iPhone 13 Pro – Del 1 – Benchmarks

Idag sitter jag här med min iPhone 13 Pro och min iPhone 12 Pro Max. Jag har kört mängder av tester, provat appar och jämfört bägge telefonerna in i minsta detalj. Jag ska strax förklara vad jag kom fram till, men först vill jag bara säga att denna gång var det en liknande upplevelse som förra gången för att få tag på en telefon.

Min förbokning kom aldrig, jag besökte MediaMarkt för att se vad som hänt, vilka då erbjöd mig en iPhone 13 Pro Max istället. Efter att jag fått testa en lite så tyckte jag att den var lite för tung och jag hade verkligen sett fram emot att gå ned i storlek.

Efter mycket krångel så lyckades jag få lös en iPhone 13 Pro med 256 GB, grafit färg. Precis som förra gången är det säkert någon stackare som blev utan en förbeställd telefon nu, men så är det i den digitala djungeln, tydligen. Man stryker vissa medhårs. Det är bara en teori från min sida, men jag känner att jag samtidigt inte kan ta ansvar för vad företag väljer att göra med eller mot sina kunder.

Det lustiga är att exakt samma gällde för min förra iPhone 12 Pro Max, som jag också fick tag på innan dom som förbeställt sina telefoner fick deras. Kanske beror det på vem man känner, men samtidigt får jag dom vibbarna att jag inte skulle vilja vara den personen som blir utan för att någon annan ”gick före i kön”.

Jag kommer att lägga ut min iPhone 12 Pro Max till salu här på min Digitala Loppis och sedan lägga upp den på Blocket för lite mer pengar lite senare. Dock ska jag låta mina läsare få första chansen att köpa telefonen, om det är någon som är intresserad.

CPU / Grafik Benchmarks
Industristandarden för att syntetiskt testa mobiltelefoners prestanda är begränsade till några välkända appar, så jag tänkte göra detsamma, nu när jag har bägge telefonerna i handen.

Låt oss titta närmare på resultaten mellan fjolårets mästare och årets förkämpe.


Skillnaderna i CPU mellan dom båda telefonerna är kanske inte häpnadsväckande stora, men den nya generationen är snäppet vassare, vilket märks, trots att det är marginellt.

När det gäller den grafiska biten så har iPhone 13 Pro fått ett övertag som faktiskt märks ordentligt. Vi pratar om upp till 200% snabbare på vissa moment, vilket är smått fantastiskt. Detta resultat fick mig att genast installera 3DMark, vilket är ytterligare ett syntetiskt testprogram, men denna gång nästan uteslutande för grafiken. Låt oss titta närmare på resultatet.

I första testet. ”Wildlife Extreme” så visade sig iPhone 13 Pro ligga snäppet före. 2422 poäng och 14.5 FPS i snitt på 12 Pro Max och 3067 poäng och 18.4 FPS i snitt på iPhone 13 Pro. Jag märke inga direkta skillnader, bägge telefonerna verkade klara av testet utan några större problem och förbrukade samma mängd batteri.

Efter detta så körde jag 3DMark SlingShot Extreme, vilket fick vara det sista 3D testet jag körde. Mest för att det snabbt blir ointressant. I SlingShot Extreme så märkte jag dock att iPhone 13 Pro presterade bättre, eftersom den inte laggade lika mycket vid avancerad grafik. Skillnaden är inte stor, men märkbar.

Om vi tittar på resultatet, med iPhone 12 Pro Max till vänster och iPhone 13 Pro till höger, så ser vi varför det kändes som att den var snabbare.

Det är knappast någon överraskning att den nya modellen är snabbare än fjolårets, men är det värt att uppgradera på grund av grafik och processorkraft? Svaret är fortfarande nej. iPhone 12 Pro Max är en väldigt kompetent telefon som, även efter ett år, är svårslagen för konkurrenterna. iPhone 13 Pro är snäppet bättre, men det är ändå bara ”fluff” när man är i topp.

Mottagning och nät
När det gäller den mobila mottagningen så tycker jag nästan att min iPhone 12 Pro Max har aningen bättre mottagning. Om detta enbart är ”på staplarna” eller om det översätter till verkliga livet lär jag få rätt på efter några dagar till veckan. Jag körde även här lite nätverkstest för att kontrollera hastigheten, dock är dessa test utförda på WIFI och inte på mobilnätet, då jag inte har abonnemang på ena telefonen.

Jag har eSIM, så det är inte helt lätt att flytta abonnemang mellan telefonerna, så att ni förstår läget. ?

Testet ovan visar att iPhone 12 Pro Max faktiskt är snabbare än iPhone 13 Pro, men det är en sån marginell skillnad att det inte håller något egentligt värde. Bägge telefonerna är exakt lika snabba på WIFI nätet är slutledningen från detta test.

Jag testade även skillnaden mellan Telia och Tele2 där jag bor, bara för att visa vilken skillnad det är mellan dom olika leverantörerna. Resultaten ser du nedan, bägge testerna är utförda på min iPhone 13 Pro över 4G.

Resultaten talar för sig själva. Jag valde Tele2 på grund av hastigheten, men även priset som, i alla fall då, var oslagbart. I dagsläget är nog Tele2 i linje med andra operatörer, men samtidigt är dom betydligt bättre för mig personligen. Jag bor i princip 100 meter från närmsta Tele2 mast, vilket visar sig på hastigheten jag får.

En mindre och lättare telefon
För mig, personligen, så var detta chansen att gå ned i storlek på min telefon. Denna gång valde jag en vanlig Pro version, eftersom den har exakt samma kameror och annat innandöme som Max versionen i år. Som ni kanske kommer ihåg så var det ganska stor skillnad i teknik mellan 12 Pro och 12 Pro Max i fjol. Detta har alltså Apple helt raderat. Den enda egentliga skillnaden är storleken på telefonen och batteriet, i övrigt är dom identiska.

Då vikten på Max modellen har gått till 240 gram, mot fjolårets 228 gram, så kände jag att den något lättare iPhone 13 Pro passade bättre. Den är heller ingen lättviktare, men 204 gram är 15% lättare än Max versionen. Det ryktades att iPhone 13 Pro och Pro Max skulle få titan istället för rostfritt stål i ramen, men det blir nog först på iPhone 14. Jag hade gärna sett lite lättare telefoner, men det kanske bara är jag.

Nästa test – Kameror
I nästa del av denna följetång så testar jag kamerorna mellan iPhone 12 Pro Max och iPhone 13 Pro. Är det någon skillnad? Det får du se inom kort.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.