iPhone 13 Pro – Del 2 – Kamera

En av dom mest omtalade förbättringarna i nya iPhone 13 Pro är kamerorna. För att se om det verkligen är något att ”skriva hem om” så har jag testat min iPhone 12 Pro Max mot min iPhone 13 Pro. Bägge har gått på helt automatiskt läge med bilderna tagna inom 2 sekunder från varandra för att förhållandena inte ska hinna ändra sig. Kort och gott har jag gjort det jag kunnat för att testet ska bli så rättvist som möjligt.

Just nu, i skrivande stund, har jag inte ens tittat på bilderna efter att dom togs. Det ska bli minst lika spännande för mig som för dig, med andra ord. Låt oss börja på en gång med första paret med bilder.

Du kan klicka på bilderna för att se dom i originalstorlek. Samtliga bilder är enbart överförda till hemsidan, utan redigering i efterhand.

I den första av bilderna så ser man att iPhone 13 Pro har lite varmare ton, men nödvändigtvis inte mer realistisk än iPhone 12 Pro Max bilden. Detaljerna, när man tittar mycket närmare, verkar faktiskt vara bättre på iPhone 12 Pro Max, det kan dock röra sig om att dom båda telefonerna valde att fokusera på olika områden på bilden. Vi får se om det är ett återkommande tema eller inte.

Låt oss fortsätta.

Även i denna bild så ser vi att iPhone 13 Pro föredrar det varmare spektrumet. Här ser man också en stor skillnad i fokusen. iPhone 13 Pro har fått mer av rönnbärsträdet i fokus, medan iPhone 12 Pro Max har en väldigt snäv fokus, vilket gjorde att dom flesta detaljer har blivit ur fokus. Även detta kan vara slumpen, så jag låter det vara osagt om det är något vi får se mer av.

Vi fortsätter.

Ytterligare en gång till så väljer iPhone 13 Pro det varmare spektrumet, vilket gör att jag nu klubbar att den helt enkelt tar varmare bilder. Det finns numera en funktion för att ändra på färgtonen innan bilden tas, vilket troligen är orsaken till att Apple valt att ”poppa” färgerna lite mer. Man kan säkert ställa tillbaka tonen till en lite mer naturlig och ”icke-poppande” genre om man vill.

Faktum är dock att många föredrar det mer färgrika och ”poppande” framför det naturliga, så det är väl bara att följa trenden dit den leder helt enkelt. Även för traditionalister som Apple. ?

När det gäller detaljerna på bilderna så ser jag ingen större skillnad, så det får bli lika poäng till bägge här. Jag trodde faktiskt att det skulle bli större differens, men tydligen inte.

Låt oss gå vidare till nästa par.

Hösten ger möjlighet till färgsprakande bilder, detta ville jag ju givetvis ta vara på så mycket det bara gick. Dessa bilder ser vid första anblick ut som helt identiska, men jag anar ändå lite mer färgrikt spektrum hos iPhone 13 Pro. Skuggorna är lite djupare vilket ger en tydligare differens mellan bladen, men det är dock väldigt nära.

Vi går vidare med en liten filmsnutt, inspelad i 1080p och 60 fps på bägge telefonerna.

Detta filmade jag med bägge telefonerna i handen för att kontrollera skillnaden i stabilitet mellan telefonerna. Jag kan även avslöja att kvalitetsmässigt så är dom precis lika bra under dessa förhållanden. Även här är det svårt att se någon som helst skillnad. Så, låt oss gå vidare till lite mer bilder.

Denna bild tog jag för att kunna utskilja om det är någon förändring i detaljerna mellan telefonerna. Svaret är nej. Jag märker ingenting, förutom att även denna gång är iPhone 13 Pro lite varmare i tonerna. Jag insåg här att det var sjukt svårt att märka någon större differens mellan dom bägge telefonerna och valde att ta lite mer komplicerade bilder med svåra ljudförhållanden.

Förutom att detta var en vacker bild så är det olika zoom på dom bägge telefonerna. På iPhone 13 Pro så använde jag 3x linsen och på iPhone 12 Pro Max så använde jag 2.5x linsen. Bilderna ser inte så annorlunda ut, men här tyckte jag ändå att iPhone 12 Pro Max hade bättre detaljer på vägen. iPhone 13 Pro verkar ha valt mörkare skuggor och därför har detaljerna försvunnit lite.

