close up photo of iphone tempered glass

iPhone dilemmat – Behöver råd!

Det är väldigt sällan jag frågar om råd rörande tekniska prylar, men jag har hamnat i en loop där jag inte riktigt vet hur jag ska göra. Låt mig förklara närmare vad jag behöver hjälp med.

Återvinna och återbruka
I och med att jag arbetar inom IT så får jag inte allt för sällan se datorer och telefoner som skickas för återvinning, trots att det egentligen kanske inte är något fel på dom produkterna. Det är dock inte lämpligt att skicka vidare dom till nyanställda, eftersom dom kanske är gamla och slitna. Dessutom så har ju Windows datorer en tendens att försämras i rask takt.

Det finns undantag för när jag tycker att återvinning är ok. En gammal Lenovo med en skärm som förlorat sin ljusstyrka är troligen ingenting som någon är intresserad av, men när det kom in en 256 GB iPhone 8 på kontoret, med en trasig skärm, så kunde jag inte låta den gå till återvinning.

Dels vet jag ju att Apples produkter är reparerbara, dels är det en väldigt bra telefon, trots sin höga ålder. Apple presenterade denna telefon den 12 september 2017, för över 5 år sedan i skrivande stund. Än idag så får den uppdateringar till det senaste operativsystemet. Riktigt bra.

Det är heller ingen dålig telefon med sin A11 processor, 2 GB RAM och 256 GB lagring, utan fungerar riktigt bra som arbetstelefon eller ”reserv” om något skulle hända med ens huvud-telefon.

Dilemmat
Jag har nu omhändertagit telefonen och startade upp den igår för första gången. Jag var intresserad vad jag fått tag på och i vilket skick den var i. Skärmen på framsidan är skadad i nedre kant, vid fingeravtrycks-sensorn. Sprickorna går dock inte över skärmen på framsidan, utan håller sig till runt hörnet på nedre kant, med ett fåtal undantag som kommer ut några centimeter på skärmen.

Den är inte på något sätt oanvändbar i sitt nuvarande tillstånd, den fungerar exakt som en hel telefon trots skärmskadorna. En sak som dock skapade mitt dilemma var att batteriet bara hade 77% kapacitet. Det är med andra ord en telefon som laddats mycket under sin livstid. Slitaget är dock inte onormalt. En telefon som används mycket kan tappa 1% kapacitet i månaden, baserat på siffror från en test utförd på flera Android telefoner. Eftersom denna telefon är över 5 år gammal, nästan 6 år, så kan man förvänta sig runt 60-80% försämring, men ser alltså bara en försämring på 23%, vilket borde klassas som riktigt bra.

Dock bör ju batteriet bytas ut, för att telefonen ska återfå sin ursprungliga kapacitet. Om batteriet ska bytas så kan man ju lika gärna byta skärmen i samma ingrepp.

Det är här dilemmat tar sin form. Att byta batteri och sätta in en original-skärm i min iPhone 8 kostar i runda slängar 800 kr. Detta är alltså en 800 kr investering i en telefon som kostar runt 800 kr. Å ena sidan har jag ju inte betalat något för telefonen, så det skulle ju bli som att jag köpte en hel telefon. Å andra sidan så kanske jag ska använda dom 800 kronorna för att köpa just en annan iPhone 8 och använda den jag har som reservdelar. Alternativt köpa en 64 GB version och flytta över delarna till min 256 GB modell.

Vad tycker du?
Jag har fastnat i detta tankesätt och vet egentligen inte hur jag ska göra. Därför så frågar jag mina läsare hur jag ska göra. Du behöver inte ens skriva något, utan bara klicka på en av länkarna nedan för att rösta fram din åsikt.

”Jag tycker att du ska renovera din iPhone 8”
”Skicka telefonen till återvinning istället”
”Köp en till iPhone 8 och använd som reservdelar”

Tack på förhand för hjälpen. Jag kommer att återkomma med resultatet av denna röstning, samt vilken väg jag väljer att ta. Om någon har en tanke om vad jag skulle kunna göra med telefonen så är ni välkomna att höra av er, alla tips är välkomna.

Redan nu har jag en tanke på att renovera telefonen, sedan skänka den till någon behövande. Vi pratar trots allt om en telefon som fungerar väldigt bra, trots sin höga tekniska ålder.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.