En hobby från förr

En detalj som jag troligen aldrig pratat om på min blogg är att jag förut höll på med mycket olika vapentekniker, helst sådana som funnits för länge sedan. Som exempel kan jag nämna spjutkastning, pilbågsskytte och olika kastvapen. En sak som jag dock alltid haft en fallenhet för, samt verkligen gillat att hålla på med på grund av dess simpla funktion, är blåsrör.

Detta är ett vapen som med lätthet kan användas och tränas med under i princip alla förhållanden. Du behöver inte någon speciell måltavla, du behöver inte heller någon speciell lokal för att träna. Att sikta sker instinktivt och det är väldigt snabbt och lätt att bli otroligt duktig på att skjuta.

Det är också ett vapen som är väldigt tyst, inte kostar något att använda och dessutom är väldigt billigt att köpa. Det är ju i princip bara ett rör, trots allt.

Jag har länge använt billiga och enkla blåsrör, som även mina barn gillat att skjuta med. Det är ju trots allt en hobby som hela familjen lätt kan lära sig och det är betydligt säkrare än ett luftgevär eller liknande. Men nu tänkte jag satsa lite mer och köpa ett bättre och mer genomtänkt system, nämligen Cold Steel Big Bore Professional blåsröret.

Om du precis tänkte ”har Cold Steel tillverkat blåsrör?” så kan jag meddela att det finns väldigt lite saker som INTE Cold Steel tillverkar, men en av deras mest populära saker utöver knivar är just blåsrör. Eftersom det är Cold Steel så är blåsrören tillräckligt tuffa för att kunna användas som ett vapen på många andra sätt. Bland annat för att slå någon i huvudet med. Men den går också att använda som en vandringsstav, då den har en ände med en gummipropp.

Det som är speciellt med Cold Steel blåsrören är, förutom dess robusta tillverkning, den stora kalibern på pilarna som skjuts. Detta gör att dessa blåsrör faktiskt är en av världens kraftigaste. Jag har sett videos där man jagat hare, ekorrar och ända upp till björnar med dessa blåsrör, något jag förstås aldrig själv skulle göra eller förespråkar. För mig är blåsrör enbart en rolig hobby, inget vapen man jagar med.

När jag säger ”en av världens kraftigaste blåsrör” så tänker man kanske att det beror på lungorna hos den som håller i röret, vilket förstås också är en aspekt man bör ha i åtanke. Dock är det vikten som påverkar energin i projektilerna mest.

Ett ”vanligt” blåsrör har kaliber 0.40 (10,2 mm), vilket ger en lätt och snabb projektil, men med låg energi till följd. På runt 30 meter så fastnar knappt en 0,40 pil i en kudde. Big Bore modellen från Cold Steel har kaliber 0.625 (15,9 mm). Projektilerna är tyngre och större, men hastigheten är ändå väldigt hög. Den större projektilen ger mer tyngt och betydlig mer energi.

Jag har sett när man skjuter på 15-20 meter och lyckas göra hål i kokosnötter, vilket är betydligt kraftfullare än dom mindre 0.40 modellerna.

Kolla på några videos på YouTube om du är intresserad att veta mer om dessa blåsrör.

Hela orsaken till detta inlägg är förstås att jag, slutligen, beställt ett Big Bore blåsrör och tänkt ta upp min hobby från förr. Med lite tur så kan jag även få mina barn att hänga på igen och lära sig dessa roliga, okomplicerade och trevliga prylar på en djupare nivå.

Jag återkommer lite senare med en test på detta blåsrör, så om du är intresserad så är det bara att ge dig lite till tåls. =)

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.