apple logo

iMac med problem…

För ett tag sedan så blev jag kontaktad av en person som hade problem med en Apple iMac, som plötsligt slutat fungera. Han blev hänvisad till mig via en av mina kollegor, för att jag är ”Apple frälst”. Detta betyder förstås inte att jag kan allt om allt när det gäller Apple, tvärt om så fungerar allt så bra att jag aldrig behövt ta rätt på hur man gör vissa moment.

Omständigheterna runt denna dator gjorde dock att jag fick ett personligt engagemang och helt enkelt ville hitta en lösning som fungerade. Jag började med att försöka analysera vad problemet var och kom fram till att hårddisken i datorn lagt av. Jag kan också passa på att berätta att det rör sig om en 27 tums iMac som är över 12 år gammal… Det är kanske inte konstigt att den till slut lagt av.

Trots sin höga ålder så är skärmen på denna dator rent fantastiskt fin. Det är inte utan att man blir avundsjuk när man tittar på en modern och ny skärm, som ser skräp ut i jämförelse.

Jag kom dock väldigt snabbt fram till att jag INTE ska börja skruva upp denna dator. Filmer som beskriver hur man gör på YouTube fick mig mer skrämd än inspirerad, för vi talar om en väldigt komplex historia. Efter att ha varit i kontakt med flera reparatörer, som vägrat att röra i datorn, så tog jag kontakt med Apple.

Apple verifierade dock precis det som övriga reparatörerna sagt, ”dom där gamla iMac datorerna bör man inte öppna i onödan”. Hårddisken är längst in, under allt, vilket gör att man i princip behöver plocka ned datorn i molekyler för att kunna serva disken. En väldigt konstig design som inte direkt skriker ”reparerbarhet”, men så är det ju att ha Apple produkter.

Apple själva ville inte heller fixa denna iMac och rekommenderade att den skulle skrotas. Men, jag vägrade att ge upp på datorn. Det måste ju finnas ett sätt, helst om hårddisken är så djupt i systemet att den inte går att nå utan att vara teknologisk kirurg.

Efter mycket funderingar så visade det sig att man kan installera operativsystemet på en extern hårddisk istället för den interna, vilket jag genast började forska i hur man gick tillväga. Nu när jag testat detta så kan jag säga att det är väldigt enkelt och det är egentligen bara väntetiden som är jobbig. Kortfattat kan jag säga att det bara är att starta datorn, hålla ned ”ALT” knappen, välja den externa hårddisken och klicka installera. Svårare än så är det egentligen inte.

Personen i fråga har köpt en ny iMac M1 strax efter att den första la av, men föredrar det gamla systemet för att redigera fotografier och annat, just därför är det fortfarande prioritet att få igång den gamla trotjänaren, trots dess höga ålder och långsamma processor. Jag gissar att man till slut blir så van att det nya känns konstigt. =)

Hur som helst är jag glad att kunna hjälpa till, samtidigt som jag lärde mig något nytt.