iPhone 12 Mini

Då var det dags för Apples Mini-atyr av 12 serien. Det oerhört gulliga och anonyma ”sleeper-flaggskeppet” som tog världen med storm, men inte så länge.

 1. Skärm
  Skärmen i iPhone 12 Mini är minst lika bra som i övriga i 12-serien, med den stora skillnaden i storlek. Skärmen mäter 5,4 tum och har en upplösning på 1080 x 2340, vilket gör att den ser knivskarp ut. Ljusstyrkan är väldigt bra och den fungerar fint även i solsken utomhus. Precis som alla andra i serien så är det fråga om en OLED skärm, från troligen från LG, trots att jag inte fått detta bekräftat ännu.
 2. Design
  Den ser ut som en iPhone 12, men är mycket mindre. Den är faktiskt mycket mindre än vad du tror. Första gången jag tog telefonen i handen så blev jag smått chockad över hur liten och lätt den är. Detta gör också att den är väldigt attraktiv och intressant för dom som börjar lessna på stora telefoner i fickan. Men läs för all del vidare innan du bestämmer dig.
 3. Kamera
  iPhone 12 Mini har samma kameror som iPhone 12, vilket gör att den tar väldigt bra bilder, även under mörkare förhållanden. Det är svårt att säga annat än att iPhone 12 Mini har fantastiska kameror, helst med tanke på hur liten telefonen är.
 4. Batteritid
  Här har vi lite av en akilleshäl när vi pratar om en ”mini” telefon. Det ryms inte ett stort batteri under huven. iPhone 12 Mini har samma processor och arkitektur som övriga modeller, men på grund av dess minimala yttre så ryms dessvärre enbart ett väldigt litet batteri. Batteritiden är ok, i bästa fall, men för dom som gillar att spela och göra andra energikrävande aktiviteter så är nog ”mini” att undvika. Vid lätta uppgifter så räcker batteriet hela dagen utan problem, men om du börjar arbeta med tyngre saker så kan batteriet vara slut efter bara 3-4 timmar.
 5. Prestanda
  Prestandamässigt är iPhone 12 Mini i linje med övriga modeller. Dock har den lite mindre yta att använda som kylning, vilket gör att den har en tendens att bli väldigt varm vid långa och tunga uppgifter. Trots detta så är iPhone 12 Mini troligen den snabbaste telefonen i sin storleksklass.
 6. Kommunikation
  Mottagningen och sändningsförmågan på iPhone 12 Mini har varit väldigt bra. Jag tycker att den är lite sämre än standard 12-modellen, men det kan ju bero på att den har mindre yta för antenner, samt att dom blir lite mer ”ihopklumpade” i det lilla chassiet. Men det är ju bara en gissning. Det kan givetvis ha rört sig om andra saker, men jag måste ändå ta med detta i min bedömning.
 7. Prisvärdhet
  iPhone 12 Mini är, till skillnad från vad namnet antyder, inte liten i pris. 9290 kr för 128 GB modellen gör att den är runt 1000 kr billigare än en standard iPhone 12. Om jag skulle välja mellan dom båda så skulle jag nog köpa en iPhone 12 istället, just på grund av batteritiden.
 8. Sammanfattning
  iPhone 12 Mini är en helt fantastisk telefon och känns helt underbar i handen. Designmässigt och storleksmässigt är det troligen allas drömtelefon, om det inte hade varit för nackdelarna som naturligtvis existerar. Mindre telefon betyder mindre batteri och följaktligen sämre batteritid. Mindre skärm betyder svårare att använda för film och underhållning. I fallet med iPhone 12 Mini så är batteriet så litet och ”motorn” så stor att ”tanken” inte räcker runt kvarteret om man trampar på gaspedalen för fullt, om du förstår vad jag menar.