iPhone XS Max – Första dagarna

Det som alltid varit speciellt med Apples telefoner är att det dom gör, gör dom väldigt bra. Appar är (generellt) av mycket högre kvalité under iOS än på Android, det känns därför som att dom är mer ”värd pengarna”. Man kan dessutom förvänta sig att dom fungerar ungefär likadant oavsett vem som gjort appen, då allt följer Apples riktlinjer för GUI och användarinteraktion.

Men det iPhones gör dåligt, det gör dom också väldigt dåligt. Filhantering och skrivare är två exempel som jag kommer på, av en slump. Denna slump baserades dock på egna upplevelser, där jag var tvungen att köpa en ny skrivare bara för att kunna få ut mina dokument på papper. Tack för det Apple.

Filhanteringen är i princip obefintlig, så länge du tänkt ha filerna på din egen telefon, vill säga. Integreringen av olika molntjänster som Google Drive och One Drive är väldigt bra, vilket är lite plåster på såren, men glöm att hålla på med filhantering på telefonen, det kommer inte att hända.

Jag är inte bitter
Jag är dock inte bitter, jag förstod vad jag gick med på när jag offrade mina pengar till Apple-gudarna. Det är inte heller i bitterhet jag nämner att utgifterna inte slutar med att köpa en telefon för drygt 15.000 kr. Skydd och snabbladdare gör att priset fort drar iväg några tusen till.

I mitt specifika fall så är det inte så illa som det låter. Jag hade elektronik och Android saker som jag kunde sälja bort, vilket gjorde att jag totalt fick betala under tusenlappen för hela kalaset. Jag hade dessutom en låda med adapters och kablar från förr, vilket gjorde att jag slapp den investeringen.

Med ny skrivare, några adapters (bland annat för att kunna ladda och lyssna på ljudböcker samtidigt) så drar det iväg några tusen till.

Allt som allt så kostar alltså min telefon ungefär som en rätt så schysst begagnad bil som har fina sommardäck och är nybesiktigad. Men, som sagt är jag inte bitter.

Är det ens värt det?
Frågan som man bör ställa sig i slutet på dagen, när plånboken är tom och hundarnas mat ser god ut jämfört med vad man själv har råd med, är om det värt det? Det är egentligen den enda fråga som räknas när man investerar i Apples produkter. Dom tillverkar produkter för den breda massan, med en prislapp som bara dom allra mest inbitna fans kan uppskatta.

iPhone XS Max är en väldigt dyr telefon, men samtidigt får man väldigt mycket telefon för pengarna. Jag ser det som att istället för att köpa en ny Android telefon varje gång det kommer en ny version av operativsystemet, eller att hårdvaran blir några procent snabbare, så vet man att den senaste telefonen från Apple håller i minst 5 år. Inte minst om man ser till hårdvaran, som kanske inte är bäst på papper, men väldigt väl anpassad för mjukvaran under huven.

Slår man ut kostnaden på enhetens livslängd så blir det dock billigare i det långa loppet.

Kompatibilitet utöver det vanliga
Hur irriterad personer än är över Apples Lightning-kontakt så måste man faktiskt ge dom ovationer för kompatibilitet. Oavsett vilken iPhone du för tillfället äger så fungerar troligen allt som du hade sedan tidigare, så länge det är Lightning. Detta medför att du inte behöver köpa nytt för varje telefon, vilket annars är rätt så vanligt i Android ECOsystemet.

Kablar, adapters och hörlurar håller en väldigt hög kvalité och håller rent generellt betydligt bättre än motsvarigheten hos Android. Detta reflekteras inte minst av priset på tillbehör, som oftast är blod-isande högt.

Jag ska dock inte klaga på kostnaderna på tillbehör, då det enda dyra i mitt skifte från Android till iOS faktiskt var att köpa en ny skrivare. Dessutom var det kanske var dags för det ändå, eftersom min gamla skrivare mest krånglade.

Mjukvaran är värd pengarna
Det som gör att telefonen i grund och botten blir värd pengarna är dock mjukvaran. Här är det väldigt förfinat, smidigt och framförallt stabilt. Eventuella buggar fixas fort och systemet underhålls betydligt flitigare än från dom flesta Android tillverkarna. En för och nackdel är att Apple håller hårt i rättigheter och funktioner i operativsystemet, vilket gör att man som konsument känner sig begränsad jämfört med Android-operativsystemet, men samtidigt så är det svårt att göra något stort fel som ”nybörjare”, vilket tyvärr är alldeles för lätt i Android.

En direkt verkan av dessa begränsningar gör att man känner sig tryggare i Apples ECOsystem, vilket troligen bara är en illusion om man ser på senaste tidens buggar och säkerhetsproblem. Men dessa fixas oftast väldigt snabbt och du behöver inte köpa en ny telefon för att få den senaste uppdateringen.

Inget fan, men inte hatisk
Jag skulle aldrig sitta här och påstå att iOS är det bästa som hänt mobilvärlden, helst eftersom jag måste arbeta mig runt alla hinder som Apple stoppat upp, vilket oftast sker genom att man öser mer pengar över deras ECOsystem. Det är annorlunda jämfört med Android, så långt kan jag sträcka mig. Bägge har för och nackdelar.

Vilket operativ du föredrar är upp till dig. Du ska aldrig lyssna på någon som försöker övertyga dig om att ”deras” telefoner är det bästa för dig. Om du föredrar förfinade appar och mjukvara som gör det mycket enklare att vara kreativ och rolig så är det Apple du ska titta närmare på.

Om du vill komma (mycket) billigare undan och få en telefon som troligen är vassare på papper, köp ett flaggskepp från Android världen. Där får du möjlighet att köpa appar billigare och i många fall få dom gratis, mot att du tittar på reklam hela tiden.

Om du råkat investera dig fast i Apples ECOsystem (det har INTE jag) så kanske det finns ett mervärde i att köpa en iPhone. Om inte så kanske du hellre vill köpa en ny TV, en spelkonsol och en telefon för samma pengar. Det finns alternativ, så att du vet. =)

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.