iPhone 14 Pro – Jag vet, jag vet…

Så. Igår den 16 september 2022 så släpptes den nya iPhone 14 Pro från Apple. Jag sa att jag inte skulle köpa den på någon slags ”förköp”, utan ville handla direkt från butiken. Nå, sagt och gjort så har jag nu, dagen efter, köpt en iPhone 14 Pro i ”Deep Purple” färgen, eftersom jag tyckte den såg så läcker ut.

Men frågan kvarstår dock, bör du uppgradera från en iPhone 13 Pro till en 14 Pro? Svaret är absolut ”nej”. Jag skulle gärna säga att man ska vänta tills iPhone 14 Pro går ned i pris, men om man känner till Apple så är risken till detta väldigt liten. Om man däremot har en iPhone 12 och vill uppgradera, köp en iPhone 13 istället, eftersom den nu har ett bra pris. Men att uppgradera från 13 Pro till 14 Pro är bara dumt! Varför jag gjorde det? För att jag är dum, förstås.

Vad får man för sina pengar?
Kort och gott så är det ”always on display”, något jag inte är intresserad av alls. Huvudkameran har gått från 12 Mpixel till 48 Mpixel, märker man någon skillnad? Litegrann kanske, ingen deal-breaker. Det man faktiskt får som är intressant är ”Dynamic Island” eller ”Dynamisk Ö”. Sensorområdet högst upp som är animerat och väldigt trevlig att köra flera appar med. Men är det verkligen värt pengarna? Nej, det är det inte.

Vad får man inte?
iPhone 14 Pro har större batteri än iPhone 13 Pro, men den har ändå sämre batteritid i flertalet tester. Kanske har det med optimering att göra, precis som det brukar vara med nya iPhones. Men kanske har också Apple stoppat in lite för mycket ”bling” i telefonen för att den ska klara sig med den utökade batterikapaciteten.

Hur mycket snabbare är iPhone 14 Pro?
Den är snabbare, rent tekniskt. Om du har en iPhone 13 Pro och använder den för allt annat än att rendera 3D scener eller komprimera om 4K filmer, så kommer du inte att märka något. Om du är en vanlig ”svensson” så kommer du aldrig någonsin att märka någon skillnad. Frågan är då om den rent tekniska snabbheten spelar någon större roll. Nä, det gör den inte.

Varför låter jag så kritisk?
Anledningen är helt enkelt att jag inte tror att iPhone 14 Pro är värd pengarna om du inte är flera generationer bakom i utvecklingen. Låt oss säga tt du har en iPhone 11 eller tidigare, då är det förstås en no-brainer att uppgradera direkt till en iPhone 14 Pro istället för en äldre generation. Men det känns inte lika roligt längre att kasta ut nära 17000 kr på en telefon som är ”aningen bättre” än den tidigare generationen.

Kanske är det bara jag som blivit bitter och gammal, men samtidigt måste dom som tänker efter lite hålla med mig att dagens telefoner är så extremt snabba att möjligen 1% av alla användare har nytta av kraften annat än väldigt sällan.

Är jag less på Apple nu?
Nej, absolut inte. iPhones är utan tvekan dom bästa telefonerna man kan köpa. Men att köpa den senaste generationen är kanske inte den bästa investeringen eller lösningen man behöver. Sedan iPhone 12 så märker man inte någon speciell skillnad, helt enkelt. I och med att alla iPhones kan göra i princip samma saker, så kanske en 12:a kan göra att man har råd att investera i en MacBook också? I’m just saying. 😊

Men vem är iPhone 14 Pro serien för?
Precis som tidigare så är den anpassad för ”professionella” som behöver snabbare processor, bättre grafikhantering och det absolut senaste i kameraväg. Om du inte identifierar dig som detta så kanske du ska titta lite närmare på den vanliga iPhone serien. Den är lättare, har samma batteritid och har även riktigt bra kameror, som duger till precis samma saker.

I mitt fall så använder jag min telefon till allt. Från att filma YouTube klipp till bankärenden och projekteringslösningar i jobbet. Jag känner mig inte som en ”professionell” användare trots detta och skulle lätt klara mig med en vanlig iPhone, men glöm inte att jag samtidigt är dum när det kommer till ny teknik.

Om jag bara hade kunnat hålla mig från att slösa pengar på sånt här så skulle jag nog kunna hitta på betydligt roligare saker, men det är bara att acceptera att jag helt enkelt är dum på det sättet. Samtidigt så kan ju mina läsare nu se fram emot att äntligen få läsa mitt test av iPhone 14 Pro inom kort, vilket förstås är värt alla pengar i världen. 😅

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen. Glöm inte att bomba mig med frågor och funderingar. 😆