iPhone 13 Pro – Del 3 – Skärmen

Jag såg mängder av kommentarer där personer prisade 120hz uppdateringsfrekvensen på Apples skärmar på iPhone 13 Pro och 13 Pro Max. Dock är det kanske inte riktigt som Android användare är vana att se 120hz. Apples ”ProMotion” teknik medför att skärmen dynamiskt kan ändra sin uppdateringsfrekvens, utan att detta påverkar varken färger eller annat på skärmen.

Det kan låta som en enkel match, men jag kan garantera att det är ett smärre tekniskt underverk som Apple presenterat på sina iPhones i år. Ännu mer avancerat och genomtänkt än tidigare lösningar på iPad. Men hur mycket påverkar det oss som användare? Märks det någon skillnad överhuvudtaget?

ProMotion for dummies (typ)
Låt mig förklara på ett enklare sätt vad ProMotion egentligen är och varför den ger en otrolig fördel på dom nya iPhone 13 Pro modellerna, även om det finns telefoner med mycket snabbare uppdateringsfrekvens.

Att ha en telefon som uppdaterar skärmen i 60hz medför rent tekniskt att den ritar upp en ny bild 60 gånger i sekunden på skärmen. Varje gång den ritar skärmen på nytt så förbrukas ström, givetvis. Grafikprocessorn måste arbeta och pixlar ska släckas och tändas för att simulera en rörelse eller rent av en stillbild.

En skärm som uppdateras 120hz istället för 60hz verkar mer flytande och rör sig mjukare eftersom du som användare ser mindre hopp mellan pixlarna vid exempelvis en sidorörelse. Det problem som nu uppstår är dock att samma skärm helt plötsligt förbrukar dubbelt så mycket ström. Detta är förstås ingen önskvärd effekt på en mobiltelefon som har ett begränsat lager med energi sparat för dagens aktiviteter.

Apple har ”uppfunnit” en teknik som gör att skärmen istället för att visa 120hz dynamiskt kan ändra sin uppdateringsfrekvens beroende på vad du gör med din telefon. Om du tittar på en stillbild så kan den gå ned till enbart 10 uppdateringar i sekunden, 10hz. Detta gör att den slipper uppdatera skärmen 50 gånger i sekunden jämfört med icke ProMotion skärmar. Här sparar du mycket ström, helt enkelt.

Om du sitter och läser långa inlägg eller liknande på din telefon så gör den samma sak och minimerar uppdateringsfrekvens för att spara ström. När du scrollar till nästa sida eller bild så går skärmen blixtsnabbt upp till högre uppdateringsfrekvens för att ge dig som användare en mjuk och trevlig övergång och upplevelse, för att sedan gå ned i frekvens igen.

Ett annat exempel är när du använder din telefon för att strömma film. Film visas traditionellt i 27hz, vilket gör att en skärm på 120hz enbart slösar på batteri, trots att din upplevelse inte blir bättre. Här går ProMotion skärmen ned till just 27hz, för att matcha innehållet och optimera batteriets livslängd. Otroligt intelligent och genomtänkt.

Skärmen på iPhone 13 Pro kan gå upp till 120hz i uppdateringsfrekvens, men det troligaste scenariot är att den ligger betydligt lägre än så i snitt, eftersom du troligen aldrig behöver använda 120hz annat än i spel, om ens där.

Du kanske märker en uppenbar skillnad
Det är ett faktum att vissa människor är mer känsliga för uppdateringsfrekvenser än andra. Detta medför att vissa kommer att märka en stor skillnad och andra kanske ingenting alls. Det är dessutom väldigt många som tillhör den senare kategorin och inte kommer varken att upptäcka eller uppskatta den snabbare uppdateringen som ProMotion kan erbjuda.

Jag har tur i oturen att tillhöra dom som är extremt känsliga för uppdateringsfrekvenser, till den grad att jag inte kan se film på projektorer utan att känna mig extremt slut i ögonen efter ett tag. Det kan verka som att man försöker skryta, men det är ingenting jag eller någon annan som har samma form av känslighet troligen är stolt över.

I mina tester så har jag kommit fram till att skillnaden mellan min iPhone 12 Pro Max med 60hz och iPhone 13 Pro med ProMotion är väldigt stor. Det hackar inte längre i samma utsträckning när jag scrollar text, men kanske framförallt bilder och grafik flyter på bättre. Spel känns lite snabbare och mer flytande, men samtidigt vet jag inte om det har med den förbättrade grafikprocessorn eller ProMotion att göra. Kanske är båda orsaken likväl som ena.

Första märkbara uppdateringen
Det var egentligen inte före jag gick in på skärmen och dess teknik som jag blev övertygad om att Apple överhuvudtaget hade gjort någon förändring mot för fjolårets iPhone 12 Pro Max med just skärmen. I och med ProMotion så kanske inte alla upptäcker fördelen med snabbare uppdateringsfrekvens, men alla får ändå fördelen med betydligt bättre energieffektivitet jämfört med traditionell teknik.

Hur väl systemet fungerar i verkliga livet återstår att se, men det har redan ramlat in rapporter om att många utvecklare har problem med att få deras appar att nyttja ProMotion, men det löser sig nog strax. Telefonen är ju knappt släppt ännu, så det är inte konstigt att det dyker upp buggar för utvecklarna.

Nästa del – recensionen!
I nästa del, vilket är den fjärde och sista av min serie, kommer jag att presentera en fullfjädrad recension av iPhone 13 Pro. Till skillnad från del 1 och 2 så kommer sista delen inte att göra några jämförelser med iPhone 12 Pro Max. Det är en egen ”stand-alone” recension. ?

Ha en riktigt bra dag så hörs vi strax igen.