag och mina söner med att skjuta med blåsrör igen. Det är en billig, rolig och rätt så tekniskt krävande hobby. Samtidigt som det inte är någon stor inlärningströskel för att börja. Det absolut viktigaste är förstås, som alltid, utrustningen. Jag har väldigt länge suttit och tittat på Cold Steel Big Bore blåsrören, eftersom dessa tillhör världens mest kraftfulla modeller.

Man kan tycka att ”kraftfull” är lite överdrivet, eftersom ett blåsrör inte är kraftigare än den som blåser i andra änden. Men på detta blåsrör är kalibern hela .625 (ca 1.6 cm), vilket ger betydligt mer energi för pilarna att disponera. Det är inte alls svårt att skjuta fast en pil i en betongvägg, eller träffa måltavlor utomhus under annat än vindstilla förhållanden. Dom mindre kalibrarna som är vanliga inom blåsrör påverkas av i princip allt, samtidigt som energin är låg på projektilerna.

Cold Steel Big Bore blåsrören kommer i några olika modeller. Dels finns det en standard 4 (122 cm) och 5 fot längd (152 cm), med alternativ till 2 fot expansion. Maximalt kan man alltså ha 7 fot (213 cm) blåsrör. 5 fot modellen finns som delbar modell med väldigt fina gängor, medan 4 fot modellen är i ett stycke.

Förutom dessa olika längder så finns det även en ”Professional” serie av blåsrören i 4 och 5 fot, men utan möjlighet att förlänga ytterligare. Professional serien är alltid i ett stycke och ej delbara, jag kommer in på varför inom kort. Det som skiljer vanliga serien mot Professional serien är tjockleken på godset i röret, vilket medför att dom blir mycket stabilare, men väger samtidigt 45% mer. Tjockleken på röret är 3 mm, istället för 1,7 mm som i standardversionen. Den enda fördelen med den ökade vikten är att jag tycker det är lite lättare att sikta med Pro versionen jämfört med standard, medan mina barn föredrar den lägre vikten av standard modellen.

Cold Steel lanserade detta ”Professionella” blåsrör som ett vapen på mer än ett sätt. Enligt Cold Steel kan man använda röret för att slå ned sina ”motståndare”, om den primära funktionen i blåsröret inte skulle räcka till. Personligen skulle jag inte använda ett blåsrör för att slå med, men jag förstår att det är i absoluta nödfall som detta kunde vara lämpligt. Jag tror dock att röret skulle förstöras i processen, trots det tjockare godset.

Men låt oss gå vidare, nu när ni vet vad Cold Steel Big Bore Blowguns är.

Vad kommer i paketet
När man beställer en Cold Steel Big Bore Blowgun, oavsett modell, så får man med en uppsättning med pilar. 15 st bambupilar, som lämpar sig för målskytte på kartong och andra lätta mål. 6 st ”knock-out” pilar, som är trubbiga och tunga, för att förmedla mycket slag-energi mot målet.

Slutligen så följer det med 15 stycken mini jaktpilar i metall, lämplig för målskytte på avstånd. Dessa är vassa och försedda med ett lövformat blad längst fram på pilen, för att skära bättre. I paketet så ingår även pilhållare till blåsröret, med plats för 12 st olika pilar. Detta kan vara praktiskt om man vill ha med sig pilar även när man vandrar i skogen.

Att skjuta med Cold Steel Big Bore Blåsrör
Till skillnad från dom små och tunna blåsrören som dom flesta är vana vid så kräver kaliber .625 lite större lungor och bättre teknik för att man ska få till en bra pilbana. Jag, som fullvuxen, har inga problem att skicka iväg en pil 15-20 meter med precision och kraft, men min äldsta son (11 år) har lite mer problem. Här är räckvidden runt 7-8 meter med precision. Dock är tekniken inte perfekt ännu, men han lär sig snabbt och jag tror inte att lungkapaciteten är något egentligt problem.

Min yngsta son (8 år) har dock stora problem att få någon precision, eftersom han får ta i från tårna varje gång han skjuter. Detta gör att det inte är så lätt, eller roligt för honom. Jag ska investera i en mindre kaliber åt honom, så fort jag hittar något som verkar intressant.

Rent generellt, om jag ser på allt från mitt synsätt, så är Cold Steel blåsrören något helt annorlunda mot för vad jag skjutit med tidigare. Dom känns rejälare och det blir genast mer intressant att skjuta på olika måltavlor. Pilarna är betydligt större och mer ”hanterbara” än dom små ”nålarna” som man får med små-kaliber-blåsrören. Big Bore modellerna känns i övrigt lika instinktiva och trevliga som små-rören att skjuta med. Det tar inte länge före man lär sig hur man ska blåsa och sikta för att få riktigt bra precision, även om man varit borta från denna hobby i många år. =)

Finesser på ett järnspett
Man brukar säga att det är mycket finesser på ett järnspett, samma gäller nog för blåsrör. Till en början så ser den väldigt simpel ut, vilket får en att tveka om det är värt pengarna. När man inser att det är högglanspolerad aluminium genom hela pipan och att precisionen är väldigt, väldigt bra, så blir det helt plötligt lite mer värt pengarna.

Även munstycket, som har ”anti-andas-in-pilen” funktionalitet på standard versionen och två-steg säkring på ”Professional” versionen. Man kan alltså stoppa in en pil och trycka tills det klickar en gång. Nu är pilen skyddad från att både falla ut framåt, men även bakåt. På standard-versionen så finns ingen spärr från att pilen ska ramla ut framåt om röret vänds nedåt och en pil är i ”loppet”. En sak jag tycker att Cold Steel borde ha satt även på standard versionen.

Men varför blåsrör?
Förutom att det är en rolig hobby att hålla på med för i princip alla åldrar, så är blåsrör väldigt säkert. Pilarna har inte en tendens att studsa tillbaka eller på annat sätt skada den som skjuter. Det finns ingen avtryckare som av misstag kan tryckas på. Att skjuta med ett blåsrör är en väldigt medveten handling och kräver förberedelse.

Det är dessutom en väldigt billig hobby. Ett professionellt blåsrör med alla pilar du behöver kostar runt 500-600 kr, du behöver inget övrigt för att börja. Ett billigt tunt rör kostar runt 299 kr, även där medföljer det pilar. Prismässigt så är det dock betydligt mer värde i ett blåsrör från Cold Steel, om du frågar mig.

Att köpa ett Cold Steel Big Bore Blåsrör nu
Om du varit och letat efter ett likadant blåsrör själv, eller just var och tittade, så har du kanske märkt att det är väldigt svårt att få tag på Cold Steel Big Bore blåsrören. Detta gäller oavsett version. Orsaken är faktiskt att Cold Steel inte längre tillverkar dessa.

Företaget är sålt, men rättigheterna till blåsrören och spjuten är förbehållna Lynn Thompson. Ett nytt företag, kallat Never Unarmed, med Lynn i spetsen, har dock möjligheten att i framtiden erbjuda fler blåsrör, under namnet Never Unarmed Big Bore Blowgun. Det är bara att hålla ögonen öppna.

Om du är intresserad av dessa grovkalibriga blåsrör så rekommenderar jag att du inte väntar mycket längre, eftersom lagren töms och möjligheterna att få tag på dessa blir svårare för varje timme som passerar.

Slutligen
Att lära sig att skjuta med blåsrör är något man gör på 5-10 minuter, svårare än så är det inte. Det som är svårt är att mästra denna hobby. Precis som pilbågsskytte så är det väldigt mycket teknik och instinktiv skicklighet, om man vill bli duktig. Det är bara att öva och öva, och öva lite till.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.