På den sista av bilderna under min promenad så tog jag bilden i motljus med bägge telefonerna. Detta resulterade i ett i det närmaste identiskt resultat, igen. Färgerna är än en gång mer distinkta i iPhone 13 Pro, som även hela tiden haft högre kontrast jämfört med iPhone 12 Pro Max. I övrigt har jag jättesvårt att se någon som helst skillnad.

Just nu känner man sig lite ”lurad” av Apple. Men samtidig så bör man sansa sig och inse att iPhone 12 Pro Max redan var en fantastisk kameramobil. Det är svårt att gå vidare med något enormt steg härifrån. Men det är ju mörkerbilderna som verkligen ska skilja dessa telefoner ifrån, så för att verkligen se vad skillnaden är så valde jag att ta några bilder i olika typer av mörker. Låt oss titta på dom bilderna nu.

Dessa två bilder togs i riktigt mörkt förhållande i vår källare. Det var riktigt mörkt, men bägge telefonerna fick bilden att ändå komma fram på ett bra sätt. Bägge iPhones hade 3 sekunder slutartid. Jag kan inte se några större skillnader i kvalité, förutom att iPhone 13 Pro har valt en väldigt korrekt färgton, trots att det var i princip svart i rummet. Jag måste också nämna att bägge bilderna är tagna i 1x zoom.

Låt oss prova dom andra kamerorna på telefonerna.

Med telephoto linsen som är 3x respektive 2.5x på iPhone 13 Pro och iPhone 12 Pro Max så ser vi inga större överraskningar heller. Aningen mindre artefakter på iPhone 13 Pro och korrekt färgbalans gör att bilden ser bättre ut. Rent kvalitetsmässigt så är det inte fråga om några gigantiska steg.

Låt oss testa Wide kameran också.

Med Wide kameran på 0.5x så är iPhone 13 Pro bilden lite ljusare, men innehåller lika mycket brus som iPhone 12 Pro Max bilden. Färgtonen är lite bättre och min blyga uggla är lite vitare, men i övrigt så märker jag inga gigantiska skillnader här heller.

På den sista bilden som jag tog så var det bäcksvart. Jag såg inte ens vars ugglan stod med egna ögon, utan fick gissa ungefär var den stod när jag tog bilderna. Efter några försök så lyckades jag dock få in den i sökaren ungefär likadant på bägge telefonerna.

Att det ens blev ett resultat på dessa bilder är svårt att tro. Bägge togs med 1x kameran och precis som med alla andra bilder så ser vi en mer korrekt färgbalans på iPhone 13 Pro och en något ljusare bild, troligen på grund av att bilden är vitare än på iPhone 12 Pro Max.

Slutledningen
Efter att jag tagit och jämfört hundratals bilder under olika förhållanden och med olika objekt så kan jag bara konstatera följande resultat:

  • iPhone 13 Pro har varmare och mer ”poppande” färger än iPhone 12 Pro Max. Detta gäller samtliga kameror, även selfie-kameran.
  • Under extrema förhållanden så presterar bägge telefonerna nästan identiska resultat. Färgerna på iPhone 13 Pro är betydligt bättre än på iPhone 12 Pro Max under dessa förhållanden, men samtidigt inget man inte skulle kunna fixa i det inbyggda fotoprogrammet, gissar jag i alla fall.

Apples enorma uppdatering av kamerorna känns just nu som enbart en mindre uppdatering i verkligheten. Resultaten av mitt test borde tala för det påståendet. Jag har dock tagit många fler bilder än dom jag lagt upp här, men för att inte behöva sitta och ladda upp bilder till hemsidan en hel dag så presenterade jag bara ett urval av dessa.

Nästa test – Skärmen
En av dom mest hypade sakerna på nya iPhone 13 Pro är ”Pro-motion” skärmen, som dynamiskt kan ändra sin uppdateringsfrekvens för att spara ström och samtidigt ge en betydligt trevligare upplevelse, enligt Apple. Man får hoppas att inte detta är ett luftslott också.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.

Kommentarer är avslagna

oktober 2023
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Digital Loppis
Prenumerera på bloggen via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